Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Kraj řešil na jednání krizového štábu očkovací strategii, vznikat budou očkovací centra

Očkovací strategie byla hlavním bodem jednání Krizového štábu Plzeňského kraje. Kraj se snažil vytvořit základ pro možnost začít očkovat ve svých nemocnicích od 7. ledna. Koordinátorem pro očkovací strategii kraje se stal epidemiolog Petr Pazdiora.

„První vakcíny dorazily do Fakultní nemocnice a tam se začalo očkovat již 31. prosince. Teď postupně začneme očkovat v našich nemocnicích a budou se přidávat další místa, kde vytvoříme vakcinační centra pro to, abychom mohli naočkovat co nejvíce lidí v našem kraji,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).  

Ve středu 6. ledna je v plánu schůzka pracovní skupiny, která bude řešit, jak konkrétně bude očkování v kraji probíhat, kde vzniknou očkovací centra a kolik jich bude, jakým způsobem bude zajištěna distribuce a další související podrobnosti, na kterých se stále intenzivně pracuje. Pracovní skupinu tvoří zástupci nemocnic Plzeňského kraje, zástupci Krajské hygienické stanice, FN Plzeň, Všeobecné zdravotní pojišťovny a krajského úřadu.  

„Plzeňský kraj oslovil všechna zařízení sociální péče v kraji, aby zjistil případný zájem o očkování mezi zaměstnanci a klienty. Zájem projevilo 3 500 lidí. Stejně tak byly osloveny nemocnice v kraji, kde by mělo zájem o očkování 2 300 osob z řad zaměstnanců a pacientů. Fakultní nemocnice do tohoto počtu není zahrnuta,“ informovala mluvčí kraje Alena Marešová.

Nákaza v kraji

Podle informací ředitele Krajské hygienické stanice (KHS) Michala Bartoše bylo v kraji od začátku epidemie potvrzeno 38 854 případů koronaviru a 440 úmrtí. „V současné době byl zaznamenán nárůst pozitivních záchytů z provedených PCR testů, a to 37 procent. Lze předpokládat, že v příštích dnech bude číslo narůstat. KHS proto zintenzivňuje trasování a využívá posily na call centrech. Prodloužilo se antigenní testování pro veřejnost, a to až do 15. ledna,“ řekl Bartoš.

Lůžkové kapacity

Jan Beneš z FN Plzeň uvedl, že v kraji je nyní hospitalizováno 317 osob, z toho 53 osob vyžaduje intenzivní péči, z nich je 42 v těžkém stavu. „Hospitalizovaní jsou jak ve FN, tak v ostatních nemocnicích v Plzeňském kraji. Nemocnice v kraji navyšují kapacity standardních lůžek pro pacienty s Covid-19, aby byly připraveny na nárůst hospitalizací. Na základě rozhodnutí ministra zdravotnictví z pátku minulého týdne byla zakázána elektivní operativa a nemocnice provádí jen akutní zákroky a pečují o pacienty s Covid-19,“ informoval Jan Beneš.

Zařízení sociální péče

V Domově pro seniory Vlčice na jižním Plzeňsku byla do 15. ledna prodloužena pomoc Armády ČR. V tomto zařízení byl zaznamenán vysoký počet nakažených zaměstnanců i klientů. Druhým takovým zařízením byl Dům klidného stáří v Žinkovech, zde ale situaci zvládají vlastními silami.

„V zařízeních sociální péče jsou povoleny vycházky klientů, ale v těchto případech je nutné se před vycházkou klienta vždy s předstihem domluvit se sociálními pracovníky v daném zařízení na podrobnostech. Po jakékoliv vycházce musí jít klient do izolace na přibližně 6–7 dní, což vyplývá z vládního nařízení. Je proto dobré zvážit, aby délka pobytu klienta doma třeba časově odpovídala následné izolaci,“ doplnila mluvčí kraje Alena Marešová.

Ohodnoť článek

Foto Jindra Radová / Plzeňský kraj

Štítky krizový štáb, krajská hygiena, trasování kontaktů, krajské nemocnice, hejtmanka Mauritzová, nemocnice, strategie, Plzeňský kraj, očkovací centrum, Krajská hygienická stanice, Petr Pazdiora, Fakultní nemocnice Plzeň, Ilona Mauritzová, ODS, Jan Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj řešil na jednání krizového štábu očkovací strategii, vznikat budou očkovací centra  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.