Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Letecká záchranná služba funguje v našem kraji přes 30 let a byla by hrubá chyba to měnit

Včera nám moje neteř přehrávala svůj playlist a jako svoji nejoblíbenější písníčku označila titulní píseň ze seriálu Sanitka … „Můj čas“. Chvilku jsem poslouchal a najednou si uvědomil, že čas je to, co někdy vnímáme více, jindy méně a občas na něj úplně zapomeneme. Jsou však chvíle, kdy čas utíká moc rychle a nám hrozí, že jeho ztrátu nedoženeme. Jedním z těchto okamžiků jsou chvíle, kdy nám jde o život.

Autor komentáře Václav Šimánek je politik a lékař-chirurg. Od srpna roku 2014 je ředitelem Fakultní nemocnice Plzeň. V zářijových komunálních volbách se bude ucházet o místo v plzeňském zastupitelstvu jako dvojka kandidátky Plzeň v srdci (ČSSD a nezávislí kandidáti).

Každý pacient v těžkém stavu potřebuje co nejrychleji odbornou pomoc a transport do nemocnice. To je poučka, kterou učíme všechny zdravotníky. My v traumacentrech víme, že včasný transport nám dává více šancí zachránit život a zdraví našich zraněných pacientů. Ze zkušeností traumatýmů celého světa je ten interval, který potřebujeme dodržet nazýván „zlatou hodinou“.

To je čas od úrazu do předání pacienta na emergency. Pokud se tento čas podaří dodržet, výrazně stoupá šance pacienta na přežití, léčba je úspěšná a není tak dlouhá, protože předejdeme řadě komplikací. Je výborné, že máme perfektně fungující pozemní zdravotnickou záchrannou službu a došlo k vybudování nových výjezdových stanovišť po celém kraji.

„Vrtulníky armády mohou přistát kdekoliv a kdykoliv."

My lidé, ale stále více cestujeme a to i do oblastí, které nejsou vozidlem snadno dostupné. A v takovém případě se hodí vrtulník. Po celé republice zachraňují vrtulníky pacienty, ale jenom my v Plzeňském kraji máme to štěstí, že leteckou záchrannou službu provozuje armáda. Proč štěstí? No to je jednoduché, armáda létá v režimu 24/7 (to znamená 24 hodin denně, celý týden), na rozdíl od ostatních v republice.

Pomoc přichází z nebe, armádní letečtí záchranáři z Líní ročně ošetří a převezou stovky pacientů

Stovky vzletů absolvují každý rok posádky Letecké záchranné služby (LZS) Armády ČR v Líních u Plzně, které zajišťují tuto službu pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Do nemocnic přepraví vrtulník s volacím znakem Kryštof 07 stovky pacientů. Z deseti...

 

Vrtulníky armády létají bez omezení, mohou přistát kdekoliv a kdykoliv, za tmy, deště, mlhy. Tedy, když se zraní pacient v nedostupné oblasti například Šumavy a přiletí vrtulník, tak záchranář slaňuje na nedostupné místo, pilot přistane na bezpečném místě a zbytek týmu dorazí s nosítky. Nemusím snad ani připomínat, že vzduchem je to do každé nemocnice rychlejší než po silnici.

Bonusem celého systému je, že vojáci těmito lety trénují a mají nalétané potřebné letové hodiny a to slaňování a přistávání na nedostupných místech je také trénink na ostré akce, takže jsou to vlastně dva v jednom. Největší bonus je to z medicínského hlediska pro pacienta, který v těžkém stavu a má tu nejlepší šanci přežít.

Letecká záchranná služba v našem kraji funguje od roku 1991 a byla by hrubá chyba tento stav měnit, protože to jednoznačně bude změna k horšímu. Dělejme věci správně, protože každý život má tu nejvyšší cenu, která nejde vyčíslit. Položím otázku. Co by jste dali za záchranu svého blízkého? Já úplně všechno.

Čtete také:

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv OP ČSSD Plzeň-město

Štítky blog, komentář, Václav Šimánek, ředitel FN Plzeň, záchranná služba, letecká záchranná služba, pacient, armáda, Sanitka, Fakultní nemocnice Plzeň, ČSSD, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Letecká záchranná služba funguje v našem kraji přes 30 let a byla by hrubá chyba to měnit  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.