Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj podniká další kroky na záchranu kolabující Sušické nemocnice

Ve vedení Sušické nemocnice, která je od loňského podzimu v obrovské krizi, začne působit z rozhodnutí Rady Plzeňského kraje místopředseda představenstva Klatovské nemocnice Ondřej Provalil. Jeho cílem bude přímo v zařízení definovat slabá místa tak, aby se podařilo kolabující nemocnici v Sušici stabilizovat. S jeho angažmá souhlasí i vedení města Sušice, kterému patří nemocnice.

Úkolem Ondřeje Provalila je stabilizace nemocnice především v oblasti personální, finanční a obecně na úrovni vztahů mezi Plzeňským krajem a městem Sušice, tedy vlastníkem nemocnice. „O formálním postavení Ondřeje Provalila v Sušické nemocnici se stále jedná mezi dotčenými stranami,“ konstatovala mluvčí kraje Eva Mertlová.

Situací v Sušické nemocnici se krajská rada v čele s hejtmankou Ilonou Mauritzovou (ODS) zabývá od počátku svého působení. Na prvním jednání krajského zastupitelstva byla schválena mimořádná individuální dotace pro záchranu nemocnici ve výši 4,5 milionu korun. Hejtmanka následně ustanovila odbornou pracovní skupinu, která se nemocnicí v Sušici zabývá a víceméně již nyní potvrdila závažnou situaci nemocnice po stránce personální i po stránce finanční. Od počátku se nové vedení kraje neutěšenou situací zabývalo a také se díky tomu podařilo, že do nemocnice několik lékařů již nastoupilo.

Nemocnice se spádovou oblastí přes 40 000 obyvatel se potýká od loňska s velkými personálním i ekonomickými problémy, město hradilo miliony korun ztráty. Plzeňský kraj poskytl předloni na provoz chirurgické ambulance Sušické nemocnice 1,8 milionu korun a loni už dříve podpořil nemocnici další částkou ve výši 3,3 milionu korun. Dále kraj prostřednictvím Krizového štábu Plzeňského kraje pomáhal zorganizovat výpomoc vojáků Armády ČR a dodávku dvou kusů neinvazivních přístrojů na plicní ventilaci a šest přístrojů na podporu dýchání přímo pro nemocnici v Sušici.

„Zvažovalo se také využití volných lůžek v rámci krizového řízení, ovšem nebylo téměř reálné v tak krátké době zajistit potřebný zdravotnický personál pro tato lůžka. Je třeba uvést, že nemocnice v rámci Plzeňského kraje jsou přetížené především právě z důvodu vytíženosti personálu, prostorové vytížení je až na dalším místě. Studenty zdravotnických škol využívá Plzeňský kraj, jak jen to je možné, ale i tito studenti nemohou působit bez odborného dohledu,“ konstatovala mluvčí kraje.

„Mohu zodpovědně říci, že od nástupu do své funkce hejtmanky se nadstandardně věnuji zdravotnictví a také situaci v Sušické nemocnici. Dokonce má první cesta vedla právě do této nemocnice, neboť to vyžadovala situace, jak přímo v Sušici, tak z hlediska epidemie v kraji. Jsem si vědoma role sušické nemocnice v síti zdravotnických zařízení v našem kraji a věřím, že společně se nám podaří situaci zlepšit tak, aby péče pro obyvatele Sušice a okolí byla dostupnější a komfortnější,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

Ohodnoť článek

Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, dotace, radní Plzeňského kraje, pomoc, Plzeňský kraj, nemocnice, Sušice, Rada Plzeňského kraje, Klatovská nemocnice, a.s., Ilona Mauritzová, ODS, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podniká další kroky na záchranu kolabující Sušické nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.