Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pacienti, kteří přišli o hlasivky mohou díky vědcům opět promlouvat svým hlasem

Když člověk přijde o hlas, může využít moderní technologie, které převedou libovolný text na čtené slovo. Tyto aplikace známe už několik let, přednes je ale strojový a neosobní. Proto vědci ze Západočeské univerzity přišli s projektem konzervace a rekonstrukce hlasu. Pokud tak má člověk před operací, při které mu musí být odejmuty hlasivky, může díky novému programu ke svému okolí opět promlouvat svým hlasem.

Vědci z výzkumného centra NTIS Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni vyvinuli ve spolupráci se softwarovými firmami a lékaři systém umožňující plně automatizovaný proces konzervace a rekonstrukce hlasu. Tento program by měl pomoci hlavně pacientům, kteří o hlas přijdou vlivem nádorových onemocnění, kvůli nimž musí podstoupit totální laryngektomii, tedy operaci, při níž lékaři odstraní celý hrtan včetně hlasivek, ale využít jej mohou lidé i při jiných onemocněních.

„Aplikace umožní jednoduchým způsobem ještě před zákrokem hlas nahrát a uložit. Následně lze z takto uložených nahrávek automaticky rekonstruovat hlas pacienta pomocí personalizovaného řečového syntetizéru,“ vysvětluje Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury České republiky (TA ČR).

V praxi pak dotyčný načte balíček různorodých vět, které počítač zpracuje. Čím více vět nahrají, tím víc bude hlas autentický.

 „Člověk se posadí v pohodlí svého domova k počítači, přihlásí se na náš portál a tam se mu zobrazují věty, které jsme vybrali tak, abychom podchytili co nejvíce důležitých prvků jazyka. Minimálně by měl nahrát celkem alespoň 500 vět,“ vysvětlil hlavní řešitel projektu Jindřich Matoušek.

Aplikace funguje na počítači, mobilu nebo na tabletu. Psané sdělení pak zařízení přečte navoleným hlasem. Může se to zdát jako maličkost, ale na samotné pacienty i jejich blízké okolí má tato forma komunikace velmi dobrý vliv, zejména na psychiku.  

Na projektu se podíleli také specialisté z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole. Více informací mohou lidé najít na webových stránkách uchovejhlas.cz.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČU

Štítky výzkum, věda, zdraví, ZČU, hlasivky, konzervace hlasu, projekt, Západočeská univerzita v Plzni, pacient, počítač, Petr Konvalinka, Technologická agentura ČR, Fakultní nemocnice v Motole, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienti, kteří přišli o hlasivky mohou díky vědcům opět promlouvat svým hlasem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.