Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nechystáme plošné vyšetřování zdravotníků na nový koronavirus, říká krajský hygienik

Hygienici v Plzeňském kraji nepočítají s variantou, že by nechali pravidelně testovat zaměstnance zdravotnických zařízení na onemocnění COVID-19. Prioritou zůstává vyšetření pacientů, na ostatní chybí kapacita laboratoří i potřebného diagnostického materiálu.  

„Rozhodně nechystáme plošné testování zdravotníků. V současné době asi 40 laboratoří dělá vyšetření odebraných vzorků po celé zemi a ta jejich kapacita praská ve švech. Nemáme diagnostické kity, vyčerpatelný je i lidský zdroj. Chybí nám nyní i klasické výtěrovky na odběr vzorků z nosohltanu,“ uvedl Petr Pazdiora v Krajské hygienické služby.

Prioritou je podle slov Pazdiory mít včas vyšetřené pozitivní kontakty a pacienty, u kterých je podezření na diagnózu COVID-19. Důležitý je i monitoring těchto pacientů. „Teprve potom bychom mohli uvažovat o sledování zdravotníků. Domnívám se, že vůbec není na místě dávat možnost testování obecné populaci. Tím bychom vyčerpali úplně všechno. Jsem rád, že se neobjevila myšlenka, že zdravotníci by měli být několikrát týdně přetestování. Při tom jejich počtu by například laboratoř fakultní nemocnice nedělala dva týdny nic jiného, než že by testovala zdravotníky a nedostalo by se na pacienty. Priority jsou jednoznačně dány,“ uvedl Pazdiora.

Problémem je v současné době rychlost vyšetření odebraných vzorků. Někdy celý proces od náběru až po oznámení výsledků trvá čtyři až šest dní. A to je dlouhá doba. „Určitý čas trvá shromáždění a transport vzorků do laboratoře, pak se provede vyšetření, ale pak se čeká na výsledky a na jejich rozeslání,“ vysvětlil Pazdiora.

Laboratoř ve fakultní nemocnici dokáže za den udělat 100 vyšetření. Stále je proto potřeba spolupracovat i s dalšími laboratořemi. Ty mají ovšem převis vzorků na dva dny dopředu. Zlepšení a zrychlení celého procesu by mělo otevření nové virologické laboratoře v Klatovech, která začne fungovat od středy 25. března. Bude zpracovávat vzorky z odběrových míst v krajských nemocnicích. Klatovská laboratoř tak bude po fakultní nemocnici druhým místem v kraji, kde se bude testování provádět. Provoz už má i povolení od Státního zdravotního ústavu. Sníží se díky tomu potřeba odvážet vzorky do laboratoře do Prahy.

„V současné době máme již všechny potřebné přístroje a je připraven tým, který bude testování provádět,“ uvedl šéf krajských nemocnic Marek Kýhos s tím, že v úterý proběhlo zkušební testování.

Do laboratoře se zatím budou vozit vzorky odebrané pacientům na odběrném místě u Domažlické nemocnice, což je zatím zhruba 40 až 50 vzorků denně. Laboratoř postupně počítá s navyšováním kapacity. Později by zpracovávala i vzorky nabírané v dalších odběrových místech krajských nemocnic. Laboratoř nebude poskytovat výsledky přímo pacientům, ale předá je Státnímu zdravotnímu ústavu, který je vkládá do ústřední databáze. 

Nemocnice Plzeňského kraje mají zatím pro potřebné pacienty odběrová místa v Domažlické a Rokycanské nemocnici. Připravená jsou i v Klatovech a Stodu. Ta ale zatím nejsou v provozu. O jejich spuštění rozhodne krizový štáb Plzeňského kraje ve chvíli, kdy budou kapacity současných odběrových míst naplněny. K tomu zatím nedošlo. Další dvě odběrová místa jsou ve fakultní nemocnici. A odběry zajišťují ještě tři sanitky v terénu.

„Pacienty k odběru v tuto chvíli indikuje z oprávněných důvodů pouze krajská hygienická stanice (KHS). Svého pacienta může sice k vyšetření navrhnout i jeho praktický lékař, ale pacient se před odběrem musí spojit s KHS, která indikaci potvrdí a objedná pacienta na příslušné odběrové místo nebo k odběru v domácnosti. Pokud se na odběrová místa dostaví pacienti sice po doporučení praktickým lékařem, ale bez předchozího telefonického kontaktu a indikace s KHS, nebudou otestováni,“ zdůraznil mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Ohodnoť článek

Foto NPK

Štítky koronavirus, hygienici, odběry, laboratoř, pacient, COVID-19, Plzeňský kraj, Petr Pazdiora, Krajská hygienická stanice, Státní zdravotní ústav, Klatovy, Rokycanská nemocnice, a.s., Domažlická nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nechystáme plošné vyšetřování zdravotníků na nový koronavirus, říká krajský hygienik  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.