Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zvyšuje se zájem o třetí dávku. K posilujícímu očkování proti covidu je třeba registrace

Očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje již pociťují zvýšený zájem občanů o přeočkování proti nemoci covid třetí posilující dávkou. To je od 18. října možné již po půl roce od ukončené vakcinace druhou dávkou. Až dosud to bylo po osmi měsících. Zvětšila se tak významně skupina lidí, kteří mohou přeočkování absolvovat.

„Všude máme dostatečné kapacity, abychom tento rostoucí zájem zvládli. Vyzýváme ale zájemce, aby se k přeočkování třetí dávkou registrovali. Rezervační systém jim nabídne širokou škálu volných termínů a to ve velmi krátké lhůtě od registrace,“ říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška s tím, že očkování bez registrace je určeno primárně pro dosud neočkované.

K přeočkování třetí dávkou je třeba se zaregistrovat na webu registrace.mzcr.cz. Zájemci si mohou vybrat jakékoli očkovací místo bez ohledu, kde byli očkováni v první etapě. A bez ohledu, jakou očkovací vakcínou byli původně očkováni. Na třetí dávky mají krajské nemocnice k dispozici opět hlavně vakcínu Pfizer. Alternativně mají některá místa k dispozici i Janssen nebo Modernu.                   

Očkování třetí dávkou provádí všechna očkovací místa krajských nemocnic: Domažlická nemocnice, Klatovská nemocnice, Stodská nemocnice (do 31.10. stále v KD Stod), Rokycanská nemocnice, Nemocnice Svatá Anna.

„Jen v pondělí se nám na třetí dávky zaregistrovalo zhruba 80 zájemců. Okamžitě jsme začali v rezervačním systému uvolňovat volná místa, aby si mohli vybrat volný termín. Stejně jako na jaře a v létě budeme očkovat každý pracovní den. Místa budeme uvolňovat průběžně podle zájmu. Kapacity máme dostatečné,“ říká vedoucí očkovacího centra Domažlické nemocnice Monika Hubáčková.

Obdobné je to v Klatovech, Rokycanech, v Plané (Svatá Anna) i ve Stodu, kde se až do konce měsíce bude stále očkovat v kulturním domě. „Zatím očkujeme dle poptávky ve vybrané dny. Pokud ale poptávka stoupne, jsme připraveni provoz opětovně rozšířit,“ říká za hlavní sestra Stodské nemocnice Pavlína Tůmová.

K přeočkování se může zaregistrovat každý, kdo ukončil první etapu očkování před šesti měsíci. Prozatím se jedná hlavně o osoby nad 70 let, osoby s chronickým onemocněním, zdravotníky, zaměstnance v sociálních službách a v kritické infrastruktuře nebo část pedagogů, tedy lidé, kteří měli oprávnění zahájit očkování v březnu. Dosud (do 18. 10.) obdrželo třetí dávku v Plzeňském kraji zhruba 3500 lidí.

Nemocnice Plzeňského kraje budou podobně jako na počátku roku vysílat i mobilní očkovací týmy, které naočkují třetí dávkou zájemce z klientů pobytových sociálních zařízení. „S těmito domovy jsme v kontaktu a budeme  domlouvat konkrétní seznamy zájemců a termíny, abychom je mohli naočkovat v nejbližším období," říká hlavní sestra Klatovské nemocnice Vladislava Veselá. 

Kromě krajských nemocnic provádí přeočkování také některé ordinace praktických lékařů a další tradiční očkovací místa, jako jsou Nemocnice Sušice, FN Plzeň nebo EUC klinika Plzeň.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZHKHK

Štítky očkování, vakcína, distribuce vakcín, vakcína proti koronaviru, očkovací centra, Plzeňský, třetí dávka, nemocnice, Plzeňský kraj, Svatá Anna, Klatovská nemocnice, a.s., Stodská nemocnice, a.s., Domažlická nemocnice, a.s., Pfizer, Janssen Pharmaceutica, Fa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvyšuje se zájem o třetí dávku. K posilujícímu očkování proti covidu je třeba registrace  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.