Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava snímků žen s rakovinou má dát ostatním odvahu k boji

Portréty a příběhy 12 žen různého věku s rakovinou prsu na výstavě Tváří v tvář mají pomoci ženám, nebát se léčby a věřit, že se podaří. Putovní výstavu barevných velkoformátových fotografií tváří, z nichž je znát radost ze života i strach, si mohou lidé ode dneška prohlédnout v plzeňském DEPO2015. Autor snímků, 58letý Plzeňan Vladimír Kožíšek, se sám v roce 2015 úspěšně z této nemoci léčil.

"Co Vladimír chtěl říct, tak na té výstavě opravdu je. Aby se ženy z toho nezhroutily a bojovaly a věděly, že se z toho dá vyjít v dobrém," uvedla 49 letá Simona, která je jednou z žen na fotografiích. "Kdyby to pomohlo jednomu člověku, tak je to určitě fajn. Tu energii to určitě má," řekla další z fotografovaných, 39letá Sabina. Obě Plzeňanky Kožíška, který projekt vymyslel, kontaktovaly, když se dozvěděly o projektu neziskové organizace Mamma HELP, pomáhající ženám s rakovinou prsu, a DEPO2015.

"Nahmatala jsem si bulku a přišla jsem s ní na klasickou kontrolu. Řekli mi, že to vypadá na uzlinu a poslali mě domů. Po půl roce jsme šla na další kontrolu a diagnostikovali mi rakovinu prsu a mízních uzlin v podpaží," řekla Simona. Šla na operaci, pak se dostala na onkologii a 1,5 roku chodila na chemoterapie. "Pořád beru hormonální léky," dodala. Před 14 dny byla na kontrole, je v pořádku a cítí se výborně.

"Diagnóza mě zastihla na mateřské dovolené v 36 letech, když synovi bylo pět měsíců," uvedla Sabina. Pak následovaly v rychlém sledu operace, chemoterapie a ozařování. "Byla jsem na kontrole v pátek a řekli mi, že se uvidíme za půl roku, což je vždy skvělá zpráva," dodala. Obě ženy, které přišly o část prsu, chodily na kontroly pravidelně. "Nejvíc mi pomohla kamarádka, která pracovala 15 let na onkologii a věděla přesně o co jde, a samozřejmě rodina," řekla Simona.

Ženy pro výstavu portrétoval Kožíšek téměř rok. "Fotil jsme bez blesku v přírodním světle, speciálním portrétním sklem s malou hloubkou ostrosti," řekl. "Lidé mohou překročit komfortní zónu a mohou se podívat do těch očí. Druhou rovinou je deníček, který je pod portrétem, kde je stroze diagnóza a léčba," popsal výstavu.

Autor snímků Kožíšek uvedl, že potřeboval mluvit o své zkušenosti s rakovinou a její recidivou. V jednu chvíli třeba léčbu kvůli přístupu lékařů odmítl. "Pak mi začala znovu růst boule a už to bylo děsivé, ale ukecali mě na chemoterapii a pak i na ozařování," uvedl.

Výstava Tváří v tvář potrvá v DEPO2015 do 3. listopadu. Její součástí je stejnojmenný videoklip od plzeňského kameramana Petra Prokeše. Souběžná výstava bude od 7. října do 31. prosince ve foyer Stavební spořitelny v Praze ve Vinohradské ulici. Další výstavy budou následovat po celém Česku.

Autoři | Foto Tváří v tvář

Štítky ČR, výtvarné, zdraví, fotografie, rakovina, Plzeň, výstava, rakovina prsu, léčba, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava snímků žen s rakovinou má dát ostatním odvahu k boji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.