Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počet nově nakažených v Plzeňském kraji podle očekávání skokově narůstá, převládá mutace omikron

Nahoru opět prudce vystřelil počet denních záchytů nákazy koronavirem v Plzeňském kraji. Už dva po sobě to bylo přes 1000 případů. V posledních dnech došlo k očekávanému zrychlení nárůstu počtu nákaz mutací omikron, která převládá z 90 procent. V následujících dnech se bude tato situace podle hygieniků stále zhoršovat. V nemocnicích zatím počty pacientů s koronavirem klesají nebo stagnují, růst počtu covidových pacientů v nemocnicích se dá očekávat se zpožděním, zaznělo na jednání Krizového štábu Plzeňského kraje.

Hygienici aktuálně uvádějí 8771 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (3111), Klatovsko (1459), následuje jižní Plzeňsko (1258), severní Plzeňsko (1102), Domažlicko (672), Rokycansko (613) a Tachovsko (529). V kraji zemřelo od začátku pandemie v souvislosti s covidem 1755 osob. 

„Nastavená protiepidemická opatření je proto třeba důsledně dodržovat. Je třeba se připravit i na to, že pravděpodobně bude narůstat nemocnost personálu nejen v našich nemocnicích, ale i ve firmách a v krizové infrastruktuře. S tím je potřeba počítat a umět takovou situaci účinně řešit,“ upozorňuje hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

Ředitel KHS Plzeň Michal Bartoš informoval krizový štáb, že v posledních dvou dnech jsou denní záchyty nákazy více než 1000 případů. V úterý jich bylo 1249 a v pondělí 1005. „V přepočtu na 100 tisíc obyvatel pak významně stoupá i denní incidence. Pohybuje se kolem 720 případů a očekává se další růst. Je to plošné komunitní šíření nákazy,“ uvedl Bartoš. Stále také podle ředitele KHS platí, že případná režimová opatření ve zdravotnických zařízeních nastavuje jejich vedení. Trasování nyní probíhá podle prioritizace osob podle věku, a to zejména u skupiny osob 65+. Ve školách probíhá plošným screeningem jedenkrát týdně.

Počty hospitalizovaných a trendy jejich nárůstu

Koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš potvrdil, že v zachycených vzorcích již z 90 procent převládá mutace omikron a počty případů nákazy skokově rostou. „Naštěstí se tyto počty nepřenáší na zdravotnická zařízení. V tomto případě ale musíme očekávat zhruba týdenní zpoždění a v průběhu tohoto a příštího týdne uvidíme, jaký dopad bude mít nastupující vlna,“ Beneš. Upřesnil také, že je s omikronem hospitalizován zatím pouze jeden hematoonkologicky nemocný a velmi oslabený pacient.

Aktuálně je v Plzeňském kraji hospitalizováno 77 pacientů, z toho 65 ve standardní péči a 12 na jednotkách intenzivní péče. Na umělé plicní ventilaci je jich sedm, žádný pacient není momentálně napojen na mimotělní oběh ECMO.

„V pondělí 17. ledna 2022 vykázaly střední školy po provedeném testování 210 žáků pozitivních, 10 pozitivních pedagogických pracovníků a 4 pozitivní nepedagogické pracovníky,“ vyčíslila náměstkyně hejtmanky Radka Trylčová (ODS). V porovnání s předchozím testováním tak došlo k nárůstu počtu pozitivních žáků. Objevuje se především ve větších školách. Žádná škola však dosud nemusela s KHS Plzeň řešit své uzavření. 

V kraji už vyočkovali přes 900 tisíc dávek vakcín

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 906 tisíc dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 367 509 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 185 318 osob. „U malých dětí 5+ máme vyočkováno 1864 dávek, z toho 298 malých dětí má očkování dokončeno,“ vyčíslil vedoucí Odboru zdravotnictví krajského úřadu Jan Karásek. Doplnil, že za minulý týden bylo naoočkováno také 3 239 osob bez registrace a pomocí mobilních týmů 1752 osob. Očkovací centra jsou také připravena naočkovat případné zájemce z řad bezdomovců a cizinců, pokud na očkovací místo dojdou, případně je tam dopraví terénní sociální služba.

Ověření mutace omikron - tzv. diskriminační PCR testy u vzorků - provádí v současné době v Plzeňském kraji již 5 laboratoří. Jsou to laboratoře FN Plzeň, Bioptická laboratoř, Hemacentrum v Plzni, Klatovská nemocnice a Domažlická nemocnice. V případě výskytu ohnisek nákazy jsou připraveny také mobilní testovací týmy, které zajistí odběry vzorků.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, omikron, izolace, vláda, opatření, krizový štáb, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, pacient, Plzeň, Jan Beneš, ODS, Jan Karásek, Ilona Mauritzová, Radka Trylčová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nově nakažených v Plzeňském kraji podle očekávání skokově narůstá, převládá mutace omikron  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.