Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňský kraj podpoří deseti miliony městskou Sušickou nemocnici, která má dlouhodobě problémy

Memorandum o dalším fungování městské nemocnice, která je dlouhodobě ve finančních a personálních problémech, předložil Plzeňský kraj vedení města Sušice. Po podpisu kraj městu poskytne podporu deset milionů korun, ale ještě je nutné definovat, na jakou péči půjde. Memorandum o finanční podpoře vyjednávala původně s městem bývalá hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS), která ve vedení kraje skončila v polovině února.

Kraj se s městem dohodl na tom, že budou podle usnesení postupovat. Nové vedení kraje memorandum dopracovalo a teď ho musí podepsat obě strany. Informoval o tom nový náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). V dopise starostovi města Hais potvrdil, že možnost převzetí nemocnice krajem je stále otevřená. Nemocnice Sušice je už delší dobu ve finančních a personálních problémech. Město do ní dá letos 29 milionů Kč.

"Město už dostalo text memoranda před týdnem a teď ho musí podepsat nebo připomínkovat," uvedl Pavel Hais. Dokument podle něj zatím potvrzuje finanční podporu kraje, ale naopak dosud neřeší otázku, zda by ji v budoucnu kraj převzal a provozovala by ji jeho Klatovská nemocnice, což je už 1,5 roku ve hře. Druhou možností je, že zařízení zůstane v majetku města.

"V memorandu je také specifikováno, že by se mělo naplňovat referendum," řekl náměstek hejtmana. V říjnovém plebiscitu se 91,2 procenta hlasujících vyslovilo pro to, aby město aktivně podporovalo zdravotní péči v rozsahu lůžková interna, lůžková chirurgie, JIP, následná péče, ambulance, komplement (RTG, SONO, laboratoř), včetně pořízení CT přístroje.

Díky tomu, že do Sušice přišli lékaři z Domažlic, funguje lůžková interna, která je nyní podle Haise nejstabilnějším oddělením, dále LDN a chirurgická nonstop ambulance, nemocnice má ale stále personální problémy. "Je tam nový jednatel Luděk Cibulka (předchozí Jiří Vlček byl k březnu odvolán). Očekávám, že se v brzké době sejde se členy rady. Byl jsem tam, abychom si řekli, co je a co není možné. A hlavně, aby nás informoval o aktuální personální situaci, protože byly problémy s chirurgickou ambulancí," uvedl Hais, kterého před 1,5 rokem odvolali z pozice jednatele. Na chirurgii podle jeho informací přišel nový lékař ze Strakonic, ale problémy jsou na radiologii a na ARO, provoz hodně stojí na externistech.

Lékařům Sušické nemocnice zmítané problémy dochází trpělivost, nebaví je čelit trestním oznámením

Nejasná situace panuje i nadále kolem fungování Sušické nemocnice, která je v majetku města. To chce jednat o jejím provozování s Plzeňským krajem, což schválilo i městské zastupitelstvo. Návrh podaný starostou Petrem Mottlem (ODS) ovšem...

"Rok a půl se ztratil, mohli jsme být úplně jinde. Nemocnice by byla díky covidu v zisku, město by nemuselo dotovat ztrátu, ale hlavně už by měla jméno, což se promrhalo. A investované peníze na začátku, a stálo to hodně desítek milionů, přišly vniveč, i když ne úplně, bez nich by tam zůstala jenom LDN," uvedl. Díky finanční podpoře tam zůstala interna, která je pro region nejdůležitější. Podle Haise je ale současná podoba neudržitelná. "Buď tam bude odpovídající péče v plném rozsahu a budou tam moct přijít mladí lékaři, nebo to skončí. Pořád tomu věříme, jednáme s lékaři, kteří odešli," konstatoval Hais.

Kraj čeká brzkou odpověď města na text memoranda. "Finanční podpora kraje je vyčleněná pro letošní rok, takže časový prostor tam je," doplnil hejtmanův náměstek. Dlouhodobě tvrdí, že na Sušicku je akutní lůžková péče nutná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, dotace, radní Plzeňského kraje, pomoc, memorandum, finanční problémy, pomoc kraje, Plzeňský kraj, nemocnice, finanční podpora, Sušice, Ilona Mauritzová, ODS, lékař, Česká pirátská strana, Jiří Vlček, Klatovská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj podpoří deseti miliony městskou Sušickou nemocnici, která má dlouhodobě problémy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.