Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Testy odhalily za týden rekordní počet nákaz, nemocnicím v Plzeňském kraji přibývají covidoví pacienti

V Plzeňském kraji přibylo v uplynulém týdnu 14 906 nových nákaz koronavirem, což jsou nejvyšší čísla za celou dobu pandemie, vliv na tom má nakažlivější varianta omikron. V nemocnicích také roste počet covidových pacientů. K dnešnímu dni pečují zdravotníci o 197 osob nakažených koronavirem.

Hygienici aktuálně uvádějí 25 650 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (9200), následuje jižní Plzeňsko (3468), severní Plzeňsko (3396), Klatovsko (3217), Domažlicko (2448), Rokycansko (2104) a Tachovsko (1817).

Pandemie koronaviru v kraji vrcholí a podle středečního vyjádření krizového štábu kraje je zřejmě před jarními prázdninami na počátku kulminační vlny. Denní počty nově nakažených překračují od pondělí hranici 2000 lidí a jsou nejvyšší za celou dobu pandemie, která začala téměř před dvěma lety. Vůbec nejvíc nových nákaz za celou pandemii bylo v kraji potvrzeno podle ministerstva v úterý, a to 3060. Krajská hygienická stanice, která používá jinou metodiku, v úterý zaznamenala dokonce 3687 nových případů. A za celý týden přibylo podle krajských hygieniků 18 171 nových případů, tedy o 3265 více, než udává ministerstvo zdravotnictví. Počet nově zjištěných nákaz je nyní vyšší než před rokem. Loni ve stejnou dobu přibylo za týden 3363 nákaz.

V nemocnicích v kraji roste počet covidových pacientů. „Stále platí, že se dominantně jedná o stavy klasifikované jako lehké – pouze 30 procent jsou střední a deset těžké. V průběhu delta vlny se jednalo o zhruba dvojnásobek - střední 60 procent a 20 procent těžké stavy," uvedl krajský koordinátor lůžkové péče Jan Beneš. Nejvíc covidových pacientů má nadále Fakultní nemocnice Plzeň, kde dnes pečují o 120 covid pozitivních pacientů, což je o 53 více než před týdnem. Na covidových jednotkách intenzivní péče leží 15 nemocných, z nichž je 13 neočkovaných. Na plicní ventilaci je připojeno 12 pacientů, deset z nich není očkováno, uvedla dnes nemocnice na svém webu. Pacientů mladších 60 let je s nákazou covid-19 hospitalizováno 41, z toho je 34 neočkovaných.

Zájem o očkování klesá

V kraji dosud zdravotníci spotřebovali 937 680 dávek vakcín. Zájem o očkování ale postupně klesá. Za poslední týden dostalo vakcínu 10 381 lidí, o týden dřív jich bylo 13 454. Převládají třetí, posilující dávky, které dostalo za posledních sedm dní 7457 lidí, tedy téměř tři čtvrtiny lidí očkovaných v uplynulém týdnu. Pro první dávku si přišlo 596 lidí, v předchozím týdnu jich bylo 788.

Alespoň jednu dávku dostalo dosud v kraji 376 891 lidí, tedy 63,9 procenta všech obyvatel. Třetí, posilující dávku dostalo zatím 212 092 lidí, tedy 56 procent těch, kteří se nechali dosud v regionu očkovat.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, nemocnice, kraj, hygiena, pacient, infekční onemocnění, Fakultní nemocnice Plzeň, pandemie covidu-19, jarní prázdniny, Plzeň, okres Klatovy, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy odhalily za týden rekordní počet nákaz, nemocnicím v Plzeňském kraji přibývají covidoví pacienti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.