Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Armáda vyčlenila jeden vrtulník letecké záchranné služby z Líní u Plzně pro transporty pacientů s covidem

Jeden záchranářský vrtulník na převoz pacientů nakažených koronavirem vyčlení armáda na letišti v Líních u Plzně. Ke stejnému opatření přistoupila i v minulosti. Vrtulník bude po každém převozu dezinfikován a posádka bude zasahovat v ochranném oblečení. Informovala o tom mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. V pondělí armáda opět rozšíří počet nemocnic, ve kterých pomáhá kvůli nedostatku personálu. Na výpomoc pošle také pět řidičů pražské záchranné službě.

Stndardně má armáda v Líních nachystány dva vrtulníky, z toho jeden záložní. V současné situaci bude jeden z nich určen pro pacienty nakažené covid-19. Důvodem je, že po každém takovém transportu musí být vrtulník dezinfikován. Aby nedošlo k případné prodlevě při zásahu, s jedním vrtulníkem budou vojenští záchranáři létat pro běžné pacienty, s druhým pro lidi s koronavirovým onemocněním. Vrtulník již ve čtvrtek armáda využila při přepravě pacientů z přetížených brněnských nemocnic do Prahy.

Armáda i nadále vypomáhá v nemocničních a sociálních zařízeních, která mají kvůli pandemii nedostatek personálu. V pondělí pošle výpomoc do dalších sedmi nemocnic v Chomutově, Litoměřicích, v Mělníce, Stodu nebo do pražské Ústřední vojenské nemocnice. Zároveň začne pět vojáků vypomáhat pražské záchranné službě jako řidiči. Nově tak armáda nasadí 29 vojáků, celkem jich bude vypomáhat již 265 v 66 zařízeních, řekla Magdalena Dvořáková.

Na svém webu army.cz armáda uvedla, že v nemocnicích jsou vojáci nasazeni na pomocné práce. "Podle toho, v jakých zařízeních pracují, pomáhají s polohováním pacientů, asistují jim při osobní hygieně či při jídle. V sociálních zařízeních kromě pomocných prací u klientů pomáhají také s úklidem nebo s provozními pracemi," napsala Dvořáková

Dva pacienty s covidem převeze z Brna do Prahy armádní vrtulník letecké záchranky z Líní u Plzně

Armádní vrtulník Letecké záchranné služby z Líní u Plzně převeze dnes dva pacienty s nemocí covid-19 pacienty z přeplněných brněnských nemocnic. Kolem poledne by měl vrtulník přistát ve Fakultní nemocnici Brno sídlící v Bohunicích a při dvou...

Podle informací generála Václava Vlčka, náčelníka štábu Velitelství pro operace, je systém nastavený už z předchozí vlny. Když nemocnice vyhodnotí situaci jako krizovou, obrátí se na krizový štáb kraje. Pokud nelze pomoci v rámci kraje, putuje žádost na Ústřední krizový štáb, který ji schválí a předává armádě k zabezpečení. Hlavní sestra ministerstva obrany do zařízení zavolá a zeptá se na konkrétní požadavky. "Od prvotního požadavku za dva až tři dny už vojáci tam, kde jsou potřeba, pomáhají," poznamenal Vlček.

Dodal, že již před třemi týdny se armáda začala na pomoc nemocnicím vzhledem k pandemické situaci připravovat a rezervovala si síly. Nasazováni jsou jen očkovaní vojáci, kteří jsou předem otestováni.

Armáda také vyčlenila 25 mobilních odběrových týmů, v terénu jich je nasazeno 16. Další vojáci pomáhají ve čtyřech call centrech v Táboře, Lipníku, Praze a Opavě při obvolávání lidí, kteří přišli do styku s nakaženým. Střediska v Opavě a Táboře provozuje 53. pluk průzkumu a elektronického boje. "Ve dvou osmihodinových směnách, sedm dní v týdnu se v call centru už měsíc pravidelně střídá více než šedesát příslušníků opavské posádky," uvedl major Vít Knapek, který opavskému centru velí. Do dneška vojáci v obou městech vyřídili přes 16 tisíc hovorů, denně jich zvládnou přes 700.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letecká záchranná služba Armády ČR + Richard Beneš

Štítky letecká záchranná služba, transport pacientů s covidem, armádní vrtulník, brněnské nemocnice, armáda, pacient, COVID-19, Plzeň, Magdalena Dvořáková, Václav Vlček, Praha, Opava, Tábor, Nemocnice Chomutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda vyčlenila jeden vrtulník letecké záchranné služby z Líní u Plzně pro transporty pacientů s covidem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.