Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koronavirus v Česku: V nemocnicích po celé zemi leží 108 lidí. V našem regionu přibyli čtyři nemocní

V souvislosti s nemocí covid-19 je v českých nemocnicích 108 lidí. V těžkém stavu je 16 z nich. Vyplývá to z aktualizovaných údajů ministerstva zdravotnictví. Ještě ráno ministerstvo uvádělo 150 hospitalizovaných. Za pondělí přibylo ve statistikách 195 prokázaných případů nákazy novým koronavirem. Dalších 145 zatím přibylo dnes. Od začátku epidemie se v Česku nakazilo 15.684 lidí, z nichž se už téměř tři čtvrtiny uzdravily. V souvislosti s koronavirem zemřelo 374 lidí. V současnosti nemocných covidem-19 je 3944, nejvíc od 19. dubna.

V Plzeňském kraji přibyli další čtyři nakažení. Číslovka se tak k úternímu večeru prozatím zastavila na 710 případech. Z onemocnění se v našem regionu stále léčí 32 pacientů. 15 z nich přímo v Plzni, devět nemocných hlásí Klatovy, pozitivní test si v posledních dnech vyslechli i tři lidé na severním Plzeňku. Tachov a Rokycany mají shodně po dvou pacientech, jeden je na jižním Plzeňsku. Domažlicko, které bylo nejvíce zasažené už neeviduje ani jednoho nemocného. 

Školy a volby

Nový školní rok začne pro všechny žáky 1. září ve školách. Při běžné výuce se budou ale dodržovat přísnější hygienická pravidla. Případná opatření proti koronaviru se budou řídit takzvaným semaforem pro oblasti s různým rizikem nákazy. Novinářům to po dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) řekl šéf resortu školství Robert Plaga (ANO).

Ministerstvo vnitra připravilo čtyři alternativy pro možnost hlasování z karantény při říjnových krajských a senátních volbách. Jde o takzvané drive-in hlasování z automobilu ve speciálním volebním prostoru, zvláštní okrsky zřízené například v uzavřených domovech důchodců, možnost zmocnění zástupce pro provedení volby a výjezdní volební komise s přenosnou volební schránkou. Řekl to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Ekonomika

Banky k 17. červenci přijaly 389.000 žádostí o odklad splátek, schválily jich 349.000. Proti minulému týdnu je to v počtu přijatých žádostí nárůst o 4000.

Lidé pracující na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti dostanou v případě výpadku příjmů v důsledku epidemie koronaviru náhrady 350 korun za den. Podmínkou pro získání peněz bude mimo jiné to, že odváděli nemocenské pojištění. Zákon, který to umožní, podepsal prezident Miloš Zeman.

České pivovarnictví kvůli koronaviru a souvisejícím vládním opatřením eviduje za březen až květen ztrátu přes 4,7 miliardy korun. Vyplývá to ze studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). Největší dopady měla zavřená gastronomická zařízení, prodej piva v nich v uvedeném období klesl o 55 procent, respektive o 728.000 hektolitrů. Více se ale prodávalo balené pivo v obchodech, kde se za něj tržby zvýšily o zhruba o 794 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com / KHS PK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, ČR, ekonomika, škola, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ANO 2011, pandemie covidu-19, Miloš Zeman, Jan Hamáček, Adam Vojtěch, Robert Plaga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus v Česku: V nemocnicích po celé zemi leží 108 lidí. V našem regionu přibyli čtyři nemocní  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.