Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Roušky si šijí i vězni v borské věznici, látku na jejich výrobu poskytlo hejtmanství

Do šití ochranných roušek se aktivně zapojují také vězni z plzeňské věznice Bory. Vedení Plzeňského kraje do káznice dodalo 50 metrů speciální látky z vlastních zásob. O výrobu ochranných pomůcek se pak postarají vězni. Informoval o tom hejtman Josef Bernard.

„V úterý jsme dovezli 2000 metrů látky od firmy Český kanafas Postřekov, ze které se budou na naší Integrované střední škole živnostenské šít roušky. Do šití se první den zapojily žákyně oboru oděvnictví a návrhářství. Roušky jsou určené zejména pro sociální ústavy, kde je ta nejohroženější skupina obyvatel. Stále ale vyzýváme dobrovolníky, kteří by byli ochotni zapojit se do šití roušek, ať se registrují na webu Plzeňského kraje,“ říká hejtman Josef Bernard.  

Od Výzkumného a zkušebního ústavu obdržel kraj zdarma 500 rozprašovačů s desinfekcí, které se distribuují řidičům ve veřejné dopravě. Lékárna v Rokycanské nemocnici zahájila výdej desinfekce pro nemocnice v kraji a další litry už dostaly složky IZS, což zajistil HZS Plzeňského kraje.

„Během středy bude desinfekce dovezena také do krajských nemocnic, kde si ji budou moci vyzvedávat praktičtí lékaři. Desinfekce bude vydávána na základě oprávnění, které lékaři mají vystavené od Plzeňského kraje. Celkem bude rozdistribuováno cca 4000 litrů desinfekce ze surovin, které nakoupil Plzeňský kraj,“ řekl hejtman.

Do jednotlivých zdravotnických zařízení a sociálních ústavů v regionu se aktuálně rozváží zásilka ochranných pomůcek, která dorazila během pondělí a úterý. Přišla už také zásilka 1050 respirátorů FFP1, které kraj poskytne řidičům veřejné dopravy. „Stále se doobjednávají další osobní ochranné pomůcky, největší nedostatek je ochranných obleků Tyvek. Snažíme se shánět tyto obleky všude kde je to možné, ale momentálně je jich na trhu nedostatek. Jednáme i o dodání látky, ze které bychom obleky sami šili,“ doplnil hejtman Bernard.

Kraj na čtvrtek očekává dodávku asi 150 tisíc kusů respirátorů, které se podařilo objednat o víkendu. Asi 20 tisíc z nich by mělo zůstat v Plzeňském kraji a Plzni. O další se chce hejtman podělit s kolegy hejtmany z ostatních krajů.   

Ohodnoť článek

Štítky koronavirus, věznice Bory, roušky, hejtman Bernard, rouška, Josef Bernard, ochranná pomůcka, Plzeňský kraj, dezinfekce, Rokycanská nemocnice, a.s., Postřekov, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roušky si šijí i vězni v borské věznici, látku na jejich výrobu poskytlo hejtmanství  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.