Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Koronavirus v Plzeňském kraji dál slábne, incidenční číslo je ale stále nejvyšší v republice

Už čtyři týdny po sobě klesají počty nově odhalených nákaz covidem. Za posledních sedm dní plzeňští hygienici potvrdili 4025 nových případů, což je o pětinu méně než před týdnem. Také nemocnice pečují o menší počet covidových pacientů. Co však zůstává neměnné je fakt, že takzvané incidenční číslo je v našem kraji už dva týdny nejvyšší v celé republice.

Hygienici aktuálně uvádějí 8319 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (3143), následuje severní Plzeňsko (1143), jižní Plzeňsko (1060), Klatovsko (943), Rokycansko (745), Domažlicko (715) a Tachovsko (570).

Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji za posledních sedm dní 681 nákaz. V celé ČR je dnes incidenční číslo 531. Denní počty nově nakažených už v uplynulém týdnu nikdy nepřekročily hranici tisíce lidí, pohybovaly se od 293 do 789. Nejvíc nových nákaz za celou pandemii bylo v kraji potvrzeno podle ministerstva 1. února, a to 3061. Krajská hygienická stanice, která používá jinou metodiku, tehdy zaznamenala dokonce 3687 nových případů.

Také nemocnicím se uvolnila lůžka a v současné době je v kraji hospitalizováno 200 pacientů s koronavirem. U pacientů převažují lehké stavy.

Od začátku pandemie se v kraji s 590 tisíci obyvateli nákaza prokázala ve 201 144 případech a zemřelo 2341 lidí s nemocí covid-19. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Za posledních sedm dní zemřelo 23 nakažených. Před rokem za stejné období zemřelo 147 nakažených lidí. Podle informací ze středečního jednání krajského krizového štábu nyní připadá zhruba pětina nově zjištěných případů na reinfekci.

Zájem o očkování dál výrazně klesá. Za poslední týden dostalo vakcínu 1958 lidí, méně než bylo v minulosti v kraji naočkováno za jediný den. Alespoň jednu dávku dostalo dosud v kraji 377 738 lidí, tedy 64 procent všech obyvatel. Třetí, posilující dávku dostalo 222 908 lidí, což je 59 procent těch, kteří se nechali dosud v regionu očkovat. Kvůli nízkému zájmu o vakcíny skončilo očkovací centrum v bývalém Prioru. „Možnost pro neregistrované zájemce pro očkování zůstane zachována, a to na EUC Klinice Plzeň, která pro ně vyčlení samostatnou ordinaci,“ sdělil vedoucí krajského odboru zdravotnictví Jan Karásek. EUC Klinika bude také v rámci Plzeňského kraje základním očkovacím místem pro podání vakcíny NOVAVAX. Zatím projevilo zájem o očkování touto vakcínou něco málo přes 400 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, Novavax, pacient, infekční onemocnění, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, Jan Karásek, okres Klatovy, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus v Plzeňském kraji dál slábne, incidenční číslo je ale stále nejvyšší v republice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.