Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hypotéka je běžná součást života, kdo si ji bere nejčastěji?

PR článek

Pořídit si vlastní bydlení je sen mnoha z nás. Jenže kde na něj vzít? Našetřit miliony není jen tak, mít vlastní byt nebo dům je tak skoro nedosažitelné. Řešení ale existuje, vlastní bydlení můžete financovat hypotékou.

Hypotéka je dlouhodobý závazek

Hypoteční úvěr, který zkráceně označujeme jako hypotéku, je dlouhodobý úvěr zajištěný zástavním právem k nemovitosti, která se nachází na území ČR, je zapsaná v Katastru nemovitostí a určená k bydlení. Většinou to bývá financovaná nemovitost, není to ale nutností, ručit se dá i jinou nemovitostí.

Podle účelu financování dělíme hypoteční úvěry na klasickou, účelovou hypotéku a tu neúčelovou. V čem se liší?

Účelová hypotéka je naprosto běžnou záležitostí a je určena k pořízení bydlení. Může jít jak o vlastní bydlení, tak bydlení určené k pronájmu. Tento druh hypotéky se nejčastěji využívá ke koupi nemovitosti do osobního vlastnictví, stavbě nebo rekonstrukci nemovitosti, refinancování stávající hypotéky, majetkovému vypořádání nebo jako zpětné proplacení vlastních finančních prostředků, které jste do nemovitosti investovali.

  • Hypoteční úvěr můžete získat obvykle ve výši až 90 % zástavní hodnoty nemovitosti (žadatelé starší 36 let 80 %).
  • Maximální výše úvěru, který můžete získat je ve výši 9,5násobku ročního příjmu domácnosti (u žadatelů nad 36 let jde o 8,5násobek ročního příjmu domácnosti).
  • Měsíční splátka nesmí činit víc než 50 % měsíčního příjmu domácnosti (pro žadatele nad 36 let jde o maximálně 45 % měsíčního příjmu).
  • Vlastní úspory jsou třeba ve výši 10 % z hodnoty nemovitosti u žadatelů mladších 36 let, u starších je třeba dokonce 20 %.

Neúčelovou hypotékou oproti tomu můžete financovat cokoli, může jít i o Konsolidaci půjček zajištěnou nemovitostí nebo tzv. Americkou hypotéku, se kterou můžete získat hypotéku až do výše 70 % ceny nemovitosti.

Víte, že hypoteční úvěr splácíte pravidelnými, obvykle anuitními splátkami, jejichž počet a výši ovlivníte dobou splatnosti hypotéky? Obvykle jde o 5-30 let, jedna banka ale nabízí splatnost hypotéky až 35 let. Stejně tak si volíte dobu fixace úrokové sazby.

Co je třeba k tomu, abyste hypotéku získali?

Každá banka má nastavená jiná kritéria, k posouzení vaší bonity také přistupují individuálně. Může se tak klidně stát, že když u jedné banky neuspějete, u další ano. Co potřebujete zařídit, než vůbec o hypotéku zažádáte? Aby banka vaši žádost schválila, musíte splnit minimálně následující podmínky:

  • Doložit dostatečný příjem.
  • Nabídnout dostatečnou hodnotu zástavy.
  • Mít dobrou bankovní historii.
  • Doložit svou bonitu, která vychází ze všech vašich příjmů a výdajů.

Víte, že dnes už nemusíte kvůli žádosti o hypotéku na pobočku banky, sjednat si ji můžete i on-line? Ideální je přizvat si na pomoc hypotečního poradce, který vám pomůže vybrat tu pravou hypotéku a provede vás celým jejím procesem. Online zvládnete i srovnání hypoték.

Kdo o hypotéku žádá nejčastěji?

O hypotéku dnes žádají lidé napříč všemi generacemi. Žádat o ni můžete od 18 let, nejvyšší věk bývá odlišný. Odvíjí se od toho, v kolika letech je třeba hypotéku splatit. Některé banky vyžadují její splacení do 65 let věku, jiné do 70 let, ve výjimečných případech může jít o 75. rok věku.

Nejpočetnější skupinou, která žádá o hypotéky, jsou zájemci od 30 do 36 let, následují osoby ve věku 37 až 44 let. Průměrný věk žadatelů se poslední dobou mírně zvyšuje, mladší žadatelé tento krok odkládají, ti starší zase se získáním hypotéky mohou mít problém.

Jak jsme zmínili výše, záleží na době splatnosti. Řešením je její zkrácení, abyste hypotéku splatili včas, to ale zároveň znamená vyšší měsíční splátky. Na ty zase každý nedosáhne.

Víte, že co se pohlaví týká, sjednávají si hypotéky hlavně muži? Až v 78 % případů jsou hlavními žadateli právě oni. Má to svou logiku, právě oni jsou považováni za hlavní živitele rodiny. Ve více než polovině případů si hypotéku dokonce sjednávají dva nebo i víc lidí společně. Mohou tak doložit dostatečný příjem a šance na schválení hypotéky rostou.

Ohodnoť článek

Štítky hypoteční úvěr, nemovitost, bydlení, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hypotéka je běžná součást života, kdo si ji bere nejčastěji?  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.