Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Kraj spustí v Klatovské nemocnici další odběrové místo pro lidi s podezřením na COVID-19

Další odběrové místo pro osoby s podezřením na koronavirovou nákazu začne od začátku příštího týdne fungovat v objektu Klatovské nemocnice. Kraj tak chce výrazně zvýšit počty testovaných osob v regionu. Zatím hygienici evidují v regionu rovných 5205 odběrů.

Otevřít další odběrové místo, které už má kraj připravené v záloze několik týdnů, přiměla aktuálně situace na Domažlicku, kde je 239 pozitivně testovaných osob. Výrazně se ovšem zvýšil také počet osob s koronavirovou nákazou právě také na Klatovsku, kde je jich 47. Klatovsko už dohání město Plzeň s 50 pozitivně testovanými.

Po zvýšení počtu testovaných osob volá i premiér Andrej Babiš (ANO). „Bude tedy možné více testovat, a tím předcházet kontaktům s potenciálně nakaženou osobou,“ reagoval ředitel krajské hygienické stanice Michal Bartoš.

Testování zintenzivní i takzvaná chytrá karanténa, s níž pomohou armádní medici. "V kraji začnou od příštího týdne fungovat další dva odběrové týmy, které zajistila Armáda ČR. V uplynulých dnech byli armádní medici ve spolupráci se zdravotnickou záchrannou službou proškoleni, aby mohli příští týden vyrazit do terénu," dodal hejtman Josef Bernard (ČSSD).

V Plzeňském kraji fungují dvě odběrová místa v plzeňské fakultní nemocnici, dále jsou v Rokycanské a Domažlické nemocnici. Nově přibude odběrové místo v Klatovech. Odběry zajišťují na území kraje také tři sanitky.   

V celém regionu bylo podle údajů ze sobotního večera 394 nemocných s COVID-19, celkem šest osob zemřelo, ve všech případech se jednalo o pacienty ve věku přes 60 let. Celkem 27 lidí se uzdravilo a má negativní i druhý kontrolní odběr. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v kraji 71,58 nemocných s koronavirem, což je po Praze a Olomouckém kraji třetí nejvyšší výskyt v Česku.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Klatovská nemocnice, a.s., okres Klatovy, Andrej Babiš, ANO 2011, Krajská hygienická stanice, Plzeň, okres Domažlice, Armáda České republiky, Josef Bernard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj spustí v Klatovské nemocnici další odběrové místo pro lidi s podezřením na COVID-19  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.