Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tři nemocnice v Plzeňském kraji se dočkají investic za 1,5 miliardy korun

Úplně nová nemocnice v Plané na Tachovsku i rekonstrukce zařízení v Klatovech a Rokycanech. To jsou plány Plzeňského kraje na modernizaci péče v krajských nemocnicích. Podle hejtmanky Ilony Mauritzové nechce kraj jako zřizovatel zdravotnická zařízení privatizovat nebo pronajímat, chce v nich naopak nastavit a rozvíjet standardní evropskou péči.

„Chceme, aby všechna krajem řízená zdravotnická lůžková zařízení odpovídala evropskému standardu a obyvatelé kraje dostlali co nejlepší zdravotní péči. Nechceme nemocnice privatizovat ani pronajímat. Chceme, aby zůstaly v držení Plzeňského kraje a mohly poskytovat nejlepší možnou péči,“ vysvětlila hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Nemocnice v Rokycanech se nikdy nedočkala žádné významnější rekonstrukce, jenže to se už brzy změní. Kraj už v soutěži vybral projektanta. „Cílem je kompletní pětietapová modernizace včetně dispozičního řešení všech pracovišť, která zvýší kvalitu, rozsah i dostupnost péče. Bude nutná přístavba ambulantního i lůžkového traktu," popisuje šéf představenstva krajských nemocnic Jaroslav Šíma. Do konce roku bude projekt 1. a 2. etapy a stavební povolení. Náklady se odhadují na 500 milionů korun.

Nemocnice v Rokycanech se dočká zásadní modernizace

Modernizace a dostavba nemocniční budovy v Rokycanech bude probíhat za plného provozu v několika etapách. Práce počítají s přistavěním dvou věží ambulantního traktu, vznikem urgentního příjmu a opravou lůžkové části. Se zahájením prací se počítá...

V Plané na Tachovsku, kde jako v jednom ze dvou okresů v zemi chybí už přes 20 let nemocnice, chce kraj postavit nové zdravotnické zařízení. „Velmi podstatný projekt se týká nové výstavby Nemocnice následné péče svatá Anna. Jsme si vědomi toho, že nemocnice je momentálně umístěna v budově, která je poplatná době vzniku a rekonstruovat tento objekt by bylo velmi neekonomické a obtížné. Záměrem je na takzvané zelené louce postavit nové zařízení, které umožní i rozšíření péče. Řešili jsme tuto věc s VZP a máme určitý příslib navýšení kapacit. Momentálně máme dokončenou studii proveditelnosti,“ říká Šíma.

Nemocnice vznikne v širším centru a umožní rozšíření počtu lůžek následné, rehabilitační i zdravotnické péče o polovinu na 150. Součástí bude heliport a výjezdové stanovištěm krajské záchranné služby.

„Potřebujeme rozšířit péči v regionu, hlavně ambulantní," pokračuje Šíma. Nově tam bude také poliklinika s gynekologií, urologií, dětským, zubním, kožním a oddělením zobrazovacích metod, výhledově jednodenní chirurgie. Je hotová studie proveditelnosti. „Město musí upravit územní plán, v řešení je převod pozemku z Pozemkového fondu na kraj a příprava soutěže na projekt," doplnil. Náklady se odhadují na 500 milionů korun, záleží však na aktuální situaci na stavebním trhu.

Končí holding Nemocnice Plzeňského kraje, sloučí se s Klatovskou nemocnicí

Snížení provozních nákladů, posílení investic do modernizace a nákupu nových přístrojů. To je nová strategie Plzeňského kraje v řízení krajských nemocnic. Prvním krokem bude zrušení servisní organizace Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., která se...

Klatovská nemocnice, největší ze šesti zdravotnických zařízení kraje, kde bude od ledna sídlo Centra sdílených služeb pro všechny nemocnice, má studii na dostavbu dalšího pavilonu, který bude propojen s monoblokem za 1,4 miliardy korun dostavěným v roce 2012. „Do nové budovy SO07 se přemístí oddělení, která jsou v původních budovách, třeba následná péče, nukleární medicína, DIOP a další," upřesnil Šíma. Centrální nákup připravuje soutěž na projektanta stavby až za půl miliardy korun. Kraj by ji chtěl podle náměstka hejtmanky Pavla Karpíška (ODS) zahájit v roce 2023.

„Ještě připravujeme rozšíření hemodialyzačního střediska, protože v Plzeňském kraji jsou střediska pouze v Plzni. Kapacita v Klatovech je aktuálně nedostatečná, a proto připravujeme navýšení kapacity z osmi na 16 lůžek,“ doplnil Šíma. Nový pavilon dialýzy za 40 milionů korun by měl vzniknout příští rok na místě nevyužívané spalovny a garáží.

Podle Karpíška se připravují také modernizace urgentních příjmů ve Stodě, Domažlicích, Klatovech a Rokycanech za desítky milionů, kraj už má přislíbené dotace. Ve Stodě se plánuje rekonstrukce oddělení následné péče, multioborová JIP a modernizace ubytovny, v Domažlicích modernizace kuchyně a nová kotelna. Diskutuje se o stavbě psychiatrie v Klatovech.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky zdravotnictví, Plzeňský kraj, rekonstrukce, Klatovy, Tachov, Stod, Rokycany, nemocnice, Jaroslav Šíma, Ilona Mauritzová, zdravotnické zařízení, okres Tachov, Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři nemocnice v Plzeňském kraji se dočkají investic za 1,5 miliardy korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.