Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jak zdravě mlsat o Vánocích i na Silvestra, poradí nutriční terapeutka

Když se řeknou Vánoce, všichni si zajisté představíme chladné počasí, čas strávený s rodinou a hlavně hromadu dobrého jídla a pití, které nám ne vždy dělá dobře. I v období Vánoc je však možné jíst kvalitně bez neblahého vlivu na naše zdraví. Nutriční terapeutka šternberské nemocnice poradí, jak správně mlsat i během Vánoc nebo jak se připravit na silvestrovskou hostinu.

V období Vánoc je možné jíst kvalitně, tak aby to nemělo neblahý vliv na naše zdraví. Je na každém z nás zhodnotit svůj zdravotní stav, od kterého by se mělo odvíjet i naše stravování. Základem je veškeré pokrmy připravit z kvalitních surovin, a hlavně jíst s mírou, tak abychom uspokojili chutě a neochudili se o krásné zážitky z vánočních svátků, které jsou spojené i s dobrým jídlem. Protože to, co nám udržuje dobré zdraví je právě psychická pohoda a k tomu by nám nepřispělo neustálé sledování kalorického příjmu.

Je dobré jíst všechny základní potraviny, jako je například zelenina, ovoce, rybí a libové maso, mléčné výrobky, ořechy, semínka, luštěniny a dobré tuky, máslo a rostlinné oleje. Používejte kvalitní mouky, převážně celozrnné, špaldovou, žitnou, semolinovou, ovesnou nebo rýžovou, a co nejvíce se vyhýbejte průmyslově zpracovaným potravinám, jako jsou sladkosti, polotovary, slané balené chipsy a sycené a slazené nápoje.

Základem zdravé stravy nejen o Vánocích je také pravidlo, kdy energetický příjem musí být úměrný energetickému výdeji. Jestliže mám pohybu méně, tak si porce jídla zmenším, ale v žádném případě nehladovím a nevynechávám žádné potraviny ze správné skladby jídelníčku, což by mělo být asi 50 procent kvalitních sacharidů, celozrnné pečivo, přílohy, ovoce, 20 procent bílkovin, mléčné výrobky, maso a vejce, a 30 procent tuků, kdy přibližně polovina je zastoupena v podobě vázaných tuků například v mase a mléčných výrobcích, ořeších a druhá polovina by se měla jíst převážně v rostlinných tucích, olivový, řepkový a lněný olej, méně však v másle. Ideálně dvakrát za den použít do jídla rostlinné oleje a jednou za den máslo,“ radí Kristýna Bechníková, nutriční terapeutka Nemocnice AGEL.

Do salátu může přijít například jogurt

Věděli jste, že správná štědrovečerní nemusí být vždy ke škodě? Při správném dodržení skladby jídla, může naopak příznivě posílit váš imunitní systém. Bramborový salát je plný zeleniny, ryba je bohatá na omega 3 mastné kyseliny, hrachová nebo rybí polévka je také plná živin. "Na Vánoční tabuli by neměli chybět ořechy, sušené i čerstvé ovoce. Celé kouzlo je v tom, že by to lidé neměli spořádat všechno naráz, ale jednotlivá jídla rozdělit do správných denních porcí a časových rozestupů. Když přidáte dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, hned máte lepší imunitní systém na světě," popisuje Bechníková.

V průběhu let si lidé klasickou vánoční tabuli obohatili o ne úplně kvalitní potraviny, jako mastné salámy, velké množství tatarky, majonéz, přeslazeného krémového cukroví, čokoládové figurky na stromečku a podobně. „Bramborový salát lze odlehčit jogurtem či zakysnou smetanou. Smaženého kapra nemusíte jíst tři dny, dopřejte si ho na štědrý den a ostatní dny můžete zvolit jinou tepelnou úpravu, třeba upéct si ho. Cukroví si nežádá tolik cukru, a ještě jej plnit spoustou krému z nekvalitních margarínů. Můžete jej osladit sušeným ovocem, či obilnými slady, nebo dát méně cukru a použít kvalitnější mouku. Na stromečku se budou lépe vyjímat doma upečené perníkové figurky, nebo sušené ovoce. Určitě není nutné vše zapíjet ještě sladkým pitím, zvolte raději dobrý čaj či vodu,“ vysvětluje Bechníková.

Zajděte si na procházku, zahrajte hry

Zároveň dodává, že vše je o návycích, pokud se chcete udržovat fit, stojí za to je změnit a zbytečně se nepřejídat. V případě přejedení doporučuje nutriční terapeutka procházku na čerstvém vzduchu a dobrý bylinkový čaj na trávení. Pomoci můžou bylinky jako je fenykl, máta, heřmánek, anýz, meduňka a zázvor.

Pokud vás trápí ustavičné mlsání, je problém z nudy. V tomto případě je dobré zaměstnat hlavu a tělo jinou aktivitou a dobrým jídlem se pak odměnit. Zajděte si na procházku, zahrajte si hry, přečtěte knihu, zatančete si. Když počasí umožní, zajděte si na běžky, lyže nebo si zahrajte koulovačku. Zkrátka dělejte vše, co celý rok nestíháte.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky zdravá výživa, Vánoce, Silvestr, nutriční terapeutka, jídlo, zdraví, maso, máslo, ovoce, ořechy, mléčný výrobek, Agel, nemocnice, pití

Jak zdravě mlsat o Vánocích i na Silvestra, poradí nutriční terapeutka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.