Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vědci z Fakultní nemocnice Plzeň zkoumají protilátky proti viru způsobujícímu covid-19

Odborníci z Oddělení imunochemické diagnostiky (OID) Fakultní nemocnice Plzeň zkoumají protilátky proti koronaviru už od roku 2020, kdy se nákaza začala masivně šířit po celém světě. Od té doby provedli laboranti přes osm tisíc vyšetření a jejich výzkumy se staly unikátní nejen v českém, ale i světovém měřítku. Jejich závěry dokládají, že po očkování mají lidé mnohem více protilátek než po prodělání onemocnění.

„Na začátku výzkumu jsme v laboratoři zkoumali čtyři dobrovolné skupiny osob – ty, které prodělaly onemocnění covid-19, zaměstnance fakultní nemocnice, klienty a zaměstnance Ústavu sociální péče a zájemce z řad veřejnosti. Díky velkému zájmu našich zaměstnanců jsme velice rychle získali kolem dvou tisíc vzorků, které později znatelně rozšířili zájemci z řad veřejnosti. Mohli jsme tak brzy začít se zásadním výzkumem o tvorbě protilátek,“ říká primář OID a náměstek pro vědu a výzkum Ondřej Topolčan.

O rok později se vědci zaměřili na očkované osoby. Výzkum ukázal, že výše hladiny protilátek úzce souvisí se závažností prodělaného onemocnění i typu koronavirové mutace.

Protilátek je po očkování více než po prodělání nemoci

Primář připouští, že po očkování je množství protilátek u každého rozdílná a souvisí i s pohlavím, věkem, tělesnými proporcemi a celkovým zdravotním stavem jedince.

„Nejnovější studie naznačují, že hladiny protilátek jsou po očkování vyšší a přetrvávají delší dobu než po prodělaném covidovém onemocnění. Hodnoty protilátek po pěti měsících od aplikace třetí dávky jsou navíc podstatně vyšší než za stejné období po aplikaci druhé dávky. Vypočítané přetrvávání účinku protilátek po třetí dávce je minimálně 12 měsíců,“ upozorňuje Topolčan.

Ředitel FN Plzeň Václav Šimánek vidí přínos výzkumu i v tom, že se pomocí něj daří vyvrátit mýty a spekulace, které se mezi veřejností šíří. „Systematické zkoumání výše protilátek po prodělaném onemocnění a očkování už přineslo mnoho zajímavých výsledků, za zcela zásadní považuji vyvracení dezinformací, které se bohužel stále šíří mezi veřejností. Někteří lidé stále věří, že pokud mají vyšší hladinu protilátek, nemusejí se očkovat nebo se chtějí raději nakazit, aby protilátky získali. To jsou nebezpečné lži,“ varuje ředitel.

Vědci se zaměří na vztah očkování a poruchy imunity

Momentálně se plzeňští odborníci spojili s Ústavem mikrobiologie a společně budou zkoumat, jaký dopad má očkování ve vztahu k poruchám imunity a dalším chorobám, kterou jsou rizikem závažného průběhu onemocnění. Mezi ně můžeme řadit obezitu, diabetes či chronické onemocnění ledvin.

Novinkou je také spolupráce FN Plzeň s Ústavem organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, který vyvinul test měřící pouze hladinu virus neutralizačních protilátek proti SARS-CoV-2 a ignoruje ty, u kterých není znám jejich význam a mechanismus účinku. FN Plzeň je jediným pracovištěm v ČR, které používá tyto testy nejen pro výzkumné účely, ale i ve speciálních diagnostických indikacích.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Plzeň | Zdroj FN Plzeň

Štítky FN Plzeň, covid, koronavirus, protilátky, výzkum, testování, Topolčan, věda, protilátka, Fakultní nemocnice Plzeň, nemoc, COVID-19, Václav Šimánek, Akademie věd České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Fakultní nemocnice Plzeň zkoumají protilátky proti viru způsobujícímu covid-19  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.