Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj dá Sušici skoro dva milionu korun na nonstop chirurgickou ambulanci

Plzeňský kraj dá městu Sušice 1,8 milionu korun na chirurgickou ambulanci. Funguje ve všední dny od 15:30 do 07:00, o víkendu a ve svátek nepřetržitě. Kraj už ji podpořil v loňském druhém pololetí více než pěti miliony. Nemocnici převezme od 1. září od skupiny Penta nová městská firma Sušická nemocnice s.r.o. Po dnešním schválení radou musí dotaci posvětit krajské zastupitelstvo 9. září. Novinářům to řekla krajská radní Milena Stárková (ČSSD), která je zároveň zastupitelkou jedenáctitisícového města. Podle ní nebude v nemocnici od 1. září žádná akutní lůžková péče.

"Pokud dotaci zastupitelé schválí, tak bude na dobu od 9. září do konce roku," uvedla. Loni dostala Sušice od kraje na červenec až prosinec 5,1 milionu Kč, z čehož má po vyúčtování vrátit asi polovinu. Kraj dotuje mzdu lékaře, zdravotní sestry a sanitáře.

Noční a víkendová chirurgická ambulance je v sušické nemocnici od 1. dubna 2018. "Od doby, co soukromý provozovatel zavřel klasickou lůžkovou chirurgii," řekla radní. Pacientů tam bylo za druhé loňské a letošní první pololetí ošetřeno 4500. Kraj dále plně hradí pohotovost pro dospělé a děti; pohotovostí pro dospělé prošlo loni přes 1000 lidí.

Podle radní se od 1. září ještě zavře zbytek akutní interny. "Pojišťovna nemocnici dává čas k tomu, jestli se jí nepodaří sehnat lékaře do akutní (lůžkové) péče. Pak by se otevřela alespoň interna, chirurgie už se tam neotevře nikdy. Přitom v roce 2015 tam byla ještě gynekologie a dětská lůžka," uvedla.

Sušice, která podle Stárkové počítá se ztrátovostí nemocnice, zatím kraj nepožádala o další dotace. Zastupitelé města už schválili 22 milionů Kč na provoz a stabilizaci. Léčebna dlouhodobě nemocných s 65 provozovanými lůžky je výdělečná. "Noví jednatelé si musí provoz do konce roku osahat. Ať ukážou, co je schopné fungovat. Myslím, že se na jaře začneme bavit o tom, do jaké míry by mohl kraj pomoct, pokud o to město bude stát," řekla. Nemocnice se dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařů i výkonů. Podle radní má aktuálně asi 170 zaměstnanců. "Je to velká porce na to, jak hodně se snížilo poskytování péče," dodala.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, správa, Sušice, Plzeňský, Plzeňský kraj, Milena Stárková, dotace, ČSSD, Penta, lékař, Léčebna dlouhodobě nemocných

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dá Sušici skoro dva milionu korun na nonstop chirurgickou ambulanci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.