Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňské tramvaje řidí Obi-Wan, svůj kostým hrdiny ze Star Wars má Kryštof Vaniš posvěcený filmovým studiem

Přemýšleli jste někdy po nastoupení do tramvaje, kdo vás to vlastně veze? Možná by vás překvapilo, že žlutý kolos v Plzni řídí rytíř Jedi - dokonce samotný Obi-Wan Kenobi z legendární sci-fi série Star Wars. Osmadvacetiletý Kryštof Vaniš pracuje u dopravních podniků pět let. Ve volném čase se ale mimo jiné věnuje cosplayi. Na profi úroveň se propracoval díky organizaci fanoušků The Rebel Legion, která obléká přesné repliky oděvů svých oblíbených hrdinů, a to vše s posvěcením samotných společností Disney a Lucasfilm! Základny má po celém světě a potkávat je můžete na řadě akcí. Hodně se věnují i charitě.

Kouzlu kostýmů propadl Kryštof už jako malý kluk. „Když mi bylo asi šest, tak jsem miloval seriál Arabela a babi mi ušila kostým Rumburaka. Dala to dohromady ze všeho, co doma našla. Měl jsem ten jeho typický límec a na klobouku kosti, aby to bylo opravdu autentické. Jak potom přišel do kin Pán prstenů, tak jsme se s partou kluků nadchli. To jsem se převtělil do Gandalfa. Pak nebylo dlouho nic, dokud jsem se nepřidal k The Rebel Legion,“ vzpomíná Kryštof Vaniš.

Česká The Rebel Legion  - Lion Base je součástí mezinárodní Star Wars kostýmové organizace Rebel Legion, která propaguje Star Wars fandom a zároveň pomáhá lidem charitativními a veřejně prospěšnými činnostmi. Rebel Legion vznikla v roce 2000 a dnes má bezmála 2000 členů ve více než 30 zemích světa. Základnu tvoří fanoušci Star Wars, kteří se zajímají o tvorbu co nejpřesnějších kostýmů kladných postav ze světa Hvězdných válek. Vedle nich je druhá skupina, která funguje na stejném principu, akorát se zaměřuje na padouchy.  

Kryštof u Lion Base začínal jako mnozí další – stal se generickým rytířem Jedi. Brzy mu ale nikdo neřekl jinak, než Obi-Wan. „Máme zhruba 50 aktivních členů, přičemž na akcích se nás sejde kolem dvacítky. Je to oficiální kostýmová organizace Star Wars, kde kostýmy prochází schvalovacím řízením a musí být opravdu přesné. Tedy správné látky, přesné detaily. Členy máme po celém světě. Jakmile vám kostým schválí, tak máte štempl od Disneyho – potažmo od Lucasfilmu a jste oficiální Star Wars cosplayer,“ vysvětluje.

„Jsou u nás i lidi, co mají třicet kostýmů."

Jako největší výhru hodnotí to, že má kostým posvěcený jako věrohodnou filmovou repliku. „Jsou u nás ale i lidi, kteří tam mají i třicet kostýmů. Máme třeba kolegyni, která má snad všechny verze Padmé. Teď mám rozdělaný kostým Obi-wana inspirovaný seriálem a pokud to vše klapne, tak bude mít premiéru na pražském Comic-Conu začátkem dubna,“ prozradil.

Pokud si myslíte, že stačí nakoukat seriál či film a něco „spíchnout“ nebo objednat už hotový kostým na e-shopu, tak se šeredně pletete. Téměř vše je totiž na míru dělané. „Máme standardy, čeho se držet. Musíte si najít fotky, pečlivě sledovat každý detail a případně to konzultovat i s těmi, kteří mají na starosti schvalování postav. Třeba teď na seriálového Obi-Wana to byl docela oříšek ohledně látky. Jde o vlnu, ale musí se tam střídat hnědé a šedé vlákno vedle sebe, což utváří výsledný motiv. Něco sehnat o obarvit nelze,“ vysvětluje Kryštof.

Ani s prvním kostýmem Obi-Wana z Epizody III. to neměl vůbec snadné. „U tohoto kostýmu je použita originální látka, co byla využita do filmu. Je to ručně tkaná bavlna z Indonésie, kterou jsem musel koupit v Kalifornii,“ popisuje se smíchem. „Je to taková gázovina, vypadá to jako fáč. Látku musíte vyprat, aby se srazila a ona pak udělá varhánky a strukturu jako je ve filmu. Jakmile ale obchodníci zjistili, že je o tyto látky zájem, tak výrazně podražily. Když se to pak všechno nasčítá, tak to dá docela slušné sumy," konstatuje Vaniš.


Jednou z podstatných činností The Rebel Legion jsou například návštěvy u dětských pacientů v nemocnicích, foto: The Rebel Legion - Lion Base

V Česku mohou lidé The Rebel Legion – Lion Base potkat na premiérách filmů, seriálů nebo Comic-Conech. Spolu se sesterskou „padoušskou“ organizací 501. legie byli na nedávném plzeňském CO.CONu a nyní se připravují na velkolepý Comic-Con s hvězdnými hosty v Praze – ten se uskuteční od 5. do 7. dubna. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na akci ke Dni Star Wars, která připadá na 4. květen. A proč tento datum? Při vyslovení v angličtině zní totiž téměř stejně jako legendární pozdrav ze Star Wars "May The Force Be With You" (Ať tě provází Síla). 

„Je to také hodně spojené s charitou. Chodíme na dětská oddělení do nemocnic i na různé akce, třeba koncerty nebo kino premiéry. Jezdíme i do zahraničí. Byli jsme například v Polsku v Lodži při oslavách 600 let od založení města. V Polsku jsou Star Wars hodně populární a jsou tam hrozně ochotní kolegové z naší mezinárodní skupiny. Tady v Česku si nedovedu představit, že by si to nějaké město zaplatilo. Tam k nám přišla primátorka a fotila se s námi,“ popisuje.

Ačkoli se v Česku lidé koukají na cosplayery stále trochu skrz prsty, zájem o přidání se k Lion Base stále je. „Máme lidi, kteří se jich ujmou a poradí s kostýmem. Nejjednodušší cesta, jak se k nám přidat, je generický Jedi. Tak jak jsem začínal já,“ říká závěrem Kryštof Vaniš.

Jak vypadá kostým Obi-Wana?

„Kostým se skládá z vnitřní hnědé tuniky s dvojeným límcem, pak je vnější tunika z mačkané bavlny, přes kterou jsou dva tabardy, které jsou vzadu ukončeny v pase za obi kolem pasu, přes který je kožený jediský opasek, na kterém jsou pouzdra například na dýchací přístroj, komlink, tekutý kabel a pak osm kovových food-energy kapslích, které obsahují kapsle dodávající jediům potravu a energii na cestách. Nesmí chybět Corvertec na uchycení světelného meče a meč samotný, na nohou pak vysoké kožené jediské boty a přes sebe pak případně těžký hnědý plášť s kápí," vyjmenoval Vaniš. S přípravou kostýmu mu pomáhá švadlena z Městského divadla Brno. 

Čtete také:

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gabriela Goffová, Filip Vítek

Štítky neobyčejný, Kryštof Vaniš, Star Wars, Disney, The Rebel Legion, cosplay

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské tramvaje řidí Obi-Wan, svůj kostým hrdiny ze Star Wars má Kryštof Vaniš posvěcený filmovým studiem  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.