Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Ve Fakultní nemocnici Plzeň začnou od úterý podávat vakcínu proti koronaviru dětem ve věku 5-11 let

Vakcinace proti onemocnění covid-19 u nejmladší věkové kategorie začne v plzeňské fakultní nemocnici už příští úterý 21. prosince. Další termíny v tomto roce budou 29. a 30. prosince. Od ledna tam budou pediatři očkovat vždy dva dny v týdnu. Celkem se v Plzeňském kraji otevře dalších šest míst, kde budou nejmladší a nejchoulostivější kategorii očkovat.

„Od 3. ledna bude probíhat očkování dětí této věkové kategorie vždy dva dny v týdnu v areálu FN Lochotín, vchod F, ústav Imunologie a alergologie, 8. NP. Očkování je zde zajištěno pediatrem a dětskou sestrou,“ uvedla nemocnice na svých webových stránkách.

Registrace probíhá standartně přes online formulář. Jakmile dostane rodič přidělený termín, přijde mu i e-mail s anamnestickým dotazníkem, který je potřeba vyplnit a podepsat. „Tímto lékař potvrzuje vhodnost zařazení očkování s ohledem na zdravotní stav a očkovací kalendář dítěte. Bez tohoto podepsaného dotazníku praktickým dětským lékařem nebude možné očkování dítěte 5-11 let uskutečnit. Při očkování těchto dětí je nutná přítomnost alespoň jednoho zákonného zástupce dítěte,“ vysvětluje FN Plzeň.

V příštích dnech začnou děti mimimálně jeden den v týdnu očkovat a vypomohou tak praktikům také:

  • OČM Domažlice
  • OČM Klatovy (místo se bude upřesňovat)
  • OČM Rokycany
  • OČM Stod
  • OČM Sušice
  • OČM EUC kliniky Plzeň

Registrace i očkování dětí se zatím připravuje.

V očkovací dny bude maximální kapacita 20 termínů, které budou zdravotníci postupně navyšovat podle zájmu veřejnosti. V příštích týdnech začnou děti od pěti let očkovat také čtyři krajské nemocnice akutní péče a další dvě zdravotnická zařízení v Plzni. Vedení kraje přesto preferuje, aby děti očkovali ve svých ordinacích jejich pediatři, praktičtí lékaři však podle informací ministerstva zdravotnictví obdrží vakcíny během ledna 2022.

„Jsme přesvědčeni o tom, že očkování malých dětí nepatří do očkovacích center. Jsme rádi, že očkujeme děti nad 12 let a napomáháme tak v současné situaci k rychlejšímu proočkování populace. Stále si ale přejeme, aby začalo očkovat co nejvíce praktických lékařů pro děti a dorost. Vnímáme, že praktičtí lékaři pro děti a dorost dostanou vakcíny až v roce 2022 a že někteří lékaři pro děti a dorost nechtějí očkovat i kvůli nevyjasněné administrativě. Nabízíme jim, že pokud budou chtít, budou moci očkovat v našich očkovacích místech, tak jako to již umožnila nemocnice Sušice a EUC klinika v Plzni,“ informovala hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS).

„Naše očkovací místa jsou připravena vytvořit pro praktické lékaře pro děti a dorost zázemí. Mají-li praktici problémy s očkováním dětí ve svých ordinacích, nabízíme jim, aby přišli očkovat k nám, máme dostatek prostor i dostatek vakcín,“ doplnila

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky COVID-19, koronavirus, očkování, Plzeň, Plzeňský kraj, vakcinace, očkování dětí, Fakultní nemocnice Plzeň, praktický lékař, vakcína, Ilona Mauritzová, Sušice, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň začnou od úterý podávat vakcínu proti koronaviru dětem ve věku 5-11 let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.