Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Šedesátce vozů hromadné dopravy opět v listopadu narostou kníry

O Movemberu už mnozí určitě slyšeli. Jedná se o akci, kdy si během listopadu nechávají muži narůst ozdobu pod nosem jako symbol kampaně upozorňující na nebezpečí rakoviny prostaty. Osvětu se pravidelně snaží šířit také městské dopravní podniky. Například v Plzni letos vyjede do ulic šedesát kníratých vozů. Tradičně se do akce zapojí i řidiči.

Osvětová akce Movember, kterou v tuzemsku zaštiťuje organizace Muži proti rakovině, si klade prostý, leč velmi důležitý cíl, a to rozšířit povědomí o riziku onemocnění prostaty a vzbudit u veřejnosti zájem o prevenci. To se alespoň v Plzeňském kraji daří. Loni trvala akce pouhých 15 dní, přesto se na preventivní vyšetření dostavilo 208 mužů, což bylo vůbec nejvyšší číslo v celé historii této akce ve Fakultní nemocnici v Plzni.

Do kampaně se zapojují také dopravní podniky, které oknírují své tramvaje, autobusy a trolejbusy. Loni dostali kromě knírů také roušky. „V Plzni 1. listopadu vyjede 60 kníratých vozů. Dvacet vozů od každé trakce. K vidění budou letáky ve vozech a informace budou zveřejněny na webových stránkách a sociálních sítích PMDP. I v letošním roce opět zapojíme naše zaměstnance a uspořádáme dobrovolnou sbírku. Celý výtěžek bude předán Nadačnímu fondu Muži proti rakovině. V minulém roce se nám povedlo vybrat krásných 11 273 korun,“ uvedl mluvčí dopravních podniků René Vávro.

V rámci České republiky se do akce zapojí dopravní podniky v jedenácti městech. Kníry budou moci lidé potkávat také v Karlových Varech, Českých Budějovicích, Brně, Olomouci či v Praze.

 „Vozy městské veřejné dopravy potkává denně spousta lidí, navíc ty kníraté opravdu zaujmou. Proto si myslím, že osvětu touto formou můžeme šířit ve velkém, a podpořit tak projekt, který má opravdu smysl. V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt nemoci a díky nadačnímu fondu Muži proti rakovině se propagace tohoto tématu dostává do povědomí široké veřejnosti,“ dodal předseda Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) Tomáš Pelikán.

Do osvětové kampaně se zapojuje řada zemí, Česká republika prostřednictvím Nadačního fondu Muži proti rakovině, který se od svého vzniku v roce 2012 snaží zlepšit povědomí o nutnosti preventivních prohlídek mužských pohlavních orgánů. Nadační fond Muži proti rakovině podporuje výzkumné projekty a rozvoj léčby urologických nádorů, šíří osvětu v této oblasti a pomáhá získat finanční zdroje na nákupy přístrojového vybavení pro léčbu onkologických pacientů. Rakovina prostaty je přitom jedním z nejvíce asymptomatických druhů rakovin.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PMDP

Štítky pmdp, prevence, osvěta, Movember, rakovina prostaty, knír, rakovina, dopravní společnost, Plzeň, nadační fond, Sdružení dopravních podniků ČR, Česko, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeňský kraj, Tomáš Pelikán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šedesátce vozů hromadné dopravy opět v listopadu narostou kníry  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.