Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Počty nových osob nakažených covidem v Plzeňském kraji se stále nedaří snižovat

Zatím se situace v Plzeňském kraji příliš nelepší, jen za neděli přibylo v regionu 315 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je největší nedělní nárůst od konce října. V sobotu testy potvrdily o 69 případů méně, předchozí neděli přibylo o 138 prokázaných nákaz méně. Je třeba brát v úvahu, že neděli se samozřejmě méně testuje. V kraji zatím zemřelo 1486 nakažených lidí, z toho na březen připadá 280 úmrtí, což je téměř 19 procent všech úmrtí spojovaných v kraji za celou dobu pandemie s koronavirem. I nadále zůstává Plzeňský kraj jedním z nejvíce postižených krajů v rámci celé republiky.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 12 328 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich evidují v Plzni (4355), následuje Klatovsko (1826), severní Plzeňsko (1777), Tachovsko (1257), jižní Plzeňsko (1243), Domažlicko (1064) a Rokycansko (806).

Lůžka v nemocnicích v kraji pro covidové pacienty nadále patří k nejvytíženějším v ČR. Dlouhodobě je vážná situace zejména v intenzivní péči. Aktuálně je podle ministerstva v kraji volných 27 ze 176 intenzivních lůžek JIP/ARO, pro covidové pacienty je volné jediné. Volných je 12 ze 101 upravených intenzivních lůžek s plicní ventilací pro pacienty s covidem. Reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem určených pro nemocné s covidem je v kraji 63 z 545. Standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 409 z 1182, z toho jedno je volné pro covidové pacienty. K dispozici jsou dva z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve.

Nejhorší situace je nyní na Klatovsku, kde se za posledních sedm dní nakazilo 891 lidí na 100 000 obyvatel, což bylo 770 obyvatel. Jen o málo lépe jsou na tom okresy Plzeň - město, kde se nakazilo 877 lidí na 100 000 obyvatel, absolutně to bylo 1724 lidí, a okres Plzeň - sever, kde bylo za posledních sedm dní 871 nových případů na 100 000 obyvatel. Počty mírně klesají. V kraji se dosud od začátku pandemie nakazilo 14 508 lidí na 100 000 obyvatel, což je čtvrté nejvyšší číslo mezi kraji v ČR.

Jisté rozčarování nad současnou situací a dodávkami vakcín do regionů vyjádřil odpoledne krajský koordinátor očkování Robin Šín "Je pondělí po 17. hodině a já stále ještě nemám jako krajský koordinátor očkování informaci z Ministerstva zdravotnictví České republiky, jak velká dodávka vakcíny AstraZeneca přijde v tomto týdnu do našeho kraje. Takže se na komunikaci seshora nic nezměnilo," konstatoval Šín. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZHKK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, Plzeňský kraj, pacient, Plzeň, Krajská hygienická stanice, Česko, okres Klatovy, AstraZeneca, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nových osob nakažených covidem v Plzeňském kraji se stále nedaří snižovat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.