Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jak se nezbláznit z krize? Přečtěte si praktické rady

Také máte pocit, že je na vás toho už moc? Covid, inflace, zdražování, válka na Ukrajině a nově možná i supervulkán. Krize se řítí jedna za druhou. Jak je zvládnout?

Autorem textu je firemní sociolog Vojtěch Bednář. Specializuje se na otázky vedení, motivování, řízení lidí ve firmách, vytváření a udržování firemní kultury. Učí manažery na všech úrovních pracovat s lidmi tak aby firmu vnímali jako součást svého života. Více na koment.cz.

Žijeme v náročné době. Upřímně řečeno je náročná hlavně tím, že máme přehnaně moc informací o tom, co se děje. Krize všeho druhu byly a budou vždy, nikdy jsme je však neměli tak v přímém přenosu, jako je máme nyní a jsme neměli tolik možností o nich hovořit, jako máme díky sociálním médiím teď.

Člověk zvládne zpracovávat omezené množství informací, každý jiné. Jak poznáte, že je těch „krizí“ na vás příliš? Typické příznaky jsou tyto:

  • Máte neustále, nebo alespoň pravidelně potřebu „kontrolovat, co se děje“, nejčastěji tak, že se díváte do mobilního telefonu; frekvence těchto kontrol se postupně zvyšuje.
  • Máte problém se soustředit na vaši práci, činnost nebo rodinu protože „U Mariupolu se bojuje“.
  • Nebaví vás věci, které jindy bavily, nejste schopni si odpočinout a odreagovat se, máte problém spát.
  • Neustále myslíte na předmět krize a na nejhorší scénáře s ní spojené.
  • Poznáváte se alespoň v některých bodech? Pokud ano, je na čase s tím něco udělat.

Především si uvědomte, že i když všechny krize jsou důležité a týkají se nás, málokterá má (díkybohu) potenciál skutečně změnit náš život z hodiny na hodinu; a pokud ano, dost dobře nám to může být jedno. Informace potřebujeme, ale mnohem více energie nás stojí sledování krizí, než ony samotné, jakkoli jsou závažné. Je tedy třeba abychom si uvědomili co ovlivníme, a co ne. Krize samotné neovlivníme. Svou psychiku ale ano.

Prvním krokem je omezení informací. Moderní člověk získává informace z mnoha různých zdrojů, pokud nezvládáte krize, vyberte si jen jeden zdroj a to zdroj, který není neustále po ruce. Odistalujte „zpravodajské“ aplikace a nejlépe i sociální sítě z mobilního telefonu či tabletu. Ke čtení zpráv používejte počítač. V něm mějte jeden webový prohlížeč se záložkami zpráv, které otevíráte.

Zprávy čtěte dvakrát, nejvýše třikrát denně a to otevřením zpravodajských serverů, ne z kanálu vybraných informací Facebooku, ani Google News. Vyberte si dvě až tři média kterým důvěřujete a čtěte je. Přidejte jedno regionální (třeba Drbnu), informace, které se vás doopravdy týkají, najdete nejspíše zde.

Snažte se soustředit na práci. Základem úspěchu je pravidelnost. Pokud můžete, stanovte si pravidelný režim a ten dodržujte. Pokud je to možné, v práci se vyhněte sociálním sítím i zprávám nejlépe tak, že u sebe nebudete mít zařízení, ze kterého je můžete sledovat.

Fyzickému i duševnímu zdraví prospívá pravidelný, přiměřeně náročný pohyb. Vyberte si sportovní aktivitu, nebo fyzickou činnost kterou zvládnete a kterou můžete provozovat každý den.

Stanovte si cíle, kterých můžete dosáhnout vlastní prací a to v horizontu měsíců. Snažte se soustředit na ně, nejlépe dělat malé kroky směřující k jejich naplnění.

Snažte se vyhýbat debatám na téma krizí, zvláště pak v online prostředí a zejména na sociálních sítích. Tyto debaty jsou koncentrátor emocí. Pokud ale máte nějaký zájem, koníčka, nebo jste v něčem odborník, navštěvujte debaty, kde se řeší to, čemu rozumíte. Také jim vyhraďte pravidelný, nepříliš dlouhý čas každý den.

Výše uvedené rady vám psychickou pohodu samy o sobě nezajistí, ale pomohou vám k ní. Pamatujte, že každá krize skončí a z každé krize můžeme vyjít posíleni.

Hezký den.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky komentář, Vojtěch Bednář, krize, ruská invaze na Ukrajinu, Facebook, Mariupol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se nezbláznit z krize? Přečtěte si praktické rady  |  Radilka  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.