Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Covid je v Plzeňském kraji na ústupu, očkovací centrum v bývalém Prioru kvůli nízkému zájmu končí

Nákaza koronavirem v Plzeňském kraji podle posledních údajů hygieny stagnuje a situace se zklidňuje i v nemocnicích, kde kulminují počty covidových pacientů. Většina z nich má lehký až střední průběh nemoci. Kvůli rozvolnění opatření také klesá zájem o očkování, a proto končí očkovací centrum v bývalém obchoďáku na Americké.

Hygienici aktuálně uvádějí 15667 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (5222), následuje Klatovsko (2217), jižní Plzeňsko (1998), Domažlicko (1751), severní Plzeňsko (1684), Rokycansko (1431) a Tachovsko (1364).

Podle údajů Krajské hygienické stanice v Plzni se denní počty nově odhalených nákaz stále drží kolem dvou tisíc případů. Lze ale předpokládat, že čísla začnou klesat. Informace zazněly na dnešním jednání krajského krizového štábu. „Vzhledem k dobrému vývoji pandemické situace se nebude Krizový štáb Plzeňského kraje scházet každý týden, ale jednou za čtrnáct dní,“ informoval hejtman Rudolf Špoták (Piráti)

V pondělí skončilo testování na školách, které absolvovala 15 tisíc žáků. Pozitivní výsledky testu mělo jen 183 dětí a 15 pedagogů. „Pokles je znatelný, čísla jsou výrazně nižší a žádná škola v Plzeňském kraji nevyužila mimořádného ředitelského volna,“ konstatovala Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu.

Očkovací centrum v pátek končí

Už tento pátek 18. února uzavře své brány očkovací centrum pro neregistrované zájemce v bývalém obchodním centrum Prior na Americké třídě. Důvodem je velmi nízký zájem o vakcíny proti koronaviru. Centrum se otevřelo na konci listopadu loňského roku a v prvních dnech se tam nechaly denně naočkovat stovky lidí. V posledních době jich ale přichází maximálně padesát za den. Za celou dobu fungování centra naočkovali zdravotníci více než 1500 lidí

„Možnost pro neregistrované zájemce pro očkování zůstane zachována, a to na EUC Klinice Plzeň, která pro ně vyčlení samostatnou ordinaci,“ sdělil vedoucí odboru zdravotnictví Jan Karásek. EUC Klinika bude také v rámci Plzeňského kraje základním očkovacím místem pro podání vakcíny Novavax. Zatím projevilo zájem o očkování touto vakcínou 417 osob.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzeňský kraj

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkovací centrum, Prior, očkování, Plzeň, Krajská hygienická stanice, okres Klatovy, Rudolf Špoták, okres Domažlice, Jan Karásek, Česká pirátská strana

Covid je v Plzeňském kraji na ústupu, očkovací centrum v bývalém Prioru kvůli nízkému zájmu končí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.