Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Riziko rakoviny prostaty lze odhalit z pouhé kapky krve, vyšetření zdarma nabízí FN Plzeň

Movember není jen módní záležitost, kdy si muži nechávají narůst knír. Jde hlavně o kampaň, která upozorňuje na nebezpečí rakoviny prostaty. Tomuto zákeřnému onemocnění v ČR ročně podlehne 1400 mužů. Do listopadové akce se pravidelně zapojuje také Fakultní nemocnice Plzeň, která nabízí zdarma vyšetření, které se skládá z prostého odběru krve.

Karcinom prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických důvodů. Za posledních dvacet let se u nás výskyt tohoto karcinomu téměř ztrojnásobil, přitom úmrtí je ale více než třikrát nižší, a to díky včasným záchytům.

„Letošní rok je osmým v pořadí, kdy vyzýváme širokou veřejnost k zapojení se formou narostlého kníra u mužů a aktivní osvětou problematiky rakoviny prostaty i u žen. Právě ženy jsou často prvními, kdo si všimne prvních příznaků počínajícího onemocnění u svých mužů. FN Plzeň byla jednou z prvních nemocnic, která mužům, v rámci kampaně Movember, nabídla zdarma vyšetření Indexu zdravé prostaty, které významně pomáhá při diagnostice rakoviny prostaty,“ říká ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Movember v tuzemsku zaštiťuje organizace Muži proti rakovině. Loni trvala akce ve FN Plzeň pouhých 15 dní, přesto se na preventivní vyšetření dostavilo 208 mužů, což bylo vůbec nejvyšší číslo v celé historii této osvětové akce v plzeňské nemocnici. A co vlastně Index zdravé prostaty je? Vyšetření se provádí z krve a kombinuje tři testy, z jejichž výsledků se vypočítává finální skóre.

Zájemci o vyšetření se mohou dostavit bez objednání do FN Plzeň (Bory- pavilon 64, bývalá vojenská nemocnice), a to každý pracovní den od 7:00 do 11:30, během celého listopadu. Více informací najdete ZDE.

„Vždy by měl dorazit klient, kterému je více než 50 let a má jakékoli urologické potíže. Dále všichni muži nad 50 let, kteří mají v rodině karcinom prostaty a v neposlední řadě i ti, kterým je nad 50 let a z karcinomu prostaty mají obavy. Negativní výsledek je uklidní,“ uvedl primář Oddělení imunochemické diagnostiky FN Plzeň Ondřej Topolčan.

Lékaři v Česku každoročně objeví rakovinu prostaty asi u 8 000 mužů, pětina z nich přichází v pokročilém stadiu. Nemoci v tuzemsku ročně podlehne zhruba 1400 mužů. Podle expertů žije v ČR asi 60 tisíc mužů, kteří se s nádorem v nějaké fázi léčí nebo léčili.

Šedesátce vozů hromadné dopravy opět v listopadu narostou kníry

O Movemberu už mnozí určitě slyšeli. Jedná se o akci, kdy si během listopadu nechávají muži narůst ozdobu pod nosem jako symbol kampaně upozorňující na nebezpečí rakoviny prostaty. Osvětu se pravidelně snaží šířit také městské dopravní podniky....

„Nádory prostaty obecně postihují spíše muže vyššího věku, mezi 60 a 80 lety. Projevy nemusí být buď vůbec žádné a na nádor se přijde díky vyšetření PSA (odběr krve) nebo při vyšetření konečníkem. Někdy může způsobovat potíže s močením a v pokročilých stadiích bolesti kostí. Nádory varlete jsou onemocněním spíše mladšího věku. Nejčastěji postihují muže ve věku 20 až 45 let, nejběžnějším projevem je nalezení zatuhnutí nebo bulky na varleti, většinou nebolí a v časných stadiích nemá jiné projevy,“ upozornil v rámci online poradny FN Plzeň Ivan Trávníček z Urologické kliniky.

Jako mnoho lékařů i on osvětovou listopadovou akci vítá. „Movember je dle mého názoru výborný projekt, dostává se do povědomí veřejnosti a kníry jsou v dnešní době dost nápadné, a tak nabízí témata k rozhovoru a otevření problematiky mužského zdraví,“ doplnil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels

Štítky prevence, zdraví, Movember, listopad, Plzeň, FN Plzeň, vyšetření, rakovina prostaty, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, nemoc, rakovina, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riziko rakoviny prostaty lze odhalit z pouhé kapky krve, vyšetření zdarma nabízí FN Plzeň  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.