Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Kauza Sušické nemocnice jede dál, ve hře o její záchranu jsou dvě varianty

Hodně ožehavé téma řeší vedení Plzeňského kraje s městem Sušice ohledně dalšího fungování nemocnice, kterou má ve svém majetku. Kraj má snahu zachránit krachující nemocnici, která se dlouhodobě potýká s finančními problémy a trpí i nedostatkem personálu. Nabídl městu dvě možné varianty. Nemocnice zůstane v majetku města a kraj jí finančně pomůže. Nebo přejde pod kraj a ztratí právní subjektivitu. Za nových podmínek už by mohla dnes silně ztrátová nemocnice fungovat od 1. ledna 2022.

V případě volby první varianty by Plzeňský kraj přispěl nemocnici ročně 8-12 milionů korun. „Pokud by se ale měla destabilizovat péče v okolních nemocnicích nebude kraj na chod Sušické nemocnice dál přispívat,” uvedl náměstek hejtmanky Pavel Karpíšek (ODS).  „V analýze se uvádí měsíční ztráta nemocnice 1,5 milionu s výhledem na snižování této ztráty až na 500 tisíc měsíčně, což by avizovaný příspěvek kraje zcela reálně pokryl,“ dodala hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). V minulosti už kraj pravidelně přispíval na chod Sušické nemcnice.

Pokud by Sušická nemocnice přešla pod kraj, spadala by pod Klatovskou nemocnici. Poskytované služby by kraj navrhl tak, aby personálně nedestabilizoval Klatovskou nemocnici. Kraj není schopen garantovat zajištění lůžkové akutní chirurgie v Sušici. „Přejde-li Sušická nemocnice pod Klatovskou nemocnici, je třeba vyrovnat mzdové anomálie,” sdělila hejtmanka. Ta také ustavila pracovní skupinu, jež má zmapovat situaci a navrhnout vhodný model. Nemocnici podle ní chybí personál, řada zdravotníků pracuje jen na dohody o činnosti, nikoliv hlavní pracovní poměry. V nemocnici opět nefunguje kvůli nedostatku personálu lůžková chirurgie.

Náměstek hejtmanky Karpíšek dále zdůraznil, že Plzeňský kraj má dva okresy bez nemocnice, Plzeň sever a Tachovsko. I v těchto okresech je péče zajištěná dostatečně s dojezdovou vzdáleností do nejbližší nemocnice do jedné hodiny.

Starosta Sušice Petr Mottl (ODS) preferuje jako provozovatele nemocnice kraj. „Za mě je systémovější i férovější varianta provozování nemocnice Plzeňským krajem formou klasického pronájmu za nějakou symbolickou cenu. Dokážu si představit i závazek města jako vlastníka areálu na budoucí rozvoj, údržbu a vybavení nemocnice,“ řekl Mottl.

„Jsme schopni nabídnout městu rozsah péče, kterou jsme schopni zabezpečit. Chtěli bychom udržet to, co je tam teď - LDN, interna, ambulantní sféru a naopak ji ještě o některé odbornosti rozšířit. Zajistit tam pohotovost, jaká tam je teď, tedy dětská, chirurgická a klasická. Na rovinu říkám, že nejsme v tuto chvíli schopni kvalitně personálně obsadit, aby tam byla lůžková chirurgická péče, byť je nutné, aby tam byla chirurgická ambulance a pohotovost," řekl Karpíšek.

Obyvatelé Sušice tvají na chirurgickém lůžkovém oddělení

Ale právě poskytování chirurgického lůžkového oddělení považuje za jednu ze základních péčí, které by měla Sušická nemocnice poskytovat, občanská iniciativa bojující za obnovu provozu v Sušické nemocnici. „Dokud stále trvají smlouvy s pojišťovnami, lze tu chirurgii nastartovat, ale pouze za podmínky, že musí chtít pan ředitel, a především valná hromada, tedy rada města. V této pandemické době se ukázalo, že Sušická nemocnice s akutní lůžkovou péčí má strategické místo na Šumavě a byla velmi využita,“ argumentuje Zuzana Hrabá, jedna z iniciátorů petic za obnovu provozu v Sušické nemocnici.

Lůžková chirurgie v nemocnici chybí od podzimu loňského roku, kdy rada města odvolala jednatele Václava Radu a Pavla Haise (Piráti). Za důležité Hrabá považuje začlenit Sušickou nemocnici do sítě urgentních příjmů v Plzeňském kraji a tím zajistit dostupnost akutní lůžkové péče pro celý region střední Šumavy. Jedná se spádovou oblast, kde žije kolem 45 tisíc obyvatel.

Obyvatelé Sušice připravují referendum, ve kterém by se měli k otázce zdravotní péče vyjádřit samotní občané. Hejtmanka uvedla, že referendum zcela respektuje a aktivitu občanů vnímá pozitivně. Pro kraj ale výsledek referenda není nijak zavazující. Referendum by se mohlo uskutečnit společně s parlamentními volbami na podzim.

Ohodnoť článek

Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, dotace, radní Plzeňského kraje, pomoc, nemocnice, Plzeňský kraj, Sušice, Pavel Karpíšek, ODS, Klatovská nemocnice, a.s., referendum, Ilona Mauritzová, Václav Rada, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza Sušické nemocnice jede dál, ve hře o její záchranu jsou dvě varianty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.