Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nemocnicím v Plzeňském kraji prudce roste počet covid pacientů

Za uplynulý týden přibylo v Plzeňském kraji 4004 nových případ koronaviru, což je o 395 více než týden předtím a nejvíce od přelomu loňského října a listopadu. Ve čtvrtek hygienici evidovali 795 nových případů osob s pozitivním testem na covid. Největší nárůst pacientů má Plzeň a Klatovsko. Během posledního týdne zemřelo v kraji 61 lidí, kteří měli nemoc covid-19. S rostoucími denními nárůsty, roste také zatížení nemocnic v kraji.

Krajská hygienická stanice hlásí aktuálně 7143 aktivních případů nemoci na území Plzeňského kraje. Od začátku pandemie na jaře loňského roku se uzdravilo 49 879 osob. Nejvíce nemocných je teď v Plzni (2025), následuje Klatovsko (1104), severní Plzeňsko (918), Tachovsko (878), Domažlicko (872), Rokycansko (700) a jižní Plzeňsko (646).  

V nemocnicích Plzeňského kraje roste dále počet pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid-19. Dnes dopoledne jich bylo v nemocnicích akutní péče hospitalizováno 163, z nichž 16 bylo na lůžkách intenzivní péče. Čísla už bohužel dosahují úrovně z přelomu října a listopadu, kdy kulminovala podzimní vlna pandemie, i když nyní do nich patří i několik pacientů přivezených z přeplněných nemocnic v jiných regionech. Počet nemocných zdravotníků mírně klesl na 32. 

Nemocnice provedly v uplynulých sedmi dnech 4067 antigenních a PCR testů, což je opět rekordní množství. Mohlo jich být ale i více. Bohužel denně desítky objednaných zájemců k testu nedorazí, aniž by včas zrušili rezervaci. Jejich termíny pak propadnou.

Krajské nemocnice k dnešku naočkovaly 3308 lidí, z nichž 1120 už dostalo zejména v tomto týdnu druhou dávku. Celkem tak nemocnice kraje vyočkovaly 4428 dávek. „Byli bychom rádi, kdyby to bylo více, ale v posledních týdnech jsme neměli dostatek vakcín. Vždy jsme zužitkovali vše, co jsme měli k dispozici,“ říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Na příští týden mají krajské nemocnice k dispozici téměř dva tisíce dávek vakcíny. Ještě tři čtvrtiny z nich budou použity opět na očkování druhou dávkou. Všechny nemocnice už ale zároveň otevírají v rezervačním systému volné termíny pro očkování dalších lidí první dávkou. „V týdnu od 15. února nabídneme zhruba 450 volných míst pro nové zájemce. Rezervační systém je samozřejmě přidělí osobám ve věku nad 80 let,“ doplňuje mluvčí s tím, že se zároveň otevře nové očkovací místo a to v Nemocnici následné péče Svatá Anna v Plané na Tachovsku. Očkovat se tam začne v úterý 16. února a to přímo v budově nemocnice. Registrovat se lze na toto nové očkovací místo od minulého týdne.

Nemocnice se opět zaplňují

Podle informací ministerstva je v kraji volných 25 ze 174 intenzivních lůžek JIP/ARO, z toho jsou dvě pro covidové pacienty, ostatní jsou pro další nemocné. Upravených intenzivních lůžek pro pacienty s covidem je v kraji volných devět z 58. Reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem určených pro nemocné s covidem je v kraji 75 ze 424. Standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 363 z 1257, volná ale nejsou pro covidové pacienty. K dispozici jsou čtyři z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve pro nejvážněji nemocné.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň teď leží 200 covid pacientů. Jeden je na přístroji podporující mimotělní oběh, dalších 18 na plicní ventilaci. Celkem 53 pacientů je umístěno na lůžkách intenzivní péče covid a 142 na standardnách lůžkách covid.  

V kraji bylo dosud aplikováno 19 048 dávek vakcíny, z toho 5368 lidí dostalo už i druhou dávku. Ve čtvrtek dostalo vakcínu 873 lidí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, nemocnice, lůžková kapacita, pacient, Plzeňský kraj, Plzeň, okres Klatovy, Krajská hygienická stanice, okres Tachov, Svatá Anna, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnicím v Plzeňském kraji prudce roste počet covid pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.