Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plošné testování malé obce na Plzeňsku, na oslavě se tam nakazilo deset lidí

Minimálně deset potvrzených případů koroviru evidují hygienici v obci Tatiná na Plzeňsku, na oslavě se zde mělo nakazit deset lidí. Radnice spolu s hygieniky sestavuje seznam osob, které pak čeká plošné testování.

„Je tam deset potvrzených případů, jeden z toho je hospitalizovaný a samozřejmě se provádí epidemiologická šetření a podchycování dalších kontaktů,“ uvedl krajský epidemiolog Petr Pazdiora

Nákaza se potvrdila v sobotu u jedné seniorky, která se právě účastnila rodinné oslavy. Obecní úřad v Tatiné je momentálně uzavřen, stejně tak i místní restaurace. Obyvatelé i vedení obce čekají na další zprávy epidemiologů.

„Vydali jsme doporučení a jsme stále v kontaktu s krajskou hygienou. Dneska během dne bychom měli obdržet oficiální nařízení hygieny, které předáme občanům a budeme se jimi řídit,“ řekl starosta obce Jaroslav Beneš.

Zároveň dodal, že pracují na seznamu obyvatel, aby hygienici dostali všechny patřičné údaje. „V neděli připravujeme plošné testování těch osob, které si hygiena ještě nepozvala. Řádově odhaduji, že to bude 120 až 130 osob,“ dodal starosta.

Obec má zhruba 250 obyvatel, část z nich už si pozvala na testy sama hygiena. Odběrem vzorků by tak měli projít všichni.

Krajská hygienická stanice, počínaje pravděpodobně dnešní půlnocí, zavede mimořádná opatření. Víceméně se to bude zakládat na zrušení kulturních, sportovních a dalších hromadných akcí. Zároveň doporučí důsledné nošení ústenek ve vnitřních prostorech,“ uvedl závěrem Pazdiora.

Momentálně je v Plzeňském kraji nakaženo koronavirem 819 lidí. Sedmnáct jich nemoci podlehlo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Vaiz

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, Tatiná, slavnost, Petr Pazdiora, hygiena, Krajská hygienická stanice, Jaroslav Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plošné testování malé obce na Plzeňsku, na oslavě se tam nakazilo deset lidí  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.