Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šéfem krajské hygieny se stal na neurčito Michal Bartoš, vedl ji jako pověřený ředitel

, aktualizováno 18. ledna 2021, 15:00

Novým ředitelem Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje (KHS) se stal čtyřiačtyřicetiletý Michal Bartoš. Hygienu už vedl dvě období jako pověřený šéf. Jmenovací dekret ministra zdravotnictví na dobu neurčitou obdržel v pátek. Ve funkci vystřídal Přemysla Tomašuka odvolaného v souvislosti s pochybením při vypisování odměn.

Bartoš vedl krajskou hygienu jako pověřený ředitel loni za první vlny koronavirové pandemie a poté znovu od 28. října. Od července do 28. října se do funkce vrátil sedmdesátiletý Přemysl Tomašuk a Bartoš byl v té době ředitelem odboru správních činností KHS.

Bartoš dnes novinářům řekl, že novou krajskou epidemioložkou, tedy ředitelkou protiepidemického odboru, je od ledna Jitka Průchová. Jde o dlouholetou pracovnici krajské hygieny a někdejší vedoucí protiepidemického oddělení. Byla jediným účastníkem výběrového řízení. Nahradila čtyřiašedesátiletého Petra Pazdioru, který v polovině loňského října požádal zhruba po 40 letech práce na krajské hygienické stanici o ukončení služebního poměru a z KHS odešel koncem listopadu. Důvody tehdy neuvedl.

Krajská hygienická stanice v Plzni zažila v srpnu 2019 první zemětřesení poté, co byl narychlo odvolán z funkce ředitele právě Přemysl Tomašuk kvůli podezření ze závažných pochybení. Soud však loni konstatoval, že jeho suspendování nebylo v souladu se zákonem. Od 25. července 2020 roku pak znovu naplno převzal Tomašuk vedení krajské hygieny, kterou mezitím vedl právě Michal Bartoš.

Tomašuk přišel o funkci na základě kontrol, které měly shledat nezákonné jednání. Šéf hygieny údajně svévolně rozdával některým svým podřízeným odměny a také je přeřazoval do vyšších platových tříd. Podle auditů měl způsobit způsobil škodu většího rozsahu. Kárná komise proto zahájila řízení pro zvlášť závažné provinění a navrhla Tomašuka okamžitě propustit. Městský soud v Praze však rozhodl, že výpověď nebyla v souladu se zákonem a Tomašuk se vrátil na svůj post.

"Já jsem byl odvolán, že jsem způsobil organizaci škodu ve výši 33 000 korun tím, že jsem schválil nesprávně formulované odůvodnění, které udělal vedoucí pracovník řadové zaměstnankyni, a potom že jsem schválil zvýšení osobních příplatků o 1000 korun u čtyř zaměstnanců," uvedl ke svému tehdejšímu provinění Přemysl Tomašuk.

Situace ve vedení krajské hygieny se pak změnila loni v říjnu, kdy byl z rozhodnutí kárné komise ministerstva zdravotnictví odvolán Přemysl Tomašuk. Vedením Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje byl tehdy pověřen Michal Bartoš. Nově teď získal post ředitele na dobu neurčitou.

Krajská hygyena za poslední měsíce personálně posílila

Krajské hygienické stanici se pod vedením Michala Bartoše za poslední dva měsíce daří plnit stavy stálých zaměstnanců, kterých měla předtím dlouhodobě nedostatek. Podle jeho slov je to dáno zájmem lidí o jistou práci ve státní správě, která už je výrazně lépe honorována, než byla ještě před rokem.

„A mám takový neskromný plán, abychom byli k 1. březnu poprvé v životě plní. Agenda totiž spíše narůstá, než aby ubývala," uvedl. Do plného stavu by potřeboval přijmout ještě pět až šest lidí, KHS má teď 135 zaměstnanců. Nejméně se jí zatím daří v Tachově, kde scházejí dva lidé. Naopak v Plzni se na jedno místo hlásí pět až šest lidí.

„Vidím spíše snahu najít si něco stabilnějšího. Řada lidí přichází i z lépe placených pozic, o něž přišli," řekl Bartoš. KHS navíc může rozdělovat více peněz než před rokem. Výrazně větší možnosti má třeba při mimořádných odměnách během roku. Zaměstnancům sloužícím přesčasy se může výplata zdvojnásobit a k tomu dostanou ještě odměny. Podle Bartoše není málo, aby si "řadový" úředník přinesl domů měsíčně třeba 35 000 Kč čistého, což se běžně děje. Hygienikům se od ledna nezvyšovaly tarifní mzdy, ale mají navýšené variabilní složky mzdy.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mapy.cz

Štítky Krajská hygienická stanice, Plzeň, odvolání, Přemysl Tomašuk, soud, Michal Bartoš, nový ředitel, Plzeňský kraj, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéfem krajské hygieny se stal na neurčito Michal Bartoš, vedl ji jako pověřený ředitel  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.