Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Plošné testování obyvatel v Tatiné odhalilo osm nových případů koronaviru

Osm nových případů koronaviru odhalilo víkendové plošné testování v obci Tatiná na severní Plzeňsku. Zdravotníci tam v neděli odebrali vzorky od 211 lidí. Opatření, která hygienici v obci minulý týden zavedli, tak není nutné zpřísnit, řekl dnes novinářům ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk.

V obci se zhruba 250 obyvateli se předminulý týden objevilo nové ohnisko nákazy a prokázalo se deset infikovaných lidí, celkem je jich tedy potvrzeno 18.

"Naštěstí se nepotvrdily předpokládané odhady, že to může být až deset patnáct procent nakažených. Je to pouze osm z 211, takže není potřeba přijímat další mimořádná opatření. Zintenzivnit je nebo přitvrdit,"  informoval Přemysl Tomašuk. Všichni nově pozitivně testovaní lidé mají podle něj stejně jako dříve zjištění bezpříznakový průběh infekce.

Hygienici rozhodli, že u lidí s negativním výsledkem testu provedou ještě jeden kontrolní odběr, aby odhalili případnou další nákazu, která by se mohla objevit v inkubační době. Datum ještě není stanovené, odběry by se měly konat opět hromadně někdy příští týden.

Kromě obyvatel s trvalým bydlištěm, kteří dosud nebyli testovaní v rámci trasování kontaktů dříve zjištěných nakažených obyvatel, odebrali zdravotníci o víkendu vzorky také chatařům a chalupářům, kteří se v obci zdržují. "Byla to vynikající spolupráce s odběrovým týmem, který zabezpečila zdravotnická záchranná služba ve spolupráci s plzeňskou fakultní nemocnicí a Domažlickou nemocnicí. Vše bylo perfektně zorganizováno díky starostovi, který připravil všechny občany k tomu, aby se dostavili," řekl Tomašuk. V Plzeňském kraji to bylo první tak rozsáhlé plošné testování.

V obci platí nařízení hygieniků, podle něhož musí lidé nosit venku roušky, nesmějí se shlukovat, zavřel se místní hostinec i obecní úřad, zrušené jsou veškeré sportovní, společenské a kulturní akce. Obec navíc pravidelně každý den dezinfikuje veřejná prostranství, jako je autobusová zastávka, kontejnerová stání, lavičky, odpadkové koše a podobně. Dezinfikování potrvá nejméně po dobu dvou týdnů.

Nákaza se v obci objevila u čtyřiasedmdesátileté ženy, která byla s příznaky respirační infekce hospitalizována v Plzni. Nakažená seniorka se účastnila oslavy 80. narozenin své sestry zhruba týden před pozitivním testem. Na testy museli proto další lidé, kteří se oslavy v Tatiné účastnili, i rodinní příslušníci.

Podle Tomašuka přibylo v kraji za víkend několik desítek případů koronaviru, nikde to ale nebyla nová ohniska s větším počtem nakažených. V kraji byla podle hygieniků od začátku pandemie zjištěna nákaza koronavirem u 883 lidí, 17 jich zemřelo a 668 se uzdravilo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Vaiz

Štítky COVID-19, koronavirus, počet nakažených, Plzeňský, Tatiná, plošné testování obyvatel, ohnisko nákazy, infekční onemocnění, Plzeň, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice Plzeň, Domažlická nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plošné testování obyvatel v Tatiné odhalilo osm nových případů koronaviru  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.