Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Klienti domovů pro seniory mají velký zájem o 4. dávku vakcíny proti covidu

Plzeňský kraj, jehož krizový štáb doporučil nošení respirátorů v sociálních zařízeních, zatím neeviduje žádné ohnisko nákazy covid-19 v domovech seniorů či pečovatelských domech. Zájem o čtvrtou dávku očkování je velký, ale klienti ji většinou chtějí až na podzim. O mobilní očkovací týmy, jejichž vyslání kraj nabídl, zatím zařízení nežádají. Ústavy testují na covid podle potřeby a zatím žádný nezakázal vstup návštěv.

FN Plzeň nařídila od středy používání respirátorů FFP2 návštěvníkům a pacientům ambulancí

Povinnost používat respirátory minimálně třídy FFP2 na ochranu nosu a úst, nařídila od středy 3. srpna Fakultní nemocnice v Plzni (FN), která je největší zdravotnické zařízení na západě Čech. Platí to pro všechny návštěvníky a pacienty...

 

„Žádné ohnisko zatím neevidujeme. Doporučení, s nímž souhlasil krizový štáb, máme na našem webu," uvedl ředitel krajské hygienické stanice Michal Bartoš. V zařízeních se podle něj zatím hromadně netestuje ani neočkuje. Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) řekl, že je kraj v případě poptávky připraven vyslat do míst mobilní očkovací týmy. „Zájem o očkování není tak velký," potvrdil Bartoš. Podle něj i hejtmana zatím stíhají zájemce očkovat praktičtí lékaři, s nimiž domovy spolupracují.

Nošení respirátorů krizový štáb doporučil, ale rohoduje o tom vedení jednotlivých zařízení podle dané situace. „Někteří to nařizovali pro návštěvy a příchozí a někteří pro ohrožené skupiny," informoval Špoták. Problémy zatím podle něj nejsou nikde.

V nemocnicích a u praktiků v Plzeňském kraji je zatím nižší zájem o očkování proti covidu-19

Desítky lidí se telefonicky dotazují v nemocnicích a u praktických lékařů v Plzeňském kraji na možnost očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. Už na ni aktuálně mohou přijít bez předchozí registrace lidé starší 18 let. 

 

„Respirátory jsou doporučeny pro návštěvy a pro pracovníky, kteří jsou v přímém styku s klienty, hlavně trvale ležícími, a s lidmi, u nichž hrozí, že by se mohli rychleji nakazit. Respektujeme to od včerejška," popsal ředitel Domova sociálních služeb Liblín na Rokycansku Petr Kounovský. Pokud je personál s lidmi venku, tak mít ochranu úst a nosu nemusí. Ředitel dále zakázal vstup cizím osobám do parku, mohou tam jenom návštěvy klientů. Návštěvy ale nejsou kromě respirátorů nijak omezené.

V Liblíně zatím nepociťují nárůst nemocnosti. „Je velký zájem o očkování. Čtvrtou dávku by chtělo 115 ze 129 klientů, ale většinou až na podzim, ne teď v létě v horku," řekl Kounovský. Velký zájem seniorů o čtvrtou dávku potvrdil také Bartoš. „Seniorní kategorii ji určitě doporučujeme. A stejně tak všem ostatním, kteří ještě nemají třetí dávku," uvedl.

Kraj, který zřizuje 12 domovů sociálních služeb s 2200 klienty, požádal ředitele, aby do 5. srpna řekli, jestli budou chtít mobilní očkovací týmy, které by jim zajistil do konce srpna. Podle Bartoše je nákazová situace v regionu konstantní, nezhoršuje se a kopíruje vývoj v jiných zemích. V nemocnicích v kraji leží s covidem-19 desítky lidí, ale ne ve vážném stavu. Podle informací z krajského úřadu kvůli předpokládanému poklesu počtu nakažených nezasedne v pátek krajský krizový štáb, sejít se má nejdříve příští týden.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, očkování, očkování proti covidu, senioři, domovy důchodců, 4.dávka, Plzeňský kraj, návštěva, domov, Rudolf Špoták, Krajská hygienická stanice, Česká pirátská strana, Liblín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klienti domovů pro seniory mají velký zájem o 4. dávku vakcíny proti covidu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.