Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Muži více dbají na prevenci rakoviny prostaty, nemoc si ročně vyžádá 1400 obětí

Movember, listopadová událost, kdy si muži nechají narůst knír jako symbol kampaně upozorňující na nebezpečí rakoviny prostaty. Letos navzdory koronavirové pandemii hlásí fakultní nemocnice rekordní zájem o preventivní vyšetření. Počty nových případů karcinomu prostaty stále narůstají, více mužů se také díky včasnému odhalení nemoci úspěšně vyléčí.

Osvětová akce Movember, kterou v tuzemsku zaštiťuje organizace Muži proti rakovině si klade prostý, leč velmi důležitý cíl, a to rozšířit povědomí o riziku onemocnění prostaty a vzbudit u veřejnosti zájem o prevenci. To se alespoň v Plzeňském kraji podařilo.

Průběh akce nás velice příjemně překvapil. Přesto, že letos trval Movember pouhých 15 dní, dostavilo se na vyšetření „Indexu zdravé prostaty“ 208 mužů, což je vůbec nejvyšší počet osob v celé historii Movemberu ve FN Plzeň“, upozorňuje primář oddělení imunochemické diagnostiky Ondřej Topolčan.

Na základě těchto testů musela zhruba čtvrtina testovaných na podrobnější laboratorní vyšetření. Tři muži museli podstoupit také další sledování na urologické klinice. „Jsme rádi, že i v této složité době, ve které se nacházíme, lidé nezapomínají na prevenci,“ dodává ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Do kampaně se už několikátým rokem zapojují také dopravní podniky, které oknírují své tramvaje, autobusy a trolejbusy. Letos nově dostali kromě knírů také roušky.

Po Plzni v listopadu jezdilo 60 kníratých vozů a upozornění na důležitost pravidelné prevence jsme zveřejnili všemi dostupnými komunikačními kanály. Kromě samotné propagace jsme ve svých řadách také vybrali v rámci dobrovolné sbírky krásnou částku 11 273 Kč, kterou jsme moc rádi předali nadačnímu fondu,“ uvedl mluvčí PMDP René Vávro.

U zhruba pětiny mužů se na nemoc přijde pozdě

Počty úmrtí na nádor prostoty se zatím nedaří snižovat, ročně onemocnění podlehne zhruba 1400 mužů. Díky včasné prevenci se však daří nemoc odhalit a úspěšně vyléčit. V Evropě je Česko šesté ve výskytu nemoci, v úmrtnosti je na jednadvacátém místě.

„Svědčí to o tom, že náš zdravotnický systém je velmi dobrý a je schopen pacienty s rakovinou prostaty velmi dobře léčit," uvedl Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně během online tiskové konference.

Spolu s rakovinou prostaty má kampaň upozorňovat také na nádory varlat, ty postihují spíš třicátníky a jsou nebezpečnější svým rychlým průběhem

Zároveň dodal, že se případy výskytu zhoubného nádoru začínají vyskytovat také u můžu od 43 let věku. Výskyt stoupá také u mužů po padesátce, nejvíce je zasažena skupina mezi sedmdesáti a pětasedmdesáti roky. U zhruba pětiny mužů se podaří nemoc odhalit, až když je v pokročilém stádiu a léčba je tím pádem obtížnější.

Jak předcházet rakovině prostaty? Na to asi neexistuje odpověď. Proto je důležité dbát na preventivní prohlídky u urologa. Rakovina podchycená v časném stádiu je dle lékařů zcela vyléčitelná. Pořád se ale jedná o nejčastější onkologické onemocnění mužů v Česku, zkušenost s ní má 62 tisíc z nich. Preventivní prohlídky se doporučují mužům od padesáti let.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels / PMDP

Štítky zdraví, prevence, Movember, FN Plzeň, kampaň, Muži proti rakovině, rakovina prostaty, nemoc, Fakultní nemocnice Plzeň, Česko, Plzeňský kraj, Václav Šimánek, Roman Zachoval, Plzeňské městské dopravní podniky, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muži více dbají na prevenci rakoviny prostaty, nemoc si ročně vyžádá 1400 obětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.