Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rekonstrukce oddělení následné péče ve Stodské nemocnici míří do finále, přibyla nová lůžka i vyšetřovna

Kompletní proměnou prochází oddělení následné péče ve Stodské nemocnici. Výsledkem budou dvoj a trojlůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Na ploše celého oddělení bude i závěsný systém pro pohodlný a bezpečný přesun imobilních pacientů. Přibude také nová vyšetřovna, rehabilitační místnost i zázemí pro personál.

Oddělení následné péče prochází postupnou rekonstrukcí od roku 2020. Letos bude vše hotové a celkově nabídne nemocnice komfortnější pobyt pro pacienty. Počet lůžek se zvýší z 57 lůžek na 62.

„V první etapě vzniklo výhradně technické zázemí oddělení, které je umístěno v suterénu nemocnice ve spojovacím krčku mezi lůžkovým a ambulantním traktem. Jsou zde například sklady a lékařské pokoje. Druhá etapa se týkala pravého křídla lůžkového traktu. V těchto prostorách vznikla loni zcela nová lůžková stanice s 28 lůžky. Dříve zde bylo ředitelství, lékařské pokoje, endoskopické pracoviště a dvě ambulance, které se ovšem v předchozích letech přestěhovaly do přistavovaných částí nemocnice,“ popsal mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Rokycanská nemocnice pomáhá lidem už 65 let, během nich tam ošetřili přes 1,5 milionu pacientů

V létě roku 1957 bylo v Rokycanech nezvykle rušno. Slavnostně se tam totiž otevírala nová nemocnice. Od tohoto okamžiku uplynulo letos už 65 let. Na svět přišlo v tomto zdravotnickém zařízení 41,5 tisíce dětí, lékaři tam provedli přes 181 tisíc...

 

Takto uvolněné prostory se prakticky kompletně vybouraly a postavily se tam nové příčky, rozvody elektřiny, vody i kyslíku. „Nová stanice už plně odpovídá moderním standardům lůžkové péče. Pokoje mají dvě nebo tři lůžka, všechna elektricky polohovatelná, vybavená novými nočními a jídelními stolky. U každého pokoje je sociální zařízení s toaletou, umyvadlem a prostorným sprchovým koutem, kde lze pohodlně umýt i hůře pohyblivé pacienty,“ popisuje primář oddělení Miloslav Čechura.

Dále doplnil, že všechny prostory pro pacienty disponují transportním závěsným systémem, díky kterému lze pohodlně přemístit pacienty ve speciálním síťovém sedáku z lůžka na lůžko nebo na toaletu či do koupelny nebo tělocvičny.

Výstavba chirurgického pavilonu FN Plzeň se posouvá, může za to rapidní zdražování materiálu a prací

Fakultní nemocnice v Plzni už 13 let pracuje na strategické investici výstavby pavilonu chirurgických oborů. Této moderní stavby se ale největší zdravotnické zařízení na západě Čech v dohledné době nedočká. Na vině je zdražení stavebních materiálů...

Fyzioterapeuti budou s pacienty pracovat i s pomocí rehabilitačního lůžka nebo systému pro nácvik chůze. Na oddělení přibude i nové zázemí pro personál. K dispozici budou mít novou kuchyňku, ordinaci, přípravna léků či denní místnost pro sestry.

Obdobné zázemí s výjimkou tělocvičny bude i na druhé lůžkové stanici, která se od zimy buduje v protilehlém levém křídle lůžkového traktu. Díky větší ploše tam bude dokonce 34 lůžek. Také v těchto prostorech, kde už dříve byla lůžková stanice, se staví téměř od základu, tedy po úplném vybourání původních dispozic.

Původně zde byly i čtyřlůžkové a pětilůžkové pokoje a jedna společná centrální umývárna. „Nově zde budou mít pacienti více soukromí, pohodlí a klidu. A nové pracoviště značně ulehčí práci i personálu. S imobilními pacienty dokáže velmi jednoduše a pohodlně manipulovat i jen jedna osoba. Dosud u každé manipulace s pacienty byli dvě, někdy i tři sestry nebo sanitáři,“ doplnila vrchní sestra oddělení Hana Houšková.

Celé oddělení následné péče se navíc stěhuje do jednoho podlaží. V současné době má totiž ještě část lůžek ve 3. patře. Modernizace oddělení vyšla na necelých 60 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky rekonstrukce oddělení následné péče, nemocnice Stod, nemocnice Plzeňského kraje, lůžka, pacient, Stodská nemocnice, a.s., nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce oddělení následné péče ve Stodské nemocnici míří do finále, přibyla nová lůžka i vyšetřovna  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.