Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Fakultní nemocnice Plzeň představila nový pavilon psychiatrie za bezmála půl miliardy

Prostředí, které příliš nepřipomíná nemocnici, všudypřítomná zelená barva a příjemný výhled do okolí. To všechno nabízí nový pavilon psychiatrie v Plzni na Lochotíně, jenž odpovídá koncepci reformy psychiatrické péče. Kromě lůžkové části je zde kladen velký důraz na denní stacionář, kde se klienti potkají například s terapií uměním nebo keramickou dílnou. První pacienty z celých jihozápadních Čech začnou lékaři přijímat v nejbližších dnech.

Celkové náklady na stavbu nové kliniky činily 457 milionů korun, z nichž 43,7 milionů pokryly evropské fondy. Z rozpočtu nemocnice šlo do projektu 141,3 milionu korun. Dalších téměř 22 milionů bylo vyčleněno na pořízení vybavení kliniky a 11 milionů na nákup nábytku.

„Třetina populace České republiky se někdy dostane do stavu, kdy bude potřebovat pomoc odborníka v oblasti duševního zdraví. Nemusí to být nezbytně psychiatr, ale například psycholog nebo psychoterapeutický pracovník,“ říká úvodem přednosta Psychiatrické kliniky FN Plzeň Jan Vevera.

Jeho slova dokládají i statistiky, které evidují nárůst psychiatrických pacientů. V posledních letech má na tom podíl i koronavirové pandemie. „Nová Psychiatrická klinika přinese pacientům z celého jihozápadu Čech mnohem vyšší komfort a vytvoří bezpečné a klidné terapeutické prostředí. Pro diagnostickou, léčebnou, ošetřovatelskou a konsiliární akutní lůžkovou péči navýšíme počet lůžek z původních 76 na 90, k dispozici bude i více ambulantních provozů s preventivní, krizovou, rehabilitační a psychosociální péčí,“ pokračuje Vevera.

Mnohem větší prostor získá psychoterapie, fyzioterapie, ergoterapie, což je nácvik hrubé a jemné motoriky i arteterapie, tedy léčba uměním. K dílnám náleží také záhonky, kde si budou klienti pěstovat bylinky. Do denního stacionáře budou docházet tři skupiny pacientů po dobu 12 týdnů. Na klinice nezůstanou a vždy se budou vracet zpátky domů.

„Jde o to pacienty nestigmatizovat tím, že jsou psychiatričtí pacienti, a naopak je učit zapojit se znovu do života. Když do budovy vejdete, tak to vůbec nevypadá, že jste v nemocnici. Hodně jsme dbali na to, aby interiér, nábytek a barevné kresby vůbec nepřipomínaly nemocnici a aby to tady spíše vypadalo jako komunitní centrum, kam ti lidé dochází,“ vyzdvihuje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Jedním z požadavků FN Plzeň byl vznik vnitřního atria, kde budou moci klienti relaxovat.

Velkou roli v novém pavilonu hraje zeleň. Kromě zeleně zařízených pokojů klientům poslouží také vnitřní zatravněné atrium. Bonusem pro pacienty je také amfiteátr, který bude sloužit k výuce a psychoterapii na čerstvém vzduchu.  O tom, že prostředí má na pacienty velký vliv potvrzuje i Vevera.

„Když se podíváte, jak je klinika stavěná, tak uvidíte, že pokoje s krásným výhledem na Plzeň jsou pro klienty a ten ošklivý výhled máme my zaměstnanci na lékařských pokojích. Existují výzkumy, které říkají, že na pokojích s příjemnějším výhledem se pacienti rychleji zotavují,“ říká s úsměvem.

Pacientům bude sloužit také takzvaná izolační místnost, která je na dětském i dospělém oddělení. Lékaři ji využijí místo “chemické kazajky“. Na plzeňské klinice taktéž nenajdete žádná síťová lůžka, která legislativa stále povoluje. Neklidným pacientům tady budou podávat psychofarmaka, využijí šetrnou fixaci, anebo právě izolační místnost.

Mezi dětmi narůstá problém se sebepoškozováním

Nové dětské oddělení má kapacitu 20 lůžek, kde budou moci pobývat děti od šesti do 18 let. Jan Vevera ze zkušenosti odhaduje, že se zhruba za měsíc budou starat o jedno až dvě děti s depresivní poruchou a podobný počet bude také děti s počínající psychotickou poruchou. U těchto skupin lékaři ordinují speciální léky. „Dalších až 18 dětí bude emočně nestabilních trpících sebepoškozováním, což je záležitost, která stále narůstá a takové děti potřebují mnohem intenzivnější psychoterapeutické postupy. Pro většinu dětí, které tady budeme mít, nejsou tolik důležitá farmaka, ale záleží hlavně na prostředí,“ zdůrazňuje Vevera.

Nejmenší pacienti FN Plzeň namalovali trička pro sirotky v africkém Mali, dárky předali dětem vojáci

Sedm tisíc kilometrů cestovali vojáci Armády ČR s dárky z Plzně až do sirotčince ve městě Bamako v africkém Mali. Vlastnoručně malovaná trička vyrobili nejmenší pacienti Psychiatrické a Dětské kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. S nápadem přišla...

Slavnostního představení nového pavilonu se účastnila také Běla Gran Jensen, která je zakladatelkou organizace Hnutí na vlastních nohou – Stonožka. „Covid strašně rozdělil naši společnost a nejvíce na to všechno doplácejí děti. Pracuji se školami a vím, co se s dětmi děje. Pár kilometrů tady odtud byla krásná patnáctiletá slečna. Byla šikovná a měla samé jedničky. Ze dne na den si ale řekla, že nemá smysl žít. Plzeňská fakultní nemocnice mi naštěstí okamžitě pomohla a poradila. Zdá se, že bude v pořádku a velmi jí pomohla právě arteterapie, a proto bude Stonožka teď financovat arteterapii tady Plzni,“ uvedla Jensen. Stonožka také pomohla zafinancovat pořízení interaktivní tabule do výukové místnosti.

Psychiatrická klinika byla v Plzni zřízena v 50. letech minulého století a od poloviny 80. let sídlí v areálu FN Lochotín. Je jediným zařízením v regionu, které je schopno poskytnout akutní psychiatrickou péči pro pacienty všech psychiatrických diagnóz. Ročně je zde hospitalizováno zhruba tisíc pacientů a zdravotníci provedou 9 000 ambulantních výkonů.

FOTOGALERIE: Nový pavilon psychiatrie FN Plzeň

Úterý, 22. února 2022, 16:20

Nový pavilon psychiatrie
Nový pavilon psychiatrie

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky FN Plzeň, psychiatrie, klinika, pavilon, investice, zdraví, Plzeň, pacient, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, Lochotín, Běla Gran Jensen, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Plzeň představila nový pavilon psychiatrie za bezmála půl miliardy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.