Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Počty nemocných osob s koronavirem hrozivě narůstají na Domažlicku, už je jich 204

Počet nemocných s pozitivním testem na COVID-19 v Plzeňském kraji v neděli večer opět dramaticky vzrostl oproti odpoledním údajům. A nejhorší situace je na Domažlicku, a to v rámci celé republiky. Tam je už 204 nemocných, což je o 46 více než kolik uváděla krajský hygienická stanice v poledne. V celém kraji je 308 pacientů s koronavirem. Dva lidé už v souvislosti s nákazou zemřeli.

Podle informací ředitele krajské hygienické stanice Michala Bartoše patří Domažlicko v ČR do první pětky nejvíce zasažených okresů. „Pendleři k tomu bezpochyby přispěli významným podílem. Samozřejmě prvopočátek nejsou jenom oni, ale obecně všichni lidé, kteří nutkavě potřebovali jet na lyže do Alp, ať to byla Itálie, nebo Rakousko - to je základ všude. Pendleři se k tomu na Domažlicku přidali," uvedl.

Hygienici mají neověřené indicie, že v době, kdy přísná opatření vlády teprve nabíhala, tak je lidé na Domažlicku moc vážně nebrali. Po návratu z lyžování v cizině se procházeli venku po vesnicích a městech.

„Aktuálně je na tom nejhůře okres Domažlice, kde je podle našich výpočtů zhruba 255 nemocných na 100 tisíc obyvatel, následují Olomouc a Praha 1," napsal v sobotu večer Radek Jiránek z jičínského spolku GeekLab, který se věnuje Google technologiím.

"Ta informace nemá vůbec žádnou hodnotu," uvedl Bartoš. Podle něj je nejpodstatnější snažit se vytrasovat kontakty a adekvátně indikovat občany, kteří byli s pozitivními lidmi v kontaktu, zajistit jim odběry a výtěry. Nejvýznamněji by pomohlo, kdyby se skokově zvýšila kapacita laboratoří v celé ČR. "Abychom mohli lidi indikovat bez jakýchkoli omezení a měli výsledky v nějakém reálném čase, a ne po pěti dnech," uvedl. Bartoš čekal na své výsledky od úterý a dostal je dnes.

"Tady se vyzývá k plošnému testování, ale k čemu je, když vzorky berete v uvozovkách do mrazáku," uvedl. V Plzeňském kraji fungují laboratoře ve fakultní nemocnici, v Klatovské nemocnici a soukromá Bioptická laboratoř v Plzni s největší kapacitou. "Je to málo. Testy zatím jsou, ale nestíhá se hlavně proto, že chybějí lidé, přístroje a někdy i reagencie používané k vyhodnocování vzorků," konstatoval. 

V Plzni bylo v neděli večer podle údajů hygieniků 42 nemocných, na Klatovsku, které je také hraničním okresem se SRN vzrostl počet COVID-19 pozitivních pacientů na 22, zatímco v poledne jich bylo jen 15. Tachovsko a jižní Plzeňsko mají shodně po 14 pacientech, severní Plzeňsko hlásí 10 a Rokycansko má zatím stále jen dva nemocné.

Ve fakultní nemocnice zemřel v sobotu třiaosmdesátiletý pacient z Domažlicka infikovaný koronavirem. Byl hospitalizovaný na infekčním oddělení, byl napojený na plicní ventilaci. Jeho stav byl velmi vážný a došlo k respiračnímu selhání. Vzhledem ke svému věku trpěl muž i dalšími zdravotními problémy. Už pátek zemřel ve fakultní nemocnici sedmdesátiletý pacient pozitivní na COVID-19.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, okres Domažlice, pacient, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, Česko, nemocnice, Itálie, Rakousko, Google

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nemocných osob s koronavirem hrozivě narůstají na Domažlicku, už je jich 204  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.