Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Problematickou městskou nemocnici v Sušici by mohl Plzeňský kraj převzít ještě do konce letošního roku

Ve finančních i personálních problémech a na samotné hranici fungování se už delší dobu nachází městská nemocnice v Sušici. Město teď dostalo od Plzeňského kraje nabídku na převzetí nemocnice. Kraj chce vlastnit nemocnici, na jejíž provoz dlouhodobě přispívá nemalými částkami, Odmítá mít jen budovy v pronájmu, protože by do nich nemohl investovat. Sám chce také určovat, jakou péči bude poskytovat. Do konce roku už by nemocnice mohla fungovat pod krajem.

„Město považuje provozování nemocnice prostřednictvím kraje za nejlepší z řešení, která se nabízí," uvedl starosta Sušice Petr Mottl (ODS). Vedení kraje zašle upravený návrh memoranda, které bude definovat další kroky obou stran. Rada města a zastupitelé už podle starosty převzetí krajem schválili.

„Na základě jednání s vedením města Sušice je Plzeňský kraj okamžitě připraven pomoci sušické nemocnici,“ sdělil po svém setkání se starostou města Sušice hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). Připomněl, že Plzeňský kraj dal městu k vyjádření návrh memoranda o finanční podpoře nemocnice.

„Mluvili jsme o memorandu, které jsme městu nabídli, i o finanční podpoře ve výši deseti milionů korun, jíž jsme připraveni podpořit provoz nemocnice v letošním roce. Na schůzce padl také návrh na okamžité převzetí nemocnice Plzeňským krajem. Vzhledem ke schválené koncepci městem Sušice, bude v první řadě důležité zjistit v jakém personálním, ekonomickém a majetkovém stavu se nemocnice nachází. Následně bychom mohli začít jednat o jejím převzetí a majetkovém vypořádání,“ uvedl hejtman Špoták.

Kraj je ochoten nemocnici kompletně převzít, ale bude o ní rozhodovat a sám za to ponese odpovědnost. Dále hejtman konstatoval, že pomoc Sušické nemocnici bere svou morální povinnost s tím, že další detaily o tomto zdravotnickém zařízení se budou řešit prostřednictvím rozhodnutí rady kraje v následujících týdnech.

Kvůli zdravotnickému zařízení se loni v Sušici konalo referendum. Obyvatelé chtějí, aby se město postaralo o zachování lůžkové interny, chirurgie, následné péče a JIP. Město podle starosty Mottla návrh memoranda upraví tak, aby bylo jednoduché a jasné a aby tam bylo deklarováno, že se obě strany dohodly na tom, že nemocnici bude provozovat kraj. Po schválení memoranda se budou dolaďovat majetkové a smluvní vztahy. Podle Mottla se proces převzetí zdržel kvůli aktivistům a dalším, kteří se ho snažili zpochybňovat; zejména se čekalo, zda nebude v rozporu s výsledkem referenda, což není.

Lékařům Sušické nemocnice zmítané problémy dochází trpělivost, nebaví je čelit trestním oznámením

Nejasná situace panuje i nadále kolem fungování Sušické nemocnice, která je v majetku města. To chce jednat o jejím provozování s Plzeňským krajem, což schválilo i městské zastupitelstvo. Návrh podaný starostou Petrem Mottlem (ODS) ovšem...

Opoziční zastupitel a lékař krajské Klatovské nemocnice Richard Pikner (TOP 09), člen krajského výboru pro zdravotnictví, dlouhodobě tvrdí, že Sušická nemocnice své místo v krajské síti má. „Je to jen otázkou rozsahu péče, kterou by měla poskytovat. Jistě by to měla být ambulantní péče, určitě základní chirurgické a interní ošetření. Interní lůžka, jichž v okrese není dostatek, jsou jistě také namístě, a dále léčebna dlouhodobě nemocných," uvedl.

V koordinaci s ostatními čtyřmi lůžkovými zařízeními kraje by se k tomu mohla přidat jednodenní chirurgie. Musí tam být také diagnostické zařízení CT, podle něhož lékaři rozhodnou, zda pacienta přesunou na zařízení vyššího typu do Klatov, Strakonic nebo do Plzně. Pokud by se nemocnice nestala součástí sítě, tak podle něj hrozí její "nekontrolovatelný kolaps".

Radní města Pavel Javorský (ANO) kvitoval jednání hejtmana se starostou. Podle něj nemocnice směřuje pod kraj. „A rozhodující také bylo, že poslední zastupitelstvo města schválilo koncepci nemocnice bez akutní lůžkové chirurgie a bez operativy. Tedy s možností jednodenní chirurgie, pokud se sežene personál,“ dodal. Město tak vyšlo vstříc kraji, který říkal, že tam není schopen zajistit akutní lůžkovou chirurgii. Z mého pohledu nebrání nic tomu, aby se kraj s městem dohodly, řekl.

"Oběma stranám a zejména kraji jde o to, aby tam byla zajištěná péče a aby se nemocnice nedotýkaly politické taškařice," doplnil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti), který je zároveň sušickým radním. Podle něj uzavření memoranda nic nebrání. Musí se ale definovat podmínky tak, aby byly průchodné i pro kraj. Kraj se podle Haise snaží nemocnici pomoci. V prvním kroku to byla finanční podpora, aby tam mohla být poskytována péče. Zatím město hradí provoz ze svých 27 milionů Kč, které na letošek vyčlenilo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, dotace, radní Plzeňského kraje, pomoc, memorandum, finanční problémy, pomoc kraje, kraj převezme nemocnici, nemocnice, Sušice, Plzeňský kraj, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, finanční podpora, ODS, Richard Pikner, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problematickou městskou nemocnici v Sušici by mohl Plzeňský kraj převzít ještě do konce letošního roku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.