Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nemocnice se zaplňují covidovými pacienty, týdenní počet nákaz v kraji atakuje hranici 5000 případů

Za poslední sedm dní přibylo v Plzeňském kraji 4 727 lidí s koronavirem, což je o 28 procent více než v předchozím týdnu. S rostoucím počtem nakažených přibývá i hospitalizovaných pacientů, například ve FN Plzeň k dnešnímu dni pečují o 116 nakažených, z toho 72 z nich nemá očkování. Podle údajů ministerstva zdravotnictví přibývá i lidí, kteří onemocnění podlehli.

Hygienici aktuálně uvádějí 10651 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (4204), následuje Klatovsko (1378), jižní Plzeňsko (1399), severní Plzeňsko (1161), Rokycansko (1012), Domažlicko (924) a Tachovsko (573).

Počet nových případů zjištěné nákazy je už v současné podzimní vlně pandemie horší než před rokem ve stejnou dobu. Denní nárůsty počtu nových případů covidu-19 v Plzeňském kraji za poslední týden kolísaly mezi 201 a 1234. Nejvíc jich bylo v úterý, a to 1234 nových potvrzených případů za den. Od začátku pandemie se v kraji s 591 tisíci obyvateli nakazilo zhruba 19,4 procenta všech obyvatel kraje. Od začátku pandemie zemřelo v kraji 1987 nakažených. Za poslední týden zemřelo 26 pacientů s covidem.

V nemocnicích pečují o 218 pacientů s covidem

Ve zdravotnických zařízeních v Plzeňském kraji pečují i více než 200 pacientů. V průměru přibývá v kraji každý den osm nových pacientů na standardní lůžko a jeden v intenzivní péči. „Situace opět nabírá na obrátkách. Počty přijatých pacientů se za poslední čtyři dny pohybují kolem třiceti, lůžka intenzivní péče se velmi rychle plní a podle predikcí můžeme očekávat, že počty hospitalizovaných porostou rychleji a můžeme počítat s podobnými čísly jako v jarních měsících," konstatovala hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Ve FN Plzeň pečují o 116 covidových pacientů, z toho je 72 neočkovaných. Na lůžkách covidové intenzivní léče je dnes v nemocnici 27 nemocných, všichni jsou ve vážném stavu, a z toho je 21 nenaočkovaných.  Šestnáct pacientů je napojeno na umělou plicní ventilaci. Pacientů mladších 60 let je s nákazou covid-19 hospitalizováno 35, z toho je 33 nenaočkovaných. Před týdnem pečovali zdravotníci FN o 93 nakažených pacientů, z toho bylo 21 na JIP.

Za posledních sedm dní se v kraji nakazilo nejvíc lidí v okrese Plzeň-město, a to 1743. Na 100 tisíc obyvatel to představuje 895 nákaz, nejvyšší poměr nakažených má ale okres Plzeň - jih, kde je 981 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Naopak Tachovsko má dál nejméně nakažených v kraji - za sedm dní tam přibylo 293 nákaz, což je 539 případů na 100 tisíc obyvatel, před týdnem to bylo 362.

Krajem zřizované akutní nemocnice v Klatovech, Domažlicích, Stodu a Rokycanech mají dnes asi 50 pacientů s koronavirem, z toho čtyři jsou na lůžkách intenzivní péče a další využívají kyslíkovou podporu HFNO, řekl mluvčí nemocnic Jiří Kokoška. Další covidoví pacienti jsou v plzeňské nemocnici Privamed, v Sušické nemocnici a v zařízeních následné péče sv. Anna a Janov.

V kraji dál pokračuje zvýšený zájem o očkování. Zdravotníci za posledních sedm dní aplikovali v kraji 11 371 dávek vakcíny, oproti předchozímu týdnu o 2235 méně. Z toho bylo 4594 lidí, kteří se nechali naočkovat první dávkou, třetí, posilující dávku dostalo 4779 lidí. Celkem dostalo v kraji očkování alespoň jedou dávkou vakcíny proti koronaviru 351 701 lidí tedy 59,5 procenta všech obyvatel kraje a 67,6 procenta obyvatel starších 12 let, kteří mohou očkování podstoupit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, nemocnice, pacient, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň, okres Tachov, okres Klatovy, Ilona Mauritzová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice se zaplňují covidovými pacienty, týdenní počet nákaz v kraji atakuje hranici 5000 případů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.