Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

S covidem zemřelo loni v Plzeňském kraji 510 lidí, region je na 11. místě mezi ostatními kraji

Jen na území Plzeňského kraje loni zemřelo 510 lidí s onemocněním covid-19. V celé ČR pak zemřelo v souvislosti s covidem 10 539 osob. Plzeňský kraj tak byl s 4,8 procenta zemřelých na čtvrtém místě od konce, tedy 11. mezi kraji. Nejvíce úmrtí na tuto nemoc zaznamenali v Jihomoravském kraji (12,4 procenta), Moravskoslezském (11,2) a Středočeském kraji (10,6), naopak nejméně v Karlovarském, Libereckém a Pardubickém kraji. Vyplynulo to z informací pobočky Českého statistického úřadu v Plzni.

„Nejvíc lidí v kraji na tuto nemoc zemřelo v okresech Plzeň-město (160, tedy 31,4 procenta), Klatovy (89, tedy 17,5 pct) a Plzeň-jih (70, tedy 13,7 pct). Nejméně pak na Tachovsku (35, tedy 6,9 procenta)," uvedl ředitel krajské správy ČSÚ Miloslav Chlad.

Celkem loni zemřelo v Plzeňském kraji 7066 lidí, meziročně o 11,2 procenta víc. Úmrtí mužů i žen tvoří zhruba stejný podíl, tedy asi jednu polovinu. „Rozdílný je však vývoj ve věkových skupinách," řekl Chlad. Ženy se v porovnání s muži dožívají vyššího věku, a proto jich umírá více ve vyšší seniorské kategorii (nad 65 let), loni to bylo 89,5 procenta. Mužů v této kategorii zemřelo o 8,5 procentních bodů méně (81 pct). Rozdíl mezi muži a ženami lze zaznamenat i v kategorii produktivního věku 15 až 64 let, kde podíl zemřelých žen dosáhl 10,3 procenta a u mužů 18,6 procenta.

Podle věkových kategorií bylo nejvíce zemřelých mužů ve věku 70 až 74 let (17,1 pct) a žen ve věku 85 až 89 let (20,4 pct). „Hlavním důvodem úmrtí mužů zejména mladších ročníků je rizikovější způsob života. Muži v porovnání s ženami dosahují většího počtu tragických úmrtí, vykonávají častěji fyzicky náročnější práci. Ženy bývají pečlivější v preventivních lékařských prohlídkách," vysvětlil Chlad.

Nejčastějšími příčinami úmrtí jsou nemoci oběhového soustavy, tedy ischemické choroby srdeční, cévní nemoci mozku, infarkt myokardu a další (39 procent), a zhoubné novotvary (24 procent), což je ve všech krajích ČR. „Ačkoli celkový počet zemřelých byl mírně vyšší u mužů (53,4 pct ze všech zemřelých) a jejich počet převažoval také u zemřelých na novotvary (o 15,8 pct), ženy mírně převažovaly v počtu zemřelých na nemoci oběhové soustavy (o 1,4 pct). Nejvíce zemřelých v kraji bylo v okresech Plzeň-město, Klatovy a Plzeň-sever, nejméně na Rokycansku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, počet zemřelých, Plzeňský kraj, nemoc, Český statistický úřad, Česko, Plzeň, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S covidem zemřelo loni v Plzeňském kraji 510 lidí, region je na 11. místě mezi ostatními kraji  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.