Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sušice dnes opět převzala od soukromé firmy svou nemocnici

Sušice dnes prostřednictvím své vlastní společnosti Sušická nemocnice s.r.o. převzala provoz městské nemocnice. Od roku 2015 ji na základě smlouvy provozovala soukromá firma Nemos, jež se později stala součástí skupiny Penta Hospitals. Nemosu se ale nedařilo prosadit svou koncepci, která zahrnovala mimo jiné jednodenní chirurgii, a neudržel rozsah péče. Nemocnice se dlouhodobě potýká s kritickým nedostatkem lékařů. Nemos se proto se Sušicí dohodl na vrácení nemocnice městu.

V nemocnici už nejsou žádná akutní lůžka. Od poloviny roku 2017 je uzavřena lůžková chirurgie, nyní se uzavřela lůžková interna, řekla dnes mluvčí Penta Hospitals Lenka Holá a jednatel a nastupující ředitel nemocnice Václav Rada. "Aktuálně je v nemocnici zajištěna pohotovostní služba 24 hodin sedm dní v týdnu pro děti a dospělé, v plném povozu je následná péče, rehabilitační péče, specializované ambulance. Chirurgická ambulance jede 24 hodin sedm dní v týdnu, lůžková chirurgie v provozu není a myslím si, že asi ani nebude," uvedla Holá. Nemos nemocnici předává za symbolickou jednu korunu bez dluhů včetně všech smluv, tedy i smluv s pojišťovnami.

"Nemocnici nepřebíráme v dobré kondici," uvedl Rada. Kromě lůžkové chirurgie je nejzásadnějším zásahem přerušení provozu na interních lůžkách. Rozběhnutí lůžkové interny je proto teď hlavním úkolem. Na to je ale potřeba sehnat nejméně dva lékaře, pokud by se měla otevřít i jednotka intenzivní péče, bylo by třeba najít ještě jednoho dalšího. Po dohodě s krajským úřadem a zdravotní pojišťovnou má nové vedení na obnovení interních lůžek několik měsíců. "Nemocnice je provázaný organismus a jedno nefungující oddělení má negativní vliv i na ostatní, zejména na komplement, jako je laboratoř nebo radiodiagnostika," řekl Rada.

Věří, že lékaře sežene. Nemocnice má podle něj co nabídnout, je zrekonstruovaná, výborně vybavená, nabízí příhodnou polohu v zeleni a i konkurenceschopnou mzdu. Město pomůže zajistit lékařům bydlení.

Do začátku město dalo nemocnici 22 milionů korun na stabilizaci provozu. "V střednědobém horizontu bychom se rádi dostali k podpoře v jednotkách milionů korun, což si myslím, že za tu službu pro město a rozlehlý spádový region střední Šumavy stojí. Mým snem je ale dostat nemocnici do kladných čísel a zajistit tak její dlouhodobou existenci," dodal Rada.

Nemos ale upozornil na pokles počtu výkonů, který přinesla změna poskytování zdravotních služeb. V Sušici se v akutní péči dlouhodobě nedaří mít dostatek výkonů pro dlouhodobě udržitelné samostatné fungování nemocnice.

Autoři | Foto Nemocnice Sušice

Štítky ČR, nemocnice, správa, Sušice, lékař, Václav Rada, soukromá společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sušice dnes opět převzala od soukromé firmy svou nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.