Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Titanic se potápí v moři očkovacích problémů

Titanic se potápí, ale na jeho palubě se stále hraje a tančí. Jako Titanik si představuji naši republiku, která se aktuálně potápí v moři očkovacích problémů, ačkoliv vláda se nás denně v celé řadě svých prohlášení snaží přesvědčit o pravém opaku.

Skutečnost je ale taková, že podle oficiálních údajů se od 27. prosince loňského roku, kdy se v Česku začalo očkovat vakcínou od firmy Pfizer, podařilo naočkovat k dnešnímu dni celkem 61 464 osob. Premiér Andrej Babiš sice tvrdí, že naočkovaných je až 75 tisíc, že údaje o jejich počtech přicházejí pozdě a očkovací centra je nehlásí včas. Množství naočkovaných lidí v Česku je skutečně ohromující, když vezmeme v úvahu, že v Izraeli dokázali jen za neděli naočkovat 99 tisíc obyvatel. V rychlosti očkování jsme tedy na chvostu celé Evropské unie.

Počty lidí s pozitivním testem na covid v Česku stále neklesají a kvůli kritické situaci v naší republice už začínají reptat i naši sousedé. Německý deník Die Welt poukazuje na to, že Německo se koronaviru nezbaví, dokud se nákaza bude dál šířit z Česka a žádají, aby za této situace zakročily regionální vlády. Rakousko šlo ještě dál a od čtvrtka plánuje uzavřít 45 menších hraničních přechodů s Českem a se Slovenskem, například v Českých Velenicích či Čížově u Znojma. Naše země míří do izolace a tentokrát hranice nebudeme uzavírat z naší strany. Postarají se o to nespokojení sousedé, kteří z nás už zase mají strach.

V našem českém písečku jsme ještě v minulých dnech slýchali písničku o tom, že se neočkuje z důvodu nedostatku vakcín, které nám (ne)posílá Evropská unie. Vakcín je ale v Česku víc, než dokážeme v současné době použít. Vázla ale jejich distribuce a očkování se rozbíhalo jen velmi pomalu. Až doposud se očkovalo pouze ve velkých nemocnicích. Ty se ovšem samy potýkají s nedostatkem personálu, který vysiluje zejména péče o covidové pacienty. Iniciativy se proto chopily jednotlivé kraje, které viděly, že už jde opravdu do tuhého. Začaly plánovat a některé už i budovat vlastní „průtoková“ vakcinační centra, bez kterých se prostě neobejdeme. Lídrem na tomto poli je Jihočeský kraj, který je zatím nejdál. Další centrum už vzniká také v Plzeňském kraji i v dalších regionech.

Na scéně se ale objevil další problém. Hejtmani upozornili na skutečnost, že stát dodává vakcínu proti koronaviru bez potřebného zdravotnického materiálu, tedy například jehel a stříkaček. Nemocnice zatím čerpaly ze svých zásob, které se začínají blížit nule. Podle dokumentu, který loni začátkem prosince projednala vláda, bude Česko potřebovat kolem 12 milionů jehel a stříkaček. Ministerstvo zdravotnictví ale k minulému čtvrtku evidovalo u 16 podřízených nemocnic a zdravotnických zařízení je 369 075 stříkaček a 282 420 jehel pro aplikaci vakcíny. Vedle toho bylo k dispozici ještě 679 325 stříkaček a 317 880 jehel pro ředění. Ministr zdravotnictví Jan Blatný nás ale uklidnil, podle něj je prý v Česku na leden a únor dostatek očkovacích pomůcek. A další jsou prý na cestě. Mimo jiné z Německa, Bulharska nebo z Číny. Můžeme než doufat, že se jehly a stříkačky do očkovacích center skutečně a včas dostanou. Vakcínu proti covidu totiž nelze podávat orálně nakapanou na kostku cukru!

Jistou spásu vidí vláda v tom, že do Česka už dorazily první dodávky tisíců kusů vakcín od společnosti Moderna. Na rozdíl od vakcíny od firmy Pfizer a BioNTech ji lze skladovat déle při teplotě dva až osm stupňů než u Pfizeru, kde je ta doba pouze pět dnů. Vakcínu od Moderny navíc před použitím není třeba ředit, protože se uchovává už připravená. A v některých krajích už chtějí tuto vakcínu předávat praktickým lékařům, aby si naočkovali své registrované pacienty nad 80 let. Tuto vakcínu už totiž dokáží skladovat i ve svých ordinacích. S tím se ovšem původně nepočítalo. Praktici měli v ordinacích používat až vakcínu od firmy Astra Zeneca, která se zatím do ČR nedodává. Ministr Blatný konstatoval, že jeho ministerstvo se tomu rozhodně nebrání. Zatím ovšem není jasné, jak se k samotnému očkování postaví praktičtí lékaři, kteří mají své práce více než dost a těžko své ordinace promění v menší lokální očkovací centra. Na to nemají personální kapacitu, ani potřebné prostory. Například u mé praktické lékařky se vejde od čekárny pět sedících osob. Při povinnosti dodržovat potřebné rozestupy se pak tento počet ještě výrazně snižuje. A kde by pak měli sedět pacienti po dobu 30 minut po aplikaci vakcíny mi není úplně jasné.

O tom, že Česko rozhodně není „Best in covid“ jak tvrdí zlé jazyky, nás tento týden přesvědčila vláda svým aktuálním opatřením. Už není možné dovážet do Česka ke zpopelnění těla zemřelých ze zahraničí. Tuzemská krematoria se nově nemusí řídit dříve stanovenými emisními limity. Důvodem je zajištění potřebné kapacity krematorií v době epidemie koronaviru. Ideální stav je až 800 žehů nebožtíků za jeden den. Můžeme být tedy v klidu. Je o nás dobře postaráno. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky očkování, vakcína, distribuce vakcín, vakcína proti koronaviru, očkovací centra, Česko, vláda, Pfizer, očkovací centrum, Titanic, Evropská unie, Andrej Babiš, Jan Blatný, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Titanic se potápí v moři očkovacích problémů  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.