Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dárce krve z Klatovska a z Rokycanska nezastavila letos ani pandemie

Mimořádný zájem o dárcovství krve zaznamenalo v době pandemie pracoviště transfuzních služeb Klatovské nemocnice a transfuzní oddělení Rokycanské nemocnice. V Klatovech to bylo 5235 odběrů krve a v Rokycanech 2373.

Klatovská nemocnice zaznamenala letos dokonce o 366 odběrů krve více než v loňském roce. Vedle toho se v nemocnici uskutečnilo ještě 2504 odběrů plazmy, což je přibližně stejně jako loni. „Provoz odběrového centra Klatovské nemocnice bude v příštím roce stejný jako letos. Jediná drobná změna je, že v pátek se budou odebírat jen pravidelní dárci, nikoli prvodárci,“ informoval mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

S oběry se po Novém roce začne hned v pondělí 4. ledna od 6:30. Také v roce 2021 budou probíhat odběry krve i výjezdovým způsobem - tradičně v úterý a v tradičních destinacích, jako jsou Domažlice, Horažďovice, Sušice nebo Bělá nad Radbuzou.

„Chtěla bych ještě jednou poděkovat všem dárcům, kteří se nezalekli pandemie koronaviru a nepřestali darovat. Naopak mnozí chodili pravidelněji a přivedli s sebou i nové dárce,“ říká vedoucí lékařka transfuzního centra Jana Zítková. Díky tomu se meziročně zvýšil počet odběrů krve a plazmy ze 7401 na letošních 7739. Důvod nárůstu spatřuje lékařka částečně v pravidelných výzvách, které nemocnice uveřejňovala a dárci je vyslyšeli, ale také v tom, že lidé měli během pandemie zřejmě více času a transfuzní oddělení dárce letos „nebrzdilo“.

„Stává se, že když máme od nějaké krevní skupiny velké zásoby a hrozí, že by se nespotřebovala do doby expirace, tak dárce s touto krevní skupinou přes barometr krve na našem webu informujeme, aby odběr odložili. To jsme ale letos skoro vůbec nedělali. Zvýšil se totiž odběr krve našich sesterských nemocnic, například ve Stodu,“ doplňuje vedoucí lékařka.

Transfuzní oddělení Rokycanské nemocnice si také nemůže stěžovat na nedostatek dárců krve. Za celý rok provedlo 2373 odběrů. Bylo to sice o 212 odběrů méně než v roce 2019, ale je třeba zohlednit i skutečnost, že kvůli výměně zpracovatele krve byl provoz oddělení na počátku roku měsíc a půl omezen. Provoz odběrového centra bude v příštím roce stejný jako letos. S odběry se začíná hned v pondělí 4. ledna.

„V letošním roce jsme začali s odběry až v polovině února. V prosinci s námi totiž ukončil spolupráci tehdejší zpracovatel krve z Plzně a museli jsme najít nového zpracovatele, kterým je nyní Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Hledáním a nastavováním informačního systému jsme ale přišli o 12 odběrových dnů. Vzhledem k této skutečnosti je tedy počet odběrů velmi vysoký," vysvětluje vedoucí lékařka odběrového centra Mája Švojgrová.

„Je třeba poděkovat všem, kdo se nezalekli mimořádné situace a ztížených podmínek. Díky pravidelným dárcům i nově příchozím zájemcům o dárcovství jsme ani v nejtěžších chvílích nepocítili zásadní nedostatek krve pro nemocné a mohli jsme vypomáhat i v jiných regionech,“ uvedla Švojgrová.  

Důvod nárůstu spatřuje lékařka jak v pravidelných výzvách, které nemocnice uveřejňovala a dárci je vyslyšeli, tak v letní kampani oslovující prvodárce. Vyplatila se. Nemocnice zaregistrovala 94 nových dárců. Rok před tím jich při tom bylo 78.  Zájem o darování mohl ale ovlivnit i fakt, že lidé měli během pandemie zřejmě více času.  

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky dárci krve, transfuzní stanice, krev, Klatovská nemocnice, Rokycanská nemocnice, pandemie, odběr krve, Klatovská nemocnice, a.s., nemocnice, okres Rokycany, okres Klatovy, Rokycanská nemocnice, a.s., Klatovy, Rokycany, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárce krve z Klatovska a z Rokycanska nezastavila letos ani pandemie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.