Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Rekordních 649 nakažených přibylo v Česku za středu, je jich už přes 26 000

Nový rekordní přírůstek potvrzených případů nemoci covid-19, který poprvé překonal hranici 600 za jeden den zaznamenalo Česko. Ve středu přibylo 649 nakažených, což je nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí epidemie. Dosavadní maximum z předchozího prvního zářijového dne a rovněž z 21. srpna bylo 504.

Dnes zatím laboratoře odhalily dalších 355 nakažených. Dosud se tak v zemi nakazilo 26 127 lidí, z nich 426 zemřelo a více než 18 600 se vyléčilo. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh, s covidem bylo ve středu hospitalizováno 172 pacientů, v těžkém stavu je 40 z nich. Vyplývá to z aktuálních a revidovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Údaje z Plzeňského kraje naposledy krajská hygiena aktualizovala 1. září, kdy bylo 1099 nemocných. Ministerstvo zdravotnictví uvádí pro Plzeňský kraj 1206 nakažených osob od začátku vypuknutí epidemie.  

Kvůli rostoucímu počtu nových případů bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha pravděpodobně nutné přistoupit zejména v Praze k dalším opatřením proti koronaviru, zmínil třeba rozšíření pravidel pro nošení roušek. Sám ministr je v domácí karanténě kvůli nákaze hlavní hygieničky Jarmily Rážové, středeční test na covid byl u Vojtěcha negativní. Nákaza se naproti tomu potvrdila u ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška, řekl ministr v České televizi.

Svůj program preventivně zrušili také ministryně práce Jana Maláčová i ministr zahraničí Tomáš Petříček (oba ČSSD). Budou pracovat z domova. V karanténě je i několik úředníků ministerstva financí včetně náměstkyně Lenky Dupákové.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce v pondělí vládě navrhnout, aby stát zhruba třem milionům seniorů rozdal ze svých zásob respirátory a roušky. Ochranné pomůcky by mezi seniory distribuovala Česká pošta. Babiš to dnes řekl v Olomouci při zahájení kampaně ANO pro krajské a senátní volby.

Aktuálně nemocných je 7038 lidí, to je nejvíc od začátku epidemie. Za uplynulý měsíc také výrazně přibylo lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnici. Počet hospitalizovaných stoupl od začátku srpna do září skoro o polovinu. Množství nakažených ve vážném stavu se za měsíc více než zdvojnásobilo. V nemocnicích je nyní 2,6 procenta nemocných, zatímco například na přelomu dubna a května se podíl hospitalizovaných z celkového počtu nemocných pohyboval kolem deseti procent. U většiny pozitivně testovaných má nemoc mírný průběh, někteří jsou úplně bez příznaků.

Přírůstky nakažených byly v posledních dnech opakovaně vysoké. Od začátku dubna až do konce června se denní nárůsty případů držely většinou pod dvěma stovkami, do začátku srpna pak zůstávaly pod třemi stovkami. V posledních třech týdnech se ale třikrát objevily přírůstky kolem pěti stovek za 24 hodin. Ve středu poprvé padla hranice šesti stovek. Rostoucí počet případů souvisí i s častějším a cílenějším testováním - v úterý laboratoře provedly více než 11 tisíc testů, což je dosavadní maximum. Ve středu jich bylo jen zhruba o 100 méně.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 71 nových případů covidu-19. Následuje okres Třebíč a Praha se zhruba 56 případy na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden, víc než čtyři desítky nakažených v přepočtu na obyvatele evidují také okresy Mělník, Beroun, Příbram, Tábor a Svitavy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Česko, nemoc, epidemie, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Adam Vojtěch, Andrej Babiš, ANO 2011, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordních 649 nakažených přibylo v Česku za středu, je jich už přes 26 000  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.