Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Velkokapacitní očkovací místo v Plzni ukončilo provoz, zdravotníci tam aplikovali přes 92 tisíc dávek vakcín

Minulostí už je velkokapacitní očkovací místo v Plzni na Skvrňanech, které tam v areálu učiliště provozoval od 12. března Plzeňský kraj. Dnes centrum ukončilo provoz, protože stávají prostory bude využívat učiliště. Zdravotníci v tomto očkovacím místě aplikovali přes 92 tisíc dávek vakcín proti covidu-19 a bylo jedním ze tří nejvytíženějších v kraji. Podobné počty naočkovaných má ještě plzeňská fakultní nemocnice a EUC Klinika.  

V Plzeňském kraji, který má 591 tisíc obyvatel, podali zdravotníci celkem 641 480 dávek vakcín, ukončené očkování má 322 868 lidí. Z obyvatel kraje starších 12 let, kteří mohou očkování podstoupit, dostalo vakcínu zhruba 63 procent.

„Myslíme si, že Plzeňský kraj udělal všechno pro to, aby dostal očkování až k lidem. Každý, kdo se chtěl nechat v kraji naočkovat, měl možnost, ať už to bylo zřízením očkovacích center v každém okrese, tak vybavením a posílením mobilních týmů, které nejdříve vyjížděly do pobytových sociálních zařízení a následně ve spolupráci se starosty zabezpečovaly očkování v obcích, kde jsme měli nižší proočkovanost,“ informovala u příležitosti ukončení provozu krajského očkovacího místa hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Bez registrace se v kraji nechalo naočkovat 8513 lidí, mobilní týmy po dohodě se starosty naočkovaly v obcích 1647 lidí. Skutečný počet očkovaných lidí v Plzeňském kraji je ovšem ještě vyšší. V Německu se totiž nechaly očkovat tisíce českých pendlerů z příhraničí, kteří tam jezdí za prací. Tento počet očkovaných se ale nepromítl do tuzemských statistik. „Například z oblasti Chamu, která je vázaná na Domažlicko, víme, že tam bylo očkováno až 2300 Čechů,“ zdůraznila hejtmanka Mauritzová. Podle jejích informací se v německých továrnách, kde pracují i pendleři, nechalo naočkovat 95 až 98 procent zaměstnanců, včetně Čechů očkovaných v Německu.

Původním cílem Plzeňského kraje bylo proočkovat 70 procent populace, což se bohužel nepodařilo. V nejohroženější seniorské kategorii je ale naočkována velká část obyvatel. Ve věkové skupině 60 až 64 let je to 74 procent obyvatel kraje, mezi 75 a 79 lety je očkováno 86,5 obyvatel kraje. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky k 25. září není proti covidu-19 v ČR chráněno v průměru 15 procent obyvatel nad 60 let věku, v Plzeňském kraji je to právě 15 procent.

Centrem prošlo 40 lékařů a 250 dobrovolníků

Plzeňským velkokapacitním očkovacím centrem prošlo za dobu jeho existence 250 dobrovolníků a 40 lékařů. V okamžiku, kdy byl k dispozici dostatek vakcín, fungovalo centrum na plnou kapacitu 1200 podaných dávek denně od května do července. Zájem o očkování potom začal klesat. Centrum nezaznamenalo žádný incident, ani žádnou vážnou reakci na očkování. „Dovnitř se pouštělo každých pět minut deset lidí, očkování šlo plynule,“ řekla vrchní sestra Ivana Škoríková, která zajišťovala provoz centra.

Rekord v počtu naočkovaných osob během jediného dne padl v Plzeňském kraji 30. června. Ten den zdravotníci podali vakcínu 7062 osobám. Celková denní kapacita všech očkovacích míst včetně praktiků se mohla v Plzeňském kraji vyšplhat až na 8000 dávek denně.

Od 23. 7. 2021 umožnil Plzeňský kraj v očkovacích centrech očkování bez předchozí registrace. Po dohodě se starosty vyjížděly do jednotlivých obcí také mobilní týmy z očkovacích center, aby umožnily očkování i těm, kteří mají komplikovanou cestu do očkovacího centra. Celkem bylo bez registrace naočkováno 8 553 osob, z toho mobilní očkovací týmy naočkovaly 1 647 zájemců o očkování. „I nadále budou mobilní očkovací týmy vyjíždět tam, kde po dohodě se starosty obcí bude zájem. Chceme i nadále umožnit očkování všem, kteří se ještě chtějí nechat naočkovat,“ doplňuje hejtmanka Ilona Mauritzová s tím, že do očkování třetí dávkou se zapojí také praktičtí lékaři.

V tomto týdnu Plzeňský kraj administrativně dokončí možnost očkování samoplátců, které dosud mohla zajišťovat pouze Fakultní nemocnice Plzeň na svém pracovišti. „Chceme tak umožnit také cizincům, kteří v našem kraji pracují, aby se mohli nechat naočkovat,“ vysvětluje aktuální novinku Ilona Mauritzová.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky očkovací centrum, očkování, vakcíny, Plzeňský kraj, hejtmanka Mauritzová, velkokapacitní očkovací místo, zdravotnický pracovník, vakcína, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, EUC a.s., Ilona Mauritzová, Skvrňany, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velkokapacitní očkovací místo v Plzni ukončilo provoz, zdravotníci tam aplikovali přes 92 tisíc dávek vakcín  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.