Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Plzeňský vědec uspěl se startupem, který vyvíjí unikátní metodu pro odhalování vážných onemocnění

Cílem česko-amerického startupového projektu je vývoj nové diagnostické metody. Vědci pomocí syntetické biologie geneticky naprogramují mikroorganismy, které následně podle zadání dokáží odhalit a analyzovat například nádorové buňky. Tato metoda celý proces diagnostiky vážných onemocnění urychluje. Je také levnější a přesnější. Spoluzakladatelem projektu Sampling Human je Daniel Georgiev z Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Nápad zaujal také investiční fond i&i Biotech, který do projektu zainvestoval 1,5 milionu dolarů.

Daniel Georgiev se narodil v roce 1980 Plzni. V deseti letech se přestěhoval za svou matkou do USA. Po studiích na University of New Mexico pracoval jako výzkumný pracovník také na univerzitách v Michiganu a Seattlu. Po návratu do Plzně v roce 2010 zakotvil na Západočeské univerzitě, kde založil ojedinělou laboratoř syntetické biologie.

Unikátní technologie funguje díky geneticky modifikovaným kvasinkám, které aktivně vyhledávají specifické struktury na povrchu lidských buněk. Najednou jich dokáží analyzovat celé miliony. Podle autorů projektu je tento postup levnější a mnohonásobně rychlejší v porovnání se současnými nákladnými metodami.

„Víme, že jednotlivé buňky vykazují neuvěřitelně bohatý soubor vlastností, které mohou předpovědět zdravotní stav pacienta, ale problémem je, že je často nelze nalézt a následně dešifrovat. Naše technologická platforma to dokáže, díky čemuž analýzu jednotlivých buněk zpřístupňuje a usnadňuje její využití zdravotníky anebo výzkumnými pracovníky,“ popisuje Daniel Georgiev, který je spoluzakladatelem a ředitelem společnosti Sampling Human. „Využití modifikovaných kvasinek umožňujeme detekovat nepřirozené buněčně změny, které mohou odhalit počátky vážného onemocnění, například nádorového anebo autoimunitního onemocnění,“ vysvětluje.

Projekt získal podporu 1,5 milionu dolarů od investičního fondu i&i Biotech, který se zaměřuje na slibné biotechnologické společnosti. „Sampling Human představuje ukázkový příklad nadějného startupu s dynamickým vedením, ambiciózní globální obchodní vizí, a především špičkovou technologií, která v sobě skrývá potenciál způsobit doslova revoluci ve svém oboru,“ doplnil výkonný ředitel investičního fondu Jaromír Zahrádka.

Ohodnoť článek

Štítky výzkum, věda, diagnostika, plzeňský vědec, ZČU, Daniel Georgiev, Sampling Human, projekt, nemoc, investiční fond, Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných věd, Plzeň, University of New Mexico, USA, Michigan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský vědec uspěl se startupem, který vyvíjí unikátní metodu pro odhalování vážných onemocnění  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.