Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stoprocentní proočkovanost svých občanů proti koronaviru mají v České republice zatím jen dvě obce

Pouze dvě obce v České republice se zatím mohou pochlubit stoprocentní proočkovaností svých obyvatel ve věku na 16 let. Tou první je obec Čilá na Rokycansku v našem Plzeňském kraji. Druhou stoprocentní obcí je pak Lesní Jakubov v kraji Vysočina. Dokončené očkování má v Česku přes 53 procent obyvatel. Vyplynulo to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistik (ÚZIS).

V obci Čilá žije 16 osob straších 16 let a všichni už mají dokončené očkován í proti koronaviru. Obec Čilá se v rámci republiky může obvykle pochlubit i nejvyšší účastí svých občanů u voleb. V posledních krajských volbách měla obec volební účast 94 procent. Premiantem v očkování je ale jednoznačně obec Lesní Jakubov v kraji Vysočina, kde žije 81 občanů starších 16 let a všichni už mají ukončení očkování.

V Plzeňském kraji je další obcí s vysokou proočkovaností Zvíkovec, který se nachází shodou okolností jen pár kilometrů od Čilé a jde vlastně o sousední obci. Ze 174 obyvatel starších 16 let se zatím nenechalo očkovat 22 z nich. Obec se tak může pochlubit 87 procenty očkovaných občanů. Téměř 85 procent očkovaných má Horská Kvilda na Šumavě. Z 53 občanů se zatím nenechalo očkovat osm. A 84 procent očkovaných má i obec Sebečice na Rokycansku. Z 63 občanů nemá ukončené očkování 10 z nich.

Nejnižší proočkovanost, pouhých 24,9 procenta naopak vykazuje v Plzeňském kraji obec Chlumy na jižním Plzeňsku, kde se ze 185 občanů starších 16 let nechalo naočkovat jen 46 osob. Třiatřicet procent očkovaných mají Čečovice na Plzeňsku, devětatřicet procent pak Nemanice na Domažlicku.  

A jak si vedou větší města v našem kraji? V Plzni mohlo využít očkování 146 900 osob, zatím tuto možnost nevyužilo 51 984 občanů. Očkovaných je tedy 64,6 procenta. V Klatovech má ukončené očkování 12 283 obyvatel z celkového počtu 18 737, což představuje 65,5 procenta. V Rokycanech se nechalo očkovat 7465 obyvatel z celkového počtu 12 036 starších 16 let, což je 62 procent.

Méně naočkovaných je všeobecně v příhraničních oblastech. Pro obyvatele z odlehlejších míst představovalo očkování komplikovanou cestu do města. Kraje se snaží do takových míst posílat mobilní očkovací týmy, protože řada obyvatel možnost vakcinace aktivně nevyhledá.   

V Plzeňském kraji už bylo podáno 624 tisíc dávek a plně naočkováno bylo přes 311 tisíc lidí. Počet skutečně naočkovaných obyvatel Plzeňského kraje je však ještě o pár tisíc vyšší. „Velké množství obyvatel Plzeňského kraje podstoupilo očkování v jiných regionech a naopak. V tomto směru máme ovšem pozitivní bilanci s Prahou, Středočeským a Jihočeským krajem. Plzeňský kraj tak má k dnešku plně proočkovaných přes 315 tisíc obyvatel a minimálně jednu dávku obdrželo téměř 327 tisíc obyvatel kraje z celkem 591 tisíc, tedy 55 procent ,“ informuje mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Klesá zájem o očkování

Zájem o očkování však od července postupně klesá. Za poslední týden přibylo v kraji zhruba 2600 nově naočkovaných lidí, což je nejmenší týdenní přírůstek nově očkovaných od konce února. Ještě uprostřed prázdnin osciloval týdenní počet nově naočkovaných mezi pěti až deseti tisíci. „V tuto chvíli jsou nově očkovaní buď lidé, kteří se vrací z dlouhodobého letního pobytu, nebo ti, kteří dříve nebyli o očkování zcela přesvědčeni, ale postupně svůj názor změnili, protože tuší, že na podzim přijde další vlna pandemie a oni se chtějí účinně bránit,“ doplňuje mluvčí.

Významnou očkovanou skupinou je také mládež od 12 do 15 let. V této jediné kategorii zřejmě kvůli začátku školního roku zájem o očkování v závěru srpna mírně rostl. „Dnes je v kraji naočkováno zhruba osm tisíc zástupců této věkové kategorie z 25 tisíc, kteří v kraji žijí,“ říká Kokoška. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky očkování, vakcína, distribuce vakcín, vakcína proti koronaviru, očkovací centra, Plzeňský, Česko, Plzeňský kraj, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Kraj Vysočina, okres Rokycany, Lesní Jakubov, Čilá, Praha, Zvíkovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoprocentní proočkovanost svých občanů proti koronaviru mají v České republice zatím jen dvě obce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.