Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

V kraji zůstává 21 osob s pozitivním testem na koronavirus, počet se nezvýšil za 24 hodin

Počet osob pozitivně testovaných na CIVID-19 v Plzeňském kraji se za posledních 24 hodin nezměnil. V pondělí odpoledne bylo v regionu stále 21 potvrzených nakažených pacientů s koronavirem. Hygienici ovšem čekají na výsledky desítek dalších testů.

Zatím všichni nakažení lidé mají vazbu na zahraničí, komunitní šíření nákazy se v kraji dosud nepotvrdilo. I když vzorky vyhodnocuje laboratoř v plzeňské fakultní nemocnici, nadále se vzorky posílají také do Národní referenční laboratoře v Praze. Tam tvá jejich vyhodnocení až čtyři dny. Hygienici proto netrpělivě vyhlíží zprovoznění další laboratoře na vyhodnocování testů, která se právě zařizuje v Klatovské nemocnici.

Hygienici odebrali 1230 vzorků a nařídili 363 případů domácí karantény. Ukončenou domácí kranténu má oproti tomu 257 osob.  

"Kraj dál distribuuje ochranné prostředky dodané státem. Hejtmanství na svém nádvoří postavilo stan pro zásilky většího množství materiálu. V neděli pozdě v noci převzal kraj od ministerstva vnitra 158 tisíc jednorázových roušek a 32 tisíc respirátorů FFP2, které rozdělí mezi všechny skupiny zdravotníků. V úterý a ve středu si je budou na distribučních místech vyzvedávat," řekla mluvčí kraje Alena Marešová.

Jedno distribuční místo bylo zřízeno na záchranné službě. „Distribuujeme převzaté respirátory pro specialisty, interní obory, chirurgické obory, různé specializované obory jako jsou zubaři, oftalmologové, krční ušní a podobně. Nikoli pro praktické lékaře, nikoli pro specialisty dětské pediatrie a dětské lékaře,“ popsala fungování distribučního místa mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

„Většinou sem přicházejí specialisté, kteří byli obeslání emailem, přichází se žádostí a my zde máme jmenný seznam lékařů nebo společností, zaslaný z krajského úřadu. Pak jsou tady firmy nebo organizace, jako hospicová péče a městská poliklinika, kde už se ty respirátory počítají na několik desítek kusů,“ uvedla Svobodová.

Zdaleka ne všichni lékaři jsou s pomocí ze strany státu spokojení a stěžují si na zoufalý nedostatek ochranných pomůcek. "Obdržela jsem na celou ordinaci, kde jsou tři lékaři a jedna sestra dva respirátory a ještě k tomu ten typ FFP2 , který absolutně nechrání. Takže mě trošku štve, když vidím v televizi ty hlasatelky, politiky, kteří všichni mají kvalitní respirátory. A my, kteří jsme v první linii, máme nekvalitní pomůcky. Takže ochrana nula. Šijeme si roušky doma, máme pár původních ústenek, které jsou určeny na běžný kontakt s pacientem, takže tragédie,“ stěžuje si kožní lékařka Monika Kofroňová.

Podobné zkušenosti má i obvodní lékařka, která ordinuje v městské části Bory. „Mám k dispozici pár respirátorů, které jsou ale úplně k ničemu. Když do nich půl hodiny mluvím, jsou mokré a měla bych si je vyměnit. To ale nejde, jeden stojí 50 korun, to bych se nedoplatila a ani je nemám kde koupit. Spoléháme se hlavně na podomácku ušité roušky. Naštěstí pacienti jsou rozumní a chodí opravdu jen ve výjimečných případech. Jinak se snažíme ordinovat hlavně po telefonu,“ konstatovala lékařka.

Někteří odborníci a také například pracovníci intervenčního centra charity upozorňují na to, že v době, kdy jsou lidé v karanténě nuceni žít společně dlouho v omezeném prostoru, zvyšuje se riziko stresu, takzvané ponorkové nemoci i domácího násilí. Policie podle krajské mluvčí Martiny Korandové zatím zvýšený výskyt domácího násilí ani vyšší kriminalitu nezaznamenává. Plzeňskému magistrátu podle mluvčí Evy Barborkové dosud nenahlásila státní ani městská policie žádný přestupek kvůli nenošení roušek.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, covid-19, počet nakažených, lékaři, respirátory, pacient, respirátor, laboratoř, Plzeňský kraj, Fakultní nemocnice Plzeň, Klatovská nemocnice, a.s., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V kraji zůstává 21 osob s pozitivním testem na koronavirus, počet se nezvýšil za 24 hodin  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.