Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

To nejhorší máme už za sebou, podle hygieniků počty nákaz covidem v Plzeňském kraji klesají

Nižší počty odhalených nákaz i méně hospitalizovaných pacientů v nemocnicích. Taková je momentální koronavirová situace v Plzeňském kraji. Vyplývá to z dnešního jednání krajského krizového štábu. Podle dat hygieniků šíření viru na území kraje v minulém týdnu kulminovalo a denně evidovali i přes 3500 pozitivně testovaných lidí. Dnes je to kolem dvou tisíc.

Hygienici aktuálně uvádějí 22 071 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (7499), následuje jižní Plzeňsko (2970), Klatovsko (2957), severní Plzeňsko (2633), Domažlicko (2318), Rokycansko (1906) a Tachovsko (1788).

„Také v nemocnicích se situace stabilizovala a denně je do nich přijímáno k hospitalizaci zhruba šest nových pacientů. To nejhorší už máme s největší pravděpodobností za sebou,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš potvrdil, že denní počet nových případů nákazy se pohybuje kolem 2000 a že oproti minulému týdnu, kdy jich bylo více než 3 500 tisíce za den, došlo k poklesu ve všech okresech Plzeňského kraje. „Zatím jsou tato čísla ale stále vysoká,“ konstatoval Bartoš. Upozornil také, že počet nakažených roste ve zranitelné části populace nad 70 let.

K dnešnímu dni pečují v nemocnicích na území Plzeňského kraje o 223 covidových pacientů. „Zatím stále převažují lehké průběhy, ačkoli zaznamenáváme i mírný nárůst středně těžkých onemocnění. Intenzivní péči vyžaduje celkem 22 pacientů, z toho devět jich je na umělé plicní ventilaci,“ vyčíslil koordinátor lůžkové péče Jan Beneš. Nejvíce pacientů je stále ve FN Plzeň, kde je hospitalizováno 120 pacientů.

Beneš očekává ještě mírný nárůst počtu pacientů. Začátkem příštího týdne ale předpokládá, že se začne počet hospitalizovaných pacientů na standardních lůžkách snižovat. Vzhledem k volným dnům ve školách a ukončení povinnosti některých protiepidemických opatření může být pokles pomalejší.

V pobytových sociálních službách přibývá nakažených

V pobytových sociálních službách vzrostl oproti minulému týdnu o 30 lidí počet pozitivně testovaných zaměstnanců, nyní je jich 113, což představuje čtyři procenta. Zaměstnanců v karanténě a na ošetřování člena domácnosti je 355, téměř 13 procent. „V zařízeních Diakonie Západ a v Domovu pro osoby se zdravotním postižením Horní Bříza je pozitivních dokonce 25 procent zaměstnanců. Péči o klienty ale zvládají," ujistil náměstek hejtmanky pro oblast sociálních věcí Rudolf Špoták (Piráti). Covid pozitivních klientů je celkem 38, stejně jako minulý týden. Situace v terénních službách je zvladatelná a pečovatelské služby si navzájem podle možností vypomáhají.

Z více než 5000 žáků se nákaza potvrdila o 101 z nich

„V pondělí proběhlo testování ve školách. Ve středních školách se testovalo pouze 5 099 žáků a pozitivita byla prokázána u 101 žáků. Pozitivní jsou tři pedagogičtí pracovníci a tři nepedagogičtí pracovníci. Nejvyšší počet pozitivních žáků máme hlášen z okresu Domažlice,“ uvedla náměstkyně pro oblast školství Radka Trylčová (ODS). Část okresů má tento týden jarní prázdniny. Podle krizového štábu se mírně zlepšila nemocnost u složek integrovaného záchranného systému a pohybuje se kolem deseti procent.

Zájem o očkování klesá                          

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 941 443 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 370 943 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 215 365 osob. U malých nad pět let bylo vyočkováno 3389 dávek, z toho 1223  malých dětí má očkování dokončeno. Minulý týden bylo naoočkováno také 1052 osob bez registrace a pomocí mobilních týmů 102 osob.

Zájem o očkování novou proteinovou vakcínou Novavax projevilo v Plzeňském kraji již celkem 395 lidí. V celé ČR pak 7400 osob. „Až vakcína Novavax dorazí do České republiky, bude očkování touto novou látkou v našem kraji probíhat ve FN Plzeň,“ upřesnila hejtmanka. Postupně také skončí svůj provoz očkovací centrum v bývalém obchodním domě PRIOR. Osoby bez registrace bude dále očkovat očkovací místo na EUC Klinice.

„Plzeňský kraj již také pro následující období připravuje očkovací strategii, kdy primárně budou očkovat praktičtí lékaři a lékaři pro děti a dorost. Jako záložní místa pro očkování budou připraveny všechny nemocnice v Plzeňském kraji a  EUC Klinika Plzeň,“ upozornila Mauritzová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, krizový štáb, nemocnice, omikron, infekční onemocnění, pacient, Plzeň, Ilona Mauritzová, ODS, Jan Beneš, Novavax, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

To nejhorší máme už za sebou, podle hygieniků počty nákaz covidem v Plzeňském kraji klesají  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.