Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Překážkové závody jsou výzva i zábava, říká úspěšná závodnice Klára Lokajíčková

Jen běhat jí nebavilo, proto se vrhla na překážkové závody a bylo to správné rozhodnutí! Rodačka z Plzně Klára Lokajíčková sklízí jeden úspěch za druhým. Daří se jí na domácích i světových šampionátech. I přesto, že má Česko mnoho úspěšných atletů, nepanuje v tomto sportu příliš velká podpora a sponzoři se nehrnou. Vše si tak musí hradit sami. Jsou to ale srdcaři a soutěže berou jako výzvu i zábavu. Závody ve stylu Spartan Race nabírají u veřejnosti na popularitě a rozhodně nejsou určené jen profíkům.

„Nejdřív jsem dělala atletiku, ale ta byla jen o běhu. Spartan Race a další překážkové závody jsou specifické tím, že to není jen o běhu, ale je tam různé ručkování, nošení břemen nebo balanční překážky. Po takovém závodě bolí nejen nohy, ale i ruce,“ říká se smíchem čtyřiadvacetiletá Klára Lokajíčková.

Překážkové závody jsou u sportovců čím dál populárnější. „Celkově se to jmenuje OCR (obstacle course racing) a spadá pod to několik závodů u nás. V Plzni začal Predator Race, z Hradce Králové je to Gladiator Race a asi největší, který má franšízu z Ameriky, je právě Spartan Race. Závodů je opravdu spousta. Některé jsou menší a skromnější, jiné jsou větší a více zpopularizované,“ přibližuje sympatická závodnice.

V minulé sezoně zaznamenala řadu úspěchů. Zvítězila na Mistrovství republiky v OCR v Lanškrouně a dařilo se jí i v rámci evropského šampionátu v Maďarsku, kde ve své kategorii 18 až 24 let skončila druhá. „Pak jsem byla v Řecku. To bylo mistrovství světa Spartan Race Trifecta, což jsou tři závody ve třech dnech. Je tam krátký sprint, střední super a nejdelší beast. V elitě žen jsem byla čtvrtá. V Madridu jsem byla na Mistrovství Evropy 3K Spartan Race, kde jsem skončila v elitě žen na druhém místě. Posledním závodem minulé sezony bylo mistrovství světa v Abú Dhabí, kde jsme v týmové soutěži vyhráli. Byli jsme tam tři a každý běžel jeden kilometr,“ vyjmenovává Klára.

Přípravy na závody se odvíjí podle typu závodu. Například ve Spojených arabských emirátech se běželo v písku, což je více silové. „Na místo se jezdí tak dva až tři dny před závodem, takže prostředí si můžeme vyzkoušet, ale překážky se zkoušet vůbec nesmí,“ zdůraznila.

Někteří organizátoři si s překážkami pořádně vyhrají

Závody jako je Spartan Race má své standardy. Závodníci vědí, jaké překážky je na trati čekají. Utajené je pouze jejich pořadí. U jiných soutěží ale mnohdy neví, co čeho půjdou, což občas přináší i úsměvné momenty. „U některých závodů si organizátoři s překážkami hodně hrají a obměňují je. No a pak se může stát, že k ní doběhnete a ani nevíte, jak na ní,“ přiznává s humorem.

Každý závodník se specializuje na jinou trať. „Začíná to stovkou, to je takový ninja typ závodů. Pak jsou vzdálenosti většinou tři kilometry, šest kilometrů, 12 a 21 kilometrů. Když běhám Spartany, tak nejraději mám střední vzdálenost na 12 kilometrů, ale sedly mi i tři kilometry,“ pokračuje Klára Lokajíčková.

Plzeňané ovládli mistrovství světa v překážkovém závodě ve Vermontu, domů přivezli čtyři cenné kovy

Senzační úspěch zaznamenali atleti z amatérského sportovního klubu Fénix Plzeň. Na startu závodu v daleké Americe stanuli jako jediní Češi a mezi světovou špičkou se rozhodně neztratili. Mistrovství světa v OCR (obstacle course racing) můžeme...

Na mistrovství závody se musí kvalifikovat tím, že se umístí na republikovém šampionátu nebo některém velkém závodě. Do menších závodů, kterých je v tuzemsku celá řada, se může přihlásit kdokoli.

„Určitě bych závod doporučila, protože si myslím, že je to pro mnoho lidí výzva a zároveň je to zábava. Běhá se také v týmech a když třeba překážku nezvládnete, tak dostanete třeba časové penále. Do cíle tak doběhne každý. Lidé se nemusí bát, že by na takových závodech byli jen samotní profíci,“ ujišťuje sportovkyně.

„Vše si musíme hradit sami.“

Čeští závodníci se na OCR závodech pravidelně umisťují na předních příčkách, přesto se musí potýkat s nedostatkem zájmu sponzorů. „Většinou si musím vše hradit sama. Občas si na některém závodě i něco málo vydělám, ale ne na každých dávají odměny. Pokud se mi to povede, tak to uhradí cestu. Je smutné, že je v tomto sportu nedostatek financí. Máme reprezentaci, které jsme součástí, ale i tak si veškeré závody, cestování a přípravu musíme hradit ze svého. A to má ČR jedny z nejlepších atletů,“ připouští závodnice smutný fakt.

Pokud byste chtěli přijít Kláře fandit nebo si i sami zazávodit, budete mít letos hned několik příležitostí. „Hned teď v únoru bude Gladiator Race v Liberci. Bude to pro mě spíš tréninkový závod, který bych si chtěla zaběhnout. Pak tu bude mnoho závodů, třeba v létě v Brně. Pak bych ale více mířila do zahraničí. Chystám se na mistrovství Evropy OCR v Itálii a v listopadu bude zase mistrovství v Řecku,“ prozrazuje své plány.

A je něco, co by chtěla vzkázat? „Hodně lidí si představuje, že jsou tyhle závody takové to běhání v blátě. Ale tak to rozhodně není,“ dodala závěrem Klára Lokajíčková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Kláry Lokajíčkové

Štítky neobyčejný, Klára Lokajíčková, OCR, překážkové závody, Spartan Race, sport, atletika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Překážkové závody jsou výzva i zábava, říká úspěšná závodnice Klára Lokajíčková  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.